16 Ocak 2013 Çarşamba

Shakira & Pique


Hamileydi, değildi yok kilo aldı derken sonuna yaklaştık. Thiago Messi'ye arkadaş geliyor!

14 Ocak 2013 Pazartesi

Bundesliga'da Japon Rüzgarı

Avrupa Futbolunu Uzakdoğu'ya tanıtma ve o pazardan yararlanma projesi uzun zamandır var. Bu konuda ilk adımı İngiliz takımları atmış ve Japonya, Kore, Çin gibi ülkelerde sezon öncesi kampını gerçekleştirmişti. Manchester United bir adım daha ileri giderek Park Ji Sung'u alarak tüm ilgiyi üzerine çekmişti. Ardından İspanyollar La Liga'yı tanıtmak için maçları yerel saatle 15.00'te oynatarak daha çok izlenilmesini sağlamaya çalıştı ancak Barcelona ve Real Madrid'i gündüz maçlarına ikna etmek kolay olmayınca beklenen ilgi yakalanamadı. Bundesliga bu konuda biraz daha farklı bir yol izliyor. Almanlar hem etinden hem sütünden faydalandı Uzakdoğulu oyuncuların. Özellikle Japon takımlarını yakın takibe alan takımlar genç yetenekler buldular ve önce kiralayıp denediler ardından uzun soluklu sözleşmeler imzalatarak yeni yıldız adayları kazandılar. Dortmund'un Japon yıldızı Kagawa'nın verdiği performans ve ManU'ya yüksek bonservisle satılması bu akıma ön ayak oldu diyebiliriz.

Şimdi Bundesliga'da bu sezon dikkat çeken Japon oyunculara bir göz atalım.
Hiroshi Kiyotake - Nürnberg
24 yaşındaki oyuncu bir çok yönden Kagawa'nın gecikmiş versiyonu olarak gösteriliyor. Kagawa'nın 2010'da Japon takımı Cerezo Osaka'dan ayrılmasının ardından yerine transfer edilen Hiroshi, Kagawa'nın Bundesliga'dan ayrılmasının ardından onun ayak izlerini takip ederek Almanya'nın yolunu tuttu. Bu sezon Nürnberg adına 16 maçta formayı sırtına geçiren 23 yaşındaki Japon oyuncu takımının attığı 17 golün neredeyse yarısında katkı verdi. Takımı adına bu sezon 3 gol atıp 5te asist yaparken özellikle serbest vuruşlar ve kornerlerde topun başına geçerek takımın en önemli hücum kozlarından birisi oldu. Bu sezon ki performansı ile Kagawa'yı takip edip Premier Lig'in yolunu tutar mı bilinmez ancak yakın zamanda adından daha fazla söz ettireceğinden şüphe yok.

Takashi Inui - Eintracht Frankfurt
Japon takımı Cerezo Osaka'nın Bundesliga'ya armağan ettiği diğer bir yıldız Inui! İki sezon önce Bochum formasıyla lige merhaba diyen Japon oyuncu bu sezon patlama yaptı desek yeridir. Bu sezon Japonya Milli Takımında olduğu gibi 4-2-3-1'in sol tarafında kullanılan Inui, 5 gol atıp 5 tane de attırarak takımının ilk yarıyı Şampiyonlar Ligi potasında bitirmesine yardımcı oldu. İstatistiklere bakıldığında 46 gol pozisyonuna girip 70 kez de takım arkadaşlarını pozisyona sokarak ilk yarının en heyecan veren oyuncularından birisi haline geldi. Bu performansını sürdürmesi halinde sezon sonunda geçen sonunda takımını Şampiyonlar Ligine taşıması işten bile değil.

Heung-Min Son - Hamburg
Min Son Japon değil ancak Uzak Doğu kontejyanından yazıya dahil oldu. Hamburg altyapısına 16 yaşında giren Koreli oyuncu bu sezon takımının vazgeçilmezlerinden birisi haline geldi. Hücumda en uçta ve sağ tarafta oynayabilen Son, ilk yarıda tüm maçlarda forma giyerken patlayıcı gücü ve çabukluğu ile fark yarattı ve 6 golün altına imzasını koydu. Özellikle son şampiyon Dortmund'u 3-2 mağlup ettikleri maçta 2 gol atarak dikkatleri üzerine çekmişti.
Takashi Usami - Hoffenheim
Bundesliga'ya Bayern Münih forması altında ayak basan Usami, Ribery'den formayı almakta zorlanınca kendini gösterme fırsatı bulamadı. Bu sezon lige büyük yatırım yaparak giren ancak ilk yarı sonunda hayal kırıklığı yaşayan Hoffenheim'ın en dikkat çeken isimlerinden biri oldu. Stiliyle Miroslav Stoch'u andıran Usami sezon sonunda takımı ligde kalacaksa en büyük sorumluluklardan birisi ona ait olacak.

