12 Nisan 2012 Perşembe

Marsilya Taraftarı Takımına Maçı Kaybettirdi!!

Bu sezon Fransa'da ligin uzağında kalan Marsilya'nın lider Montpellier'i ağırladığı maçın öncesinde ezeli rakip PSG'nin şampiyon olmasını istemeyen Marsilya taraftarı takımını yenilgiye davet etti! Evet yanlış okumadınız aynen öyle oldu. Marsilya’nın en büyük taraftarı grubu olan South Winners 87 grubunun açıklaması aynen şöyle:  “Hadi Montpellier’e şans verelim ve PSG’nin bu yıl şampiyon olmasına dur diyelim” 


Maçı Montpeiller, Veledrom'da 3-1 kazanarak PSG'nin önünde liderliğini sürdürdü. Eh Marsilya taraftarından mutlusu yoktur herhalde. Bunlar Türkiye'de olsa n'olurdu? Fransız savcıları göreve!!!

Sow Uzattı, Baroni Bitirdi

Her Türkiye Kupası maçında duymaya alıştığımız Fenerbahçe 1563 yıldır Kupayı kazanamıyor söylemleriyle başladı maç. Daha önce Trabzon maç yazısında bahsettiğim ''Caner'den Emre yaratma çabası'' bu maçta tavan yaptı. Aykut Kocaman'ın sahaya indiği günden beri kafasında ki 4-3-3 bu maça yansımış Fenerbahçe Dia-Stoch-Sow üçlüsü ile Aykut Hoca'nın hayalindeki sistemle çıkmıştı sahaya.. İlk yarıdaki oyun Antalyaspor maçından çok farklı değildi. Alex ve Emre yokken Fenerbahçe'ye 3. bölge haram kavramı artık kesin! Caner'den Emre yaratma çabası da sonuç vermeyince ilk yarı Kayseri'nin kontradan bulduğu golle sona erdi...


İkinci yarının başında Kayseri'nin şok golüne Cristian'ın zayıf vuruşunu içeri alan kaleci Gökhan  yanıt verdi 2-1. Dia ve Stoch işlemeyince 4526. kez Özer'e şans verip oyunu değiştirmek istedi Kocaman ama nafile. Özer yine sahada gezdi durdu...


Semih bu yıl ilk kez kurtarıcı olarak sahaya sürüldü. Golünü de attı ama ofsayt diye verilmedi. Genç Yetenek pes etmedi ve Sow'un doksan artılarda gelen golünde büyük katkı sağladı. Uzatmalara gitti maç. Uzatmalarda da sonuç gelmedi. Gelmesinde istiyordum açıkçası zira uzun zamandır penaltılar izlememiştik. Dönüp bakınca geriye Sevilla maçından başka akla gelen başka maç yok..


Penaltılarda alıyoruz turu ve yarı finale yürüyoruz. Rakip ya Karabük ya da Bolu ama ne fark eder ki? Bizim rahat rahat maç izlediğimiz ne zaman görülmüş? Fenerbahçeli olmak kanser olmak için ilk adımdır.. Ama Fenerbahçeli olmak bambaşkadır..


Haa kupa gelir mi? Bilmem ben artık bu sene kazanırız demeyi bıraktım. Çok da önemli değil. Fenerbahçe'nin büyüklüğü ne şampiyonluk ne de kupa büyüklüğüdür. Fenerbahçe'nin büyüklüğü başka bir şeydir...


FENERBAHÇE: 2 - KAYSERİSPOR: 2
Stat: 19 Mayıs
Hakemler: Özgür Yankaya, Serkan Gençerler, Erdinç Sezertam
Fenerbahçe: Mert, Gökhan, Serdar, Yobo, Ziegler, Baroni, Mehmet Topuz, Dia (Dk. 62 Özer), Caner (Dk. 82 Semih), Stoch (Dk. 62 Bienvenu), Sow
Kayserispor: Gökhan, Pekarik, Eren, Khizanishvili, Hasan Ali, Riveros, Abdullah, Troisi, Amrabat (Dk. 112 Biseswar ?), Furkan (Dk. 90 2 Okay), Kujovic
Goller: Dk. 43 Amrabat, Dk. 47 Kujovic (Kayserispor), Dk. 49 Baroni, 90 2 Sow (Fenerbahçe)
Sarı kartlar: Dk. 59 Eren, Dk. 70 Troisi, Dk. 78 Kujovic, 90 2 Khizanishvili, Dk. 90 2 Furkan, Dk. 98 Riveros (Kayserispor), Dk. 87 Sow, Dk. 95 Serdar, Dk. 98 Semih, Dk. 103 Gökhan (Fenerbahçe)

11 Nisan 2012 Çarşamba

Fark Yaratanlar


Spor Toto Süper Ligde normal sezonu geride bırakırken her takımda 'fark yaratanlar' oldu. Bu isimleri #bence diyerek tek tek saymaya çalışacağım. Elbette farklı fikirler olacak zaten futbolu bize sevdiren de bu değil mi? Sıralamayı lig sırasına göre yapacağım. Başlıyoruz...

Galatasaray adına bu sezon fark yaratan bir çok isim var. Yeni transferler Elmander, Melo, Ujfalusi, Eboue hepsinin katkısı çok büyük. Altyapının transferleri Emre ve Semih'de harika iş çıkardılar. Hakan Balta yeniden doğdu. Ama Selçuk İnan tam anlamıyla fark yaratan isim oldu. Galatasaray'ın yıllardır oyunu çift yönlü oynayabilen oyuncu arayışı onunla son buldu. Yanındaki isimlerden aldığı destek yadsınamaz elbette.  11 gol 12 asistle noktaladı normal sezonu Selçuk! E daha n'olsun?


Fenerbahçe için fark yaratan adam sürpriz değil. Kaptan Alex zor süreçte takımını yine omuzlarına aldı götürdü. Onun için çok fazla şeyler yazmaya gerek görmüyorum. Adam zaten yıllardır tarih yazıyor. Bu sezon istatistikleri 14 gol 5 asist. Bu arada 5 yıl daha oynarım dedi kaptan. 5 değil 10 yıl daha kal mümkünse hiç gitme sen...

Trabzonspor geçen sezon ki kadrosundan önemli isimleri kaybedip yerlerini dolduramayınca bu sezon tüm iş Burak'a kaldı. O da mahcup etmedi ve patlama yaptı. Ronaldo ve Messi ile altın ayakkabı için yarışır hale geldi bir dönem. İnsan düşünmeden edemiyor bu durumda. Selçuk Trabzon'da kalsa Burak rahat 40'ı bulmaz mıydı?

Beşiktaş sezona Quaresma, Simao, Guti, Almedia gibi yıldızlar(!)la büyük beklentilerle girdi. Malum süreç sonrası bu yıldızların başına Carvalhal geldi. Taraftarını sadece Avrupa'da mutlu eden Beşiktaş'ta Guti sahadan çok gece kulüplerinde boy gösterince kapı dışarı edildi. Fernandes'de bir ara onun izinden gidecek gibi olunca Carlos kadro dışı bıraktı. Fernandes öyle bir döndü ki bir anda Beşiktaş'ın en büyük silahı oldu. Ayağına gelen her top heyecan, her kullandığı duran top tehlike yarattı. 15 milyonluk bir adam oluverdi. Bakalım BJK elinde tutabilecek mi?

Eskişehirspor için çalkantılı bir sezon oldu. Skibbe ile yaşanan çıkışın ardından Alman teknik adamın Almanya'ya dönmesi ile Ersun Yanal yönetiminde önce bocalayan Es Es daha sonra toparladı ve 4-8 playofunun içinde kalmayı başardı. Başarının bir çok mimari var ama benim için en çok öne çıkan adam Diomansy Kamara. Bu sezon 13 gol atıp bir çok asistin altına imzasını koyan yıldız oyuncunun ligimize renk getirdiği kesin.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Abdullah Avcı'nın Milli Takıma geçmesi ile Arif Erdem yönetiminde bocalasa da yıllardır oturan sistemin getirdiği avantajla yukarılara tutundu ve playoffa girdi. Büyük takımların çok büyük paralar harcayarak aldığı oyuncular kaliteli isimleri cüzzi miktarlara alan İBB'nin bu sezonki bombası Pierre Webo'ydu. Kamerun'lu 13 gol attı. Gelecek sezon için büyükler İBB'nin transfer komitesini transfer etse çok büyük iş yapar. Tom, Doka, Holmen gibi oyuncular nerdeyse büyüklerin kadrosunda yok!

