NBA takip edenler olarak ara ara karşılaştığı terimler karşısında ‘bu ne ya?’ diye şaşırabiliyor, ne anlama geldiklerini merak ediyoruz. Basketbolun temel terimlerinden çok, NBA’in basketbola ve her anlamda profesyonellik örneği gösteren bu organizasyona birçok terim katması, belki de onu bu denli önemli kılan faktörlerin başında geliyor. Tabii bu terimleri bilmek ve ona göre NBA takip etmekte gerekir diye düşünüyorum. Bu yazı da, son cümlelere kadar okuma sabrı gösterecek okuyucularımız, NBA Draft ve Draft’ın kendi içinde türev terimlerini tanımış olacak.
Öncelikle Draft nedir?
NBA takip eden birçok kişi bilir ki, futboldaki sistem gibi alt yapıdan oyuncu yetiştirme gibi bir özelliği yoktur NBA takımlarının. Takımlar, genç isimleri üniversite de mücadele eden basketbolculardan seçiyor. Kısacası NBA takımlarının oyuncu madeni üniversiteler diyebiliriz. Liseden üniversiteye geçiş yapan yetenekli basketbolcular, burada kendilerini kanıtlamaları halinde draft gecesi boy gösterme hakkını elde ediyorlar. Ve tabii üniversite liginde (NCAA) ‘de mücadele edip, NBA’de yıldızlaşan birçok isim mevcut. Reggie Miller (UCLA), Kareem Abdul Jabbar (UCLA), Tim Duncan (WAKE FOREST), Michael Jordan (North Carolina) vb. ismini sayamayacağımız birçok süper yıldız üniversiteden gelip, NBA’in unutulmaz ismi olmayı başardılar. Her ne kadar alttan gelen oyuncuların çoğunluğu üniversitelerden olsa da, lise de yıldızı parlayıp direk NBA’e gelen isim var. Örneğin günümüz süper yıldızları Kobe Bryant ve LeBron James gibi… Tabii liseden direk NBA’e geçiş yapan oyuncular her zaman NBA takımları için bir handikap teşkil etmekteler. Genel mantalite, NCAA’de –pişip-, NBA’e geçiş yapmak hem daha mantıklı hem de makbul gören seçenek olarak belirleniyor. Zaten NBA yönetimi de geçen sezon “Draft seçmelerine girecek isimlerin en az bir sene NCAA’de mücadele etmesi gerekir” kuralını getirerek, bu kargaşayı kaldırdı diyebiliriz.
Herkes tarafınca ‘ Draft Piyangosu ‘ olarak adlandırılan, NBA play-off ‘una giremeyen takımların Draft’ta hangi sıradan seçim yapacaklarını belirlendiği kura gününe verilen addır. Draft Lottery kısaca açıklamak gerekirse; Play-Off dışında kalan 14 takımın ilk 3’te kimin yer alacağını belirlemek adına bu takımlar arasında kura yapılmaktadır. Kurada ilk 3 içinde yer alan takımların normal sezonu en kötü geçiren takımların olma ihtimali bir hayli fazladır. Yani ilk 3 seçme hakkı kura ile dağıtıldıktan sonra geriye kalan seçme hakları ligi bitirme sırasına göre dağıtılmaktadır. Gerçekte kura torbasında 14’ten fazla top bulunmaktır ve normal sezonu en kötü bitiren takımın top sayısı da diğer takımlara göre fazladır. Bu nedenle Draft’ta en iyi oyuncuları kadrolarına katma şansları daha yüksektir. En son olarak Play-off’ta mücadele eden takımlar ise başarılarına göre bu 14 takım arasında yerlerini almaktadırlar… Kısacası Draft Lottery, NBA’de takımlar arası dengeyi sağlama adına yapılan müthiş bir hamledir diyebiliriz.
Mock Draft nedir?Draft Lottery’de kuralar çekildikten sonra belirlenen isimler ve takımların NBA severler tarafından kendilerince yaptığı tahminlere verilen addı Mock Draft. Kısacası ‘Sahte/Tahmin Draft’ ta söylenebilir. Mock Draft’ın amacı; takımların hangi isimlere meyimde olduklarını ve draft gecesi öncesi yapılan tahminlerle hangi oyuncunun kaçıncı sıradan seçileceğini önceden tahmin etme durumudur. Kısacası ‘Kamuoyu yoklaması’ da desek yanlış olmaz.
Son olarak, Draft sisteminin temel amacı; NBA içinde takım dengelerini her zaman sağlamak, her anlamda profesyonelliğin konuştuğu bu organizasyonu hem ülke halkına hem de dünyaya en iyi şekilde servis etmenin bir diğer hali diyebiliriz. Milyar dolarların döndüğü bu sektörde bu denli hassas ve detaya indirgenmiş çalışmaların yapılması, arkada yapılan çalışmaların ne kadar büyük olduğunun göstergesi niteliğindedir. Tabii Draft hakları sadece kura ile değil, takımlar arası yapılan takaslarla da değişebiliyor. X takım, Y takıma yıldız bir oyuncu verirken karşılığında alacağı oyuncu karşılığında o sezonun draft hakkını da talep edebiliyor. Kısacası draft hakları, anlayacağımız şekilde ÇEK gibi kullanıyor. Çekin tarihine DRAFT gecesini yazıp, rahatlıkla takaslarda kullanılabiliyor.
AliMahmud ÇELENK
Twitter: Frankeschitayn
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder