1 Ağustos 2013 Perşembe

Satın Alınan Hayaller


AFRİKA, FUTBOL VE TEN RENGİ ÜZERİNE..
Yıldızların eskisi gibi gökyüzünü süslemediği ama hayallerden hiç eksilmediği ülkedir Türkiye. Birçok kültürü, dini, mezhebi ve ahlaki disiplini aynı potada eritmeyi başarmışızdır. Gökkuşağının renklerinde olmayan bu çeşitlilik, son zamanlarda alışık olmadığımız misafirlerimizle daha da çok artmaya başladı. Ülkemize siyah çocukların memleketi Afrika kıtasından adeta bir göç yaşanıyor. Kimi eğitimini almaya, kimi çalışmaya, kimisi de bu iki kategoriye de girmeyen farklı bir amaç uğruna ülkemize ayak basıyor. Yaşam standartlarını yükseltmek ve para kazanmak hedefiyle meşin yuvarlağı kovalıyor. Yazımız, iyi imkanlara sahip olan yeteneğini şansıyla kullanan, istediğini elde etmiş siyah çocukların hikayesiyle ilgili değil. Hikayemiz, birçoğu on sekiz on dokuz yaşlarında olan ve işgüzar menajerler tarafından üç büyüklerde oynamak vaadiyle kandırılan Afrika’nın saf, temiz ve umutlu çocuklarıyla alakalı. Onlar ülkenin dört bir yanına yayılmış durumdalar. Fakat futboldan ziyade, hayatlarında daha önce tecrübe edinmedikleri mesleki deneyimleri ülkemizde yaşayan siyah tenli çocukların kimi tesisatçı, kimi atölyede çırak, kimi de tezgahlarda saatçilik yapıyor.

Didier Drogba veya Eto'o gibi dünya yıldızı olma hayali ile ülkelerinde top oynayan futbolcular, kendilerini lisanslı scout ve yetenek avcıları olarak tanıtan kişilerin ağına düşüyor. Afrika’daki dolandırıcıların '3 Bin Euro’ya büyük takım' vaadiyle kandırdığı bu çocuklar, fakirliğe veda etmek umuduyla istenilen parayı denkleştirmeye çalışıyor. Bu aşamada sadece çocukların değil, ailelerin de duygularını sömüren simsar menajerler, adeta hayallere balta vuruyorlar. Çocuklarının geleceğine yatırım yaptıklarına inandırılan bu insanlar, en büyük darbeyi evlatlarından yoksun kalarak hatta yaşamlarını kaybetme haberlerine maruz kalarak tecrübe ediyor. Belgesellerin açılış cümlesidir, 'Afrika’da yaşam standartları düşük, insanların hayatlarını devam ettirmesi gerçekten zor'. Menajerler, belki de futbolculuğu kurtuluş kapısı olarak gören bu temiz çocuklar için tek çıkış. Ellerine verilen turist vizesi ile Türkiye’ye gönderilen Afrikalı oyuncular, ülkeye ayak bastıklarında düştükleri tuzağın farkına varmış oluyorlar. Daha sonrası mı? Geniş kapsamıyla incelemeye çalıştık. Gelin, beraber bakalım...

30 Temmuz 2013 Salı

Sezon Öncesi Aradığınız Herşey Burada!


Yeni sezon yavaş yavaş yaklaşırken geçtiğimiz sezon öncesi blogda yaptığımız STSL takım incelemelerini bu sezon yarisaha.com'a taşıdık. İlk yazılar yavaştan yayında. Bunun dışında Avrupa'nın önde gelen liglerinde atbaşı takımların yeni sezonuna dair incelemelerde var. 

Saha içinde yer alanları yazmaya devam ediyoruz. Desteğinizle daha fazlası gelecek..

Avrupa'da yayınlanan takım değerlendirmeleri:

Barcelona: Ufak Rötuşlar

Real Madrid: Yeni Umutlar

Chelsea: Baba'nın Eve Dönüşü

Manchester United: Yeni Sayfa

İnter: Mazzarri Dönemi

Ajax: Hedef Dörtte Dört

Avrupa'da takım incelemerinde İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya'nın devleri de yakında sitede olacak. Şu linkten yazıları takip etmeniz mümkün. Şuraya tık!

STSL'de ise 18 takımda yer alacak ve şimdiden Fenerbahçe ve Trabzonspor yazıları yayında. Onları takip etmek içinse şuraya tık!