Sivasspor Rıza Çalımbay yönetiminde bu sezonun en göze batan ekiplerinden birisi oldu. Çıktıkları bütün deplasmanlarda gol buldular! Erman Kılıç sezonun Sivas adına fark yaratan isim oldu. 10 gol atarken Enaromo içinde bir çok gol pası verdi. Grosicki'yi de unutmamak lazım!

Bursaspor inişli çıkışlı bir sezon geçirdi ancak bir şekilde ilk sekize girmeyi başardılar. Bunda devre arasında gelen Pinto'nun etkisi yadsınamaz ancak benim seçimim Pablo Battala! Bursa'nın Alex'i bu sezon 7 golünün yanına 7 de asist ekledi!

Gençlerbirliği adına fark yaratan isimler genç oyuncular Yasin ve Soner oldu. İki isimde şimdiden büyük takımların kıskacında. Gaziantepspor'da akla gelen tek isim var: Hikmet Karaman! Takımı küme düşme potasından alıp yukarılara taşıyan Hikmet hoca takımının potansiyelini ortaya çıkaran isim oldu. Son 8 maçta kalelerinde tek bir gol bile görmediklerini de unutmamak lazım. Kayserispor bu sezon beklentilerin çok altında kaldı. Kadrosunda çok yetenekli isimler olmasına rağmen başarı sağlayamadılar. Fark yaratan bir isim seçmek zor ama illa seçeceksem bu isim: Emir Kujovic! Devre arası takımdan ayrılması gündemdeydi ancak ikinci yarıda attığı gollerle takımı ligde tuttu.. Karabükspor'un fark yaratan isimleri bir hayli fazla. Devre arasında yeni bir takım kurdular resmen ve bu takımın başına da Bülent Korkmaz getirildi. Bülent Hoca takımı dipten aldı ve çıkardı. Karabükten ikinci yarıda sahasında tek puan takım Beşiktaş! 

MİY için fark yaratan bir isim seçmek oldukça zor zira bu sezon üst üste iki maça aynı 11'le hiç çıkmadılar. O yüzden Mersin için 'pas' deyip Orduspor'a transit geçiyorum. Ordu'nun fark yaratanı son dönemde tartışılsa da Culio! Kiralık geldiği Ordu'da müthiş oyun çıkardı Arjantinli. Ligde en çok yapılan oyuncuda bizzat kendisi.. Antalyaspor adına fark yaratan isim Tita. Özellikle Necati'nin ayrılmasının ardından takım onun ayağına bakar oldu. Kötü oynadığı maçlarda sahada varlık bile gösteremediler. Samsunspor devre arasında Gekas'ı alarak büyük iş yaptı ama nefesi yetmedi. Son maçta sakat olmasa kim bilir belkide ligde kalırlardı. Yunan oyuncu 3 ayda gönlümüzü fethetti. Manisa ve Ankaragücü için sözüm yok bir kulüp nasıl kötü yönetilir çok güzel gösterdiler herkese...

Hattını Taşı Numaran Aynı Kalsın!!

Memlekette geçen yıllarda sık sık duyduğumuz ''Hattını taşı numaran aynı kalsın'' kampanyasının aynısı İspanya'da başlamış. İspanyol telekom şirketi bunun reklamı için farklı bir yol seçmiş. Ronaldo'nun 7 numaralı formasını Arjantin milli takımına, Messi'nin 10 numarasını ise en büyük rakip Brezilya milli takım formasına taşımış. Enteresan ve gayet yaratıcı reklam :) 

10 Nisan 2012 Salı

Hafta İçi Futbol TV

10 Nisan Salı
20:30 Eskişehirspor - Antalyaspor (atv)
21:00 Werder Bremen - B.Mönchengladbach (TRT Haber)
21:45 Chievo - Milan (Euro Futbol)
22:00 Barcelona - Getafe (NTV Spor)
22:00 Blackburn Rovers - Liverpool (Ligtv 3)

11 Nisan Çarşamba
20:30 Fenerbahçe - Kayserispor (atv)
21:00 Borussia Dortmund - Bayern Münih (TRT Haber)
21:45 Juventus - Lazio (Euro Futbol)
21:45 Wigan - Manchester United (Ligtv)
21:45 Wolves - Arsenal (Ligtv 2)
21:45 Manchester City - WBA (Ligtv 3)
23:00 Atletico Madrid - Real Madrid (NTV Spor)

