15 Şubat 2013 Cuma

Röportaj | Jürgen Klopp

Borussia Dortmund mucizesini yaratan adam Jüergen Klopp İspanyol El Pais Gazetesine bir röportaj verdi ve kendi takımından Bundesliga'ya, Guardiola'dan Barcelona'ya kadar bir çok konuda fikirlerini belirtti. 


Son iki yılda Bayern'i geride bırakan bu sezon Şampiyonlar Liginde Avrupa'nın devlerini dize getiren Klopp teknik adamlıkta ki başarısının yanı sıra saha kenarında yaptıkları, basın toplantıları ve sempatik açıklamaları ile sadece Almanya'da değil dünyanın her köşesinde bir çok hayran kazandı.

Soru: Sizce Alman futbol mantelitesinde ki bu değişiklik neden?
Cevap: Altyapılarda çalışan futbol öğretmenleri artık çok daha bilgili ve daha iyi şartlarda çalışıyorlar. Performans merkezlerinde futbolcularla ilgili detaylı analizler yapılıyor ve bunlar hemen oyuncuya empoze ediliyor. Bu çok yararlı oldu ve artık çok fazla genç ve yetenekli oyuncuya sahibiz. Liglerde 17 yaşında forma bulan bir çok oyuncuya rastlayabiliyorsunuz.

S: Bundesliga için ne söyleyebilirsiniz?
C: Seyirciler için harika bir lig ve oldukça keyifli, Avrupa'nın en iyi ligi diyebilirim. Ekonomik olarak takımlar çok iyi gidiyor ve harika bir rekabet ortamı var. Tabii Bayern diğerlerinden biraz daha fazla kazanıyor olabilir..  Oldukça yeni ve konforlu stadyumlara sahibiz.

S: Almanların savunma geleneği?
C: 90'lı yılların başlarında Alman Futbolu büyük bir evrim geçirdi. Adam adama markaj fazla abartılıyordu. Savunma oyuncusu adamını tüm saha içinde takip ediyordu ama şimdi bu durum geride kaldı ve sadece savunmada değil hücumda da çok etkili bir futbolumuz var.

S: Ya Liberolar?
C: Onlar bir süre için mükemmeldi. 1996 yılında Beckenbauer, Matthaus ve Sammer gibi akıllı ve yıldız oyuncularımız oldu ama yaratıcılıktan yoksun olunca başarı oldukça  zorlaşıyor.

S: Bir teknik adam olarak size ilham kaynağı olan şey neydi?
C: Bir kaç yıl önce Real Madrid'ti ancak sonra düşündüm ''Bizim futbol potansiyelimize iyi bir savunma planı eklersek Barça olabilir'' dedim ve yaptım!

S: Protestanlık tasarruf ve kemer sıkmayı aşılıyor insanlara. Alman kulüplerinin Akdeniz ekiplerinden daha az para harcamasının bununla alakalı olabileceğini düşündünüz  mü?
C: 2006 Dünya Kupası Almanya için mükemmel bir reklam oldu. Ben insanların bu kadar mutlu olabileceğini düşünmüyordum ancak herkes mutlu oldu ve hayatını sevdi. Tasarruf Almanların tipik bir özelliğidir ve eğlenceli yanları da vardır.

S: Dortmund 2005 yılında iflasın eşiğinden döndü. Sizce şu anki ekip bu durumun sonucu mu?
C: Kulüp köü durumdaydı ve bir canlılığa ihtiyacı vardı. Bunun için çok paralar gerekmez. Mainz'ı çalıştırırken puan durumunda pek fazla iyi değildik ancak güzel futbol oynuyor vve eğleniyorduk. Dortmund'ta da farklı olmadı cesur oldum ve birlikte yükseldik. Paramız yok diye çalışmamazlık edemezdik bu bahane olamazdı ve biz genç oyunları kullandık. Gençlerle kazandığımız iki şampiyonluk diğer takımlara ilham verdi ve şu anda alt liglerde bir çok genç oyuncu artık rahatça kullanılıyor.