Atsuto Uchida - Schalke 04
Schalke sezona iyi başlayıp daha sonra tepe taklak inerken takımın aksine yükselen bir isim oldu Uchida. Ligde 12 maçta forma şansı bulurken %52 top kazanma oranı ve % 79.9 gibi pas isabet yüzdesi yakalayarak takımın en dikkat çeken ismi olurken sağ bek olmasına karşın attığı 1 gol ve yarattığı 10 gol pozisyonu ile de adından söz ettirmeyi başardı. Bundesliga'da onun mevkinde Philipp Lahm ve Lucas Piszczek gibi önemli isimler bulunmasına karşın ilk yarının en iyi 11'ine seçilmesi onun hakkında fikir sahibi olmanızı kolaylaştırabilir.

Gotoku Sakai - Stuttgart
Bundesliga'da bu sezon dikkat çeken Japon oyunculardan birisi de Sakai oldu. Lige bu sezon adım atan 21 yaşındaki oyuncu iki ayağını da iyi kullanabilmesi sayesinde savunmanın her iki kanadında da yer bulabiliyor. Dünya sol ve sağ bek sıkıntısı çekerken Japon Milli Takımın en kolay oyuncu bulduğu bölge diyebiliriz. Amerika doğumlu olan Sakai tercihini Japonya'dan yana kullanarak bu sezon ilk kez milli formayı giydi. Onu özel kılan diğer bir durum ise Maradona'nın bu sezon açıkladığı 100 ümit vadeden oyuncu listesinde yer alması.
Hajime Hosogai - Bayer Leverkusen
Geçen sezon Augsburg'da kiralık oynayan ve Bavyera ekibinin ligde kalmasında büyük payı olan Hosogai bu sezon Leverkusen'e geri döndü ve özellikle takımının savunmasında önemli rol üstlendi. Savunmaya yönelik orta alan oyuncusu olan Hosogai savunmanın kenarlarında da forma giyebiliyor. Özellikle top çalma konusunda oldukça iyi olan Japon oyuncu ligin ikinci yarısında da takımın en güvendiği oyuncularından birisi olabilir.

Makoto Hasebe - Wolfsburg
28 yaşındaki oyuncu bu sezon Bundesliga'da 5. sezonunu oynuyor. Özellikle 2008'de Kurtlar lakaplı Wolfsburg şampiyonluğa yürürken efsane kadroda performansı ile dikkat çekmişti. Sezona Magath ile başlayan Wolfsburg'da forma bulmakta zorlanan Hasabe Alman teknik adamın kovulmasından sonra takımın tekrar önemli parçalarından birisi oldu. Kurtlar bu sezon Bundesliga'da kalacaksa onun performansı oldukça önemli bir kriter olacak.

Hiroki Sakai - Hannover 96
Teknik Direktör Mirko Slomka'nın bu sezon kadrosuna kattığı Sakai, Kaptan Steve Cherundolo'nun arkasında forma bekliyor. Sonradan oyuna dahil olarak umut veren performanslar sergileyen 22 yaşındaki oyuncu, şans bulması halinde neler yapabileceğine dair örnekler sundu. Ligin ikinci yarısı onun için kendini kanıtlama dönemi olacak gibi gözüküyor.

13 Ocak 2013 Pazar

Özledik!

Gündem Belhanda, Gourcuff, Valbuena ama hiçbiri 10'un gibi olamayacak... Özledik Reyiz çok özledik...

Nuri Şahin'in Yuvaya Dönüşü

Real Madrid ve Liverpool'da istediği seviyeyi yakalamayan Nuri kiralık olarak  kendini dünya futboluna kanıtladığı yere, evine döndü. Şu an ki Dortmund'un temelleri atılırken en değerli taşlardan birisiydi ve o ayrıldıktan sonra o görev bir diğer Türk İlkay'a verilmişti.

Nuri'nin kısa vadede fark yaratması mümkün değil ancak gelecek sezon tekrar takımın en değerli taşlarından birisi olabilir. Polonyalı forvet Lewandowski'nin ayrılması ile beraber sistemde büyük değişiklikler olabilir. Zira Tribün Dergi'de Almanya Milli Takımını yazdığım günlerde Marko Reus'un en önde kullanılabileceğini savunmuştum. Bu konuda aynı düşündüğüm nadir isimlerden Orhan Uluca Nuri'nin dönüşü ile bu sistemi işlemiş. Üstad yazmışken üstüne benim kelam etmem doğru olmaz. Buyrunuz okuyunuz. Aşağıdaki linke tık!

Nuri Evine döndü!