12 Nisan Perşembe
18:30 KDÇ Karabükspor - Boluspor (A Haber)
20:30 Sivasspor - Bursaspor (atv)
21:00 Villarreal - Malaga (NTV Spor)

İbra ve ŞL

Zlatan İbrahimovic son 8 sezonda 5 farklı takımda oynadı ve her sezon şampiyon oldu! Ajax'la başlayan şampiyonluk serisi Juventus, İnter ve Barcelona'nın ardından Milan'da devam etti. Ancak bir şansızlığı var! Son 3 sezonda ayrıldığı takım Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırırken İbra hep üzülen taraftı. Kariyerinin sonuna yaklaşırken kolleksiyonunda olmayan tek kupa Şampiyonlar Ligi Kupası ve yakın gelecekte kazanma şansı çok düşük!

Normal Sezonun 'En'leri!


En fazla forma giyen futbolcu Trabzonlu Tolga Zengin (34 maç 3060 dakika)
En fazla sarı kart gören oyuncu Manisasporlu Yiğit İncedemir (15)
En fazla sarı kart gören takım Mersin İdmanyurdu (108)
En fazla kırmızı kart gören takım Beşiktaş ve Manisaspor (9)
En golcü takım Galatasaray (65)
En çok gol yiyen takım Ankaragücü (77)
En az gol atan takım Ankaragücü (22)
En çok kazanan takım Galatasaray (23)
En az kazanan takım Ankaragücü (2)
En az kaybeden takım Galatasaray (3)
En çok kaybeden takım Ankaragücü (27)
En çok berabere kalan takım Ordu (12)
En çok gol atan oyuncu Trabzonsporlu Burak Yılmaz (32)
En çok asist yapan oyuncular Galatasaraylı Selçuk İnan ve Beşiktaşlı Fernandes (9)
En yaşlı oyuncu Antalyasporlu Ömer Çatkıç (37)
En genç oyuncu Enver Cenk Şahin (17)
Çıktığı 17 deplasmanda da gol atan tek takım Sivasspor

Messi & CR7


Euro 2012 Formaları

POLONYA

YUNANİSTAN

RUSYA

ÇEK CUMHURİYETİ

HOLLANDA

DANİMARKA

ALMANYA

PORTEKİZ

İSPANYA

İTALYA

İRLANDA

HIRVATİSTAN

UKRAYNA

İSVEÇ

FRANSA

İNGİLTERE
Euro 2012 formaların hepsi görücüye çıktı. Formalara bakınca en kötüsünün açık ara ev sahiplerinden birisi olan Ukrayna'nın olduğunu söyleyebilirim. Diğer ev sahibi Polonya'nın da forması vasattan öte değil. Almanlar uzun bir aradan sonra bir turnuvada yeşil forma giyecek. Fransızların bembeyaz t-shirt gibi forması ilginç ama benim favorim klasik Hırvat forması..

Efsane 3lü

Carlo Ancelotti, Paolo Maldini, Alessandro Costacurta

9 Nisan 2012 Pazartesi

Normal Sezonun En İyi 11'i

Süper Ligde 34 haftalık normal sezon sona erdi. Performansı ile öne çıkanlardan bir 11 oluşturmak gerek. Karşınızda sezonun en iyileri.

KALECİ
Büyük bir mebla ödenerek alınan Fernando Muslera başlarda biraz sallansa da sezon ilerledikçe kalesinde daha sağlam durmayı başardı. Forma giydiği 32 maçın 16sında kalesini gole kapayan Uruguaylı elleri küçükte olsa(!) sezonun en iyi kalecisi.

SAVUNMA
Sağ bekte Galatasaray'ın flaş transferlerinden Eboue var. Arsenal'den geldikten sonra başlarsa sağ-sol açık oynadıktan sonra asıl mevki olan sağ beke geçti ve istikrarı sağladı. Afrika Kupası'na gittiği dönem cim-bom'un savunmasının sağı bir hayli aksadı. İlk senesinde Eboue en iyi sağ bek!

Defansın ortasındaki ikiliden birisi yine Galatasaray'dan. Ujfalusi geldikten sonra formayı kimseye kaptırmadı. Semih'le birlikte iyi ikili oluşturdular ve genç oyuncunun gelişimine fazlasıyla katkıda bulundu.