S: İşçi takımı imajını Bayern'le farklı gözükmek ve rekabet için mi kullanıyorsunuz?
C: Hayır şehrin durumu bu! Biz bu şehir için özeliz ve onlarla birlikte devam edeceğiz. 2016 yılına kadar buradayım. Şimdi 10-13 yaş arası çocuklarla konuşuyorum ve 4 yıl sonra onlara koçluk yapmak istiyorum.

S: Bayern Münih?
C: Bayern özellikle 70li yıllarda inanılmaz iyi kararlar aldılar ve iyi bir yapı oluşturdular. Avrupanın en zengin ve mali yapısı en düzgün kulüplerinden bir tanesi. Çok iyi oyuncu ve teknik adamlarla çalışıyorlar.

S: La Masia sizin için yeni bir fikir önerdi mi?
C: Hayır kesinlikle biz kendi yolumuzdan yürüdük. Kopyalar hiç bir zaman daha iyi olamaz!

S: Milli Takım ile Dortmund arasındaki fark nedir?
C: Biz duygusal olarak çok bağlıyız ve her maçımızı 80 bin taraftarın önünde oynuyoruz. Bizim taraftarlarımız bizimle beraber bu keyfi yaşamak için 500 km  öteden gelebiliyor. Mücadeleyi ve özellikle büyük maçları seviyoruz. La Liga'da Barça ve Real diğer takımlara büyük üstünlük sağlıyor. Bunun hiç bir zevkli tarafı yok. Benim karşıma tenis maçında 3 yaşında çocuğu koyarsanız bunun anlamı olmaz ama iyi bir rakibi yenmek her zaman keyiflidir! Ben sadece kazanmak istemiyorum,  oyunu hissetmek zevk almak istiyorum!

S: Dortmund'ta ödediğiniz maaşlar Bayern'in ödediğinin yarısından daha az hatta Barcelona ve Real'in üçte birinden bile az! Oyuncuları nasıl tutmayı başarıyorsunuz?
C: Muhtemelen Tottenham bile bizden daha fazla ödüyor. Ancak biz şampiyonluklar kazanabiliriz. Oyuncularım Avrupanın en büyük kulüplerinde rahatlıkla oynayabilir ancak burada kalarak tarihin bir parçası da olabilirler! Eğer Barça'ya giderlerse orada şampiyon olma şansları var ancak onlar 10 yıl önce de şampiyon olmuştu, 10 yıl sonra da olacaklar.

S: Real Madrid'e karşısında neden topa sahip olma planından vazgeçtiniz?
C: Biz onların zayıf noktalarını biliyorduk ve Cristiano yerine Xabi Alonso'yu hedef aldık! (Üzgünüm Xabi bu A planıydı!) Orta sahada Götze ve kanat beklerimiz ile hücuma iyi çıkıp alanları kapattık. Xabi Alonso'yu durdurursanız Ronaldo Pepe'den pas almak zorunda kalır. Peki her zaman atabilir mi?!!

S: Oyuncular senin arkadaşların mı?
C: Hayır onlar benim arkadaşlarım ama onların arkadaşı değilim!

S: Takımın Şampiyonlar Ligine alıştığını düşünüyor musunuz?
C: Geçen yıl biz çifte şampiyonluk yaşadık. Bayern'e ligde 8 puan fark attık ve Kupa finalinde onlara 5 tane attık ama dünya bize ''eee ne olmuş yani'' dedi! Şimdi Real'i ve City'i yendik şimdi bize bakıyorlar!

S: Dünyada en favori oyuncunuz kim?
C: Messi en iyisi... Ayrıca Swensea'lı Michu'yu çok beğeniyorum. Kimse onun kim olduğunu bilmiyordu ve heyecanı da burada yatıyor işte. Şimdi herkes onu gayet iyi tanıyor.

S: En iyi teknik direktör?
C: Del Bosque süper bir teknik adam ve oldukça iyi oyuncualara sahip. Osasuna ile neler yapabileceğini görmek güzel olabilirdi! Ben Almanya'da yılın en iyisi değilim ama Freiburg teknik direktörü Christian Streich inanılmaz şeyler yapıyor. Mainz'ı çalıştırdığım dönem bizde çok iyiydik ama kimse ilgilenmedi. Süper oyuncularla kazanılan başarılardansa küçük yetenekli bir ekiple yükselmek çok daha heyecan verici.