İkiliyi tamamlayan diğer isim konusunda Yobo ile Egemen arasında kararsız kaldım ancak daha fazla maç yaptığı ve alternatifleri olmasına rağmen vazgeçilmez olduğu için seçimim Egemen. Beşiktaş'ın yaptığı en akıllıca ve maliyetsiz transfer diyebiliriz.

Sol bekte Es Es'in Dede'si var! Skibbe ile Türkiye'ye gelen Dede Dortmund'lu yıllarının ardından Türkiye'de de herkese sevdirdi kendini. Her mevkide oynadı ve hatırı sayılır goller attı, attırdı. Sezonun en iyisi bölgesinde Dede oldu.

ORTA ALAN
Sezonun en parlak oyuncularından bir tanesi şüphesiz Fernandes. Portekizli oyuncu kadro dışı kalıp affedildikten sonra ''acil durumda camı kırın'' moduna büründü ve herkesin takdirini kazandı. Her pası etkili, her duran topu gollüktü. Gazetelerimizin sevdiği tarzda özetlersek Fernandes bu sezon Manuel değil otomatikti adeta.

Orta alanda sezonun diğer flaş ismi Selçuk İnan. Trabzonspor'dan ayrılırsam avrupaya giderim muhabbetleri falan artık çok geride kaldı. Selçuk Fatih Terim'le birlikte şahlanan cim-bom'un maestrosu oldu. Attı, attırdı, hazırladı, defans yaptı...

Sivasspor'un çıkışında en önemli isimlerden bir tanesi Erman Kılıç bu sezon en iyilerdendi. Uzaktan gönderdiği füzeler rakip ağları sarsarken yaptığı asistler ve güzel oyunu ile gözleri okşadı. Penaltısız 10 golü olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Orta alanı tamamlayan son isim Alex De Souza! 10'a söylenecek çok söz yok. O bir oyuncudan çok daha fazlası Fenerbahçe için. Temmuz ayından bu yana yaşanan sıkıntılı süreçte takıma önderlik etti ve her zaman yaptığı işi yapıp tek başına bir çok maç aldı. Yokluğunda orta alanı bile geçmekte zorlanıyor Fenerbahçe. Kaptan 34 yaşında ve hala büyük oyuncu!

FORVET
Kariyerini Trabzonda geçen sezon tekrar parlatan Burak bu sezon tam anlamıyla patlama yaptı. Fatih Tekke'nin rekorunu tarihe gömdü tüm zamanların rekorunu kırmak içinde halen şansı var. Şenol Güneş onun yıldızını tekrar parlatan adam ve şimdi adı büyük kulüplerle geçiyor.

Burak'ın partneri Johan Elmander. Sezonun 11'nde yer almasının sebebi sadece attığı goller değil. İsveçli oyuncu mücadeleci oyunu ve hiç bitmeyen enerjisi ile sezonun en çok dikkat çeken isimlerinden biri oldu. Yokluğu Galatasaray'ın Türkiye Kupası macerasının erken bitişine sebep oldu desem yeridir.

Bu takıma bir de Teknik direktör lazım tabi ama bu konuda karar vermek hayli güç. Karabükspor'u dipten alıp yukarılara taşıyan Bülent Korkmaz, Sivasspor'la kısıtlı kadroya rağmen harika işler yapan Rıza Çalımbay, Fenerbahçe'yi böyle bir sezonda zirvede tutmayı başarabilen Aykut Kocaman ve Galatasaray'ı geçen seneki görüntüsünden sonra zirveye taşıyan Fatih Terim. 

Hepsi önemli isimler ancak benim seçimim onlardan birisi değil! Sezon başında bu takım küme düşer takviye şart dedikten sonra görevi bırakan Giray Bulak'ın yerine gelen Fuat Çapa, Gençlerbirliği'ni genç ve tecrübesiz kadrosuna rağmen uzun süre ilk 8 içinde tuttu. Son iki haftada 4-8 playoffunu kaçırsa da elindeki malzeme ile yapabileceğinin en iyisini yaptı. En iyi teknik Direktör Fuat Çapa!



#Bence bu isimler sezonun en iyileri sizin görüşlerinizi de beklerim!

Alex 5 Yıl Daha Oynar mı?

''Zaman hakkında elbette bir yorum yapamam. Ama 10 sene öncesine baktığım zaman çok fazla bir şey kaybettiğimi düşünmüyorum. İnsanlar hep derler, (32-33 yaşından sonra gücünü kaybedersin) diye. Ama ben hiç bir zaman vurduğu yeri yıkan güçlü bir oyuncu olmadım. Hızını kaybedersin, diyorlar. Aslında zaten ben hiç hızlı bir oyuncu olmadım ki. Bu sebepten, 10 sene öncesiyle karşılaştırdığımda çok fazla bir şey kaybettiğimi düşünmüyorum. Bu saatten sonra olayın daha fazla mental olduğunu düşünüyorum. Vücudum el verdiği sürece ben oynamaya devam edeceğim''

Asıl Maç Şimdi

THY'nin Barcelona reklamında Xavi'nin dediği gibi 'Asıl maç şimdi'. Fikstürde küçükde olsa avantaj Fenerbahçe'de gibi. Eğer 6. haftaya gelindiğinde şampiyonluk yarışı halen devam ediyor olursa Kadıköy'deki derbi efsane bir maç olacak. Beşiktaş ve Trabzonspor şampiyonun belirlenmesinde önemli rol oynayacak. Vira Bismillah

1. HAFTA (14/15 Nisan)
Fenerbahçe-Trabzonspor
Beşiktaş-Galatasaray

2. HAFTA (21/22 Nisan)
Galatasaray-Fenerbahçe
Trabzonspor-Beşiktaş
3. HAFTA (28/29 Nisan)
Trabzonspor-Galatasaray
Fenerbahçe-Beşiktaş
4. HAFTA (2/3 Mayıs)Galatasaray-Trabzonspor
Beşiktaş-Fenerbahçe

5. HAFTA (5/6 Mayıs)Trabzonspor-Fenerbahçe
Galatasaray-Beşiktaş
6. HAFTA (12/13 Mayıs)
Fenerbahçe-Galatasaray
Beşiktaş-Trabzonspor

8 Nisan 2012 Pazar

Bilinmesi Gerekenler: NBA'de Draft Sistemi!


NBA takip edenler olarak ara ara karşılaştığı terimler karşısında ‘bu ne ya?’ diye şaşırabiliyor, ne anlama geldiklerini merak ediyoruz. Basketbolun temel terimlerinden çok, NBA’in basketbola ve her anlamda profesyonellik örneği gösteren bu organizasyona birçok terim katması, belki de onu bu denli önemli kılan faktörlerin başında geliyor. Tabii bu terimleri bilmek ve ona göre NBA takip etmekte gerekir diye düşünüyorum. Bu yazı da, son cümlelere kadar okuma sabrı gösterecek okuyucularımız, NBA Draft ve Draft’ın kendi içinde türev terimlerini tanımış olacak.
 
Öncelikle Draft nedir?
NBA takip eden birçok kişi bilir ki, futboldaki sistem gibi alt yapıdan oyuncu yetiştirme gibi bir özelliği yoktur NBA takımlarının. Takımlar, genç isimleri üniversite de mücadele eden basketbolculardan seçiyor. Kısacası NBA takımlarının oyuncu madeni üniversiteler diyebiliriz. Liseden üniversiteye geçiş yapan yetenekli basketbolcular, burada kendilerini kanıtlamaları halinde draft gecesi boy gösterme hakkını elde ediyorlar. Ve tabii üniversite liginde (NCAA) ‘de mücadele edip, NBA’de yıldızlaşan birçok isim mevcut. Reggie Miller (UCLA), Kareem Abdul Jabbar (UCLA), Tim Duncan (WAKE FOREST), Michael Jordan (North Carolina) vb. ismini sayamayacağımız birçok süper yıldız üniversiteden gelip, NBA’in unutulmaz ismi olmayı başardılar. Her ne kadar alttan gelen oyuncuların çoğunluğu üniversitelerden olsa da, lise de yıldızı parlayıp direk NBA’e gelen isim var. Örneğin günümüz süper yıldızları Kobe Bryant ve LeBron James gibi… Tabii liseden direk NBA’e geçiş yapan oyuncular her zaman NBA takımları için bir handikap teşkil etmekteler. Genel mantalite,  NCAA’de –pişip-, NBA’e geçiş yapmak hem daha mantıklı hem de makbul gören seçenek olarak belirleniyor. Zaten NBA yönetimi de geçen sezon “Draft seçmelerine girecek isimlerin en az bir sene NCAA’de mücadele etmesi gerekir” kuralını getirerek, bu kargaşayı kaldırdı diyebiliriz.