S: Pep Guardiola hakkında ne dünüyorsun?
C: Barça ile alakalı en şaşırtıcı şey her maç aynı heyecanda olmaları. Messi onlarca gol attı ama hepsinde yine bir ilkmiş gibi seviniyor. Xavi ve İniesta hayatları boyunca berabermiş gibi sanki. Busquets parkın ortasında güvenlik gibi, bir şey olursa anında orada. Puyol saç kesimi ile korku salıyor ve kalpten oynuyor birinci sınıf bir insan. O dirseğini kırıyor iki hafta sonra sahaya çıkıyor. Xavi'ye teknik adamlıkla ilgili görüşlerini sordum ve bir kez futbolcu olabileceğini bunun tadını çıkarması gerektiğini söyledi. Onlar dünyanın en iyisi ve şüphesiz ki Pep'in payı bunda oldukça fazla! O mükemmel bir iş çıkardı ancak yeni takımında bu oyuncular olmayacak ve o da bunun farkında. Şimdi onlar yokken de ne kadar iyi olduğunu bize göstermek zorunda!

Hafta Sonu Futbol Ekranı


15 Şubat Cuma
19:00 1860 Münih - Bochum (FOG)
20:00 Akhisar Belediyespor - Galatasaray (Ligtv)
21:30 Wolfsburg - Bayern Münih (TRT Haber)
22:30 Sevilla - Deportivo La Coruna (NTV Spor)

16 Şubat Cumartesi
13:00 1461 Trabzon - Karşıyaka (TRT Web)
13:00 MKE Ankaragücü - Şanlıurfaspor (TRT Web)
14:00 Samsunspor - Çaykur Rizespor (TRT 1)
14:00 Aalen - Hertha Berlin (FOG)
16:00 Eskişehirspor - Kayserispor (Ligtv)
16:30 Bayer Leverkusen - Augsburg (TRT Haber)
19:00 Beşiktaş - Gaziantepspor (Ligtv)
19:00 MP Antalyaspor - KDÇ Karabükspor (Ligtv 2)
19:00 Malaga - Athletic Bilbao (NTV Spor)
19:00 Göztepe - Denizlispor (TRT Spor)
19:30 Borussia Dortmund - Eintracht Frankfurt (TRT Haber)
21:00 Granada - Barcelona (NTV Spor)

17 Şubat Pazar
13:00 Gaziantep BŞB - Adanaspor (TRT Spor)
13:00 TKİ Tavşanlı Linyitspor - Torku Konyaspor (TRT Web)
13:30 Gençlerbirliği - Mersin İdman Yurdu (Ligtv)
14:30 FSV Frankfurt - Energie Cottbus (FOG)
15:00 Orduspor - İstanbul BB (Ligtv 2)
15:00 Boluspor - Kartalspor (TRT Web)
16:00 Bursaspor - SB Elazığspor (Ligtv)
16:00 Napoli - Sampdoria (TRT Spor)
16:30 Nürnberg - Hannover 96 (TRT Haber)
18:30 Hoffenheim - Stuttgart (TRT Haber)
19:00 Trabzonspor - Fenerbahçe (Ligtv)
19:00 Bucaspor - Manisaspor (TRT Spor)
20:00 Valladolid - Atletico Madrid (NTV Spor)
22:00 Real Madrid - Rayo Vallecano (NTV Spor)

18 Şubat Pazartesi
20:00 Kasımpaşa - Sivasspor (Ligtv)
20:00 Adana Demirspor - Kayseri Erciyesspor (TRT Spor)
21:15 St.Pauli - Köln (FOG)
Kaynak: Tribündergi

12 Şubat 2013 Salı

Ruud'un Seçimi?

Seçim yapmak mı?
Bu çocuklarımın arasında seçim yapmak gibi! Yapamam!..
İki tarafı da çok seviyorum.
Kesinlikle bir favorim yok ama Ronaldo ve Van Persie fark yaratacak oyuncular!..