Draft Lottery Nedir?
Herkes tarafınca ‘ Draft Piyangosu ‘ olarak adlandırılan, NBA play-off ‘una giremeyen takımların Draft’ta hangi sıradan seçim yapacaklarını belirlendiği kura gününe verilen addır. Draft Lottery kısaca açıklamak gerekirse; Play-Off dışında kalan 14 takımın ilk 3’te kimin yer alacağını belirlemek adına bu takımlar arasında kura yapılmaktadır. Kurada ilk 3 içinde yer alan takımların normal sezonu en kötü geçiren takımların olma ihtimali bir hayli fazladır. Yani ilk 3 seçme hakkı kura ile dağıtıldıktan sonra geriye kalan seçme hakları ligi bitirme sırasına göre dağıtılmaktadır. Gerçekte kura torbasında 14’ten fazla top bulunmaktır ve normal sezonu en kötü bitiren takımın top sayısı da diğer takımlara göre fazladır. Bu nedenle Draft’ta en iyi oyuncuları kadrolarına katma şansları daha yüksektir. En son olarak Play-off’ta mücadele eden takımlar ise başarılarına göre bu 14 takım arasında yerlerini almaktadırlar… Kısacası Draft Lottery, NBA’de takımlar arası dengeyi sağlama adına yapılan müthiş bir hamledir diyebiliriz.


Mock Draft nedir?Draft Lottery’de kuralar çekildikten sonra belirlenen isimler ve takımların NBA severler tarafından kendilerince yaptığı tahminlere verilen addı Mock Draft. Kısacası ‘Sahte/Tahmin Draft’ ta söylenebilir. Mock Draft’ın amacı; takımların hangi isimlere meyimde olduklarını ve draft gecesi öncesi yapılan tahminlerle hangi oyuncunun kaçıncı sıradan seçileceğini önceden tahmin etme durumudur. Kısacası ‘Kamuoyu yoklaması’ da desek yanlış olmaz.
Son olarak, Draft sisteminin temel amacı; NBA içinde takım dengelerini her zaman sağlamak, her anlamda profesyonelliğin konuştuğu bu organizasyonu hem ülke halkına hem de dünyaya en iyi şekilde servis etmenin bir diğer hali diyebiliriz. Milyar dolarların döndüğü bu sektörde bu denli hassas ve detaya indirgenmiş çalışmaların yapılması, arkada yapılan çalışmaların ne kadar büyük olduğunun göstergesi niteliğindedir. Tabii Draft hakları sadece kura ile değil, takımlar arası yapılan takaslarla da değişebiliyor. X takım, Y takıma yıldız bir oyuncu verirken karşılığında alacağı oyuncu karşılığında o sezonun draft hakkını da talep edebiliyor. Kısacası draft hakları, anlayacağımız şekilde ÇEK gibi kullanıyor. Çekin tarihine DRAFT gecesini yazıp, rahatlıkla takaslarda kullanılabiliyor. 

AliMahmud ÇELENK
Twitter: Frankeschitayn 

NBA DRAFT 2012 | Jared Sullinger

 
Jared Sullinger
Doğum Tarihi: 4 Mart 1992
NBA Pozisyonu: PF
Boy: 6'10"
Kilo: 281 lbs
Memleketi: Columbos,OH
Lise: Northland
Kolej: Ohio State
Benzetildiği isim: Carlos Boozer


Güçlü yönleri; 4 numarada aranan bütün özellikler var Sullinger’de… PF için yeterli size sahip. Vücudunu iyi kullanması, onu tutulması zor biri haline sokuyor. Post özelliği oldukça iyi. Kendine şut yaratması ve inanılmaz parmak hassasiyeti de yüksek yüzde de orta mesafeli şutu olmasına neden oluyor. Her iki elini çok rahat kullanabiliyor. Müthiş zıplama yeteneği onu bir ribaund canavarı yapıyor… Hızı ile de hücuma hemen koşup putback yapabiliyor. Yetenekleri post ile sınırlı değil, iyi pasör özelliği ile akıllara Chicago’lu Noah’ı getiriyor. Tam bir “winner”, yeteneği ile Columbus Northland kadrosunu Ohio State şampiyonu yaptı ve kolej eğitimini aldığı Ohio State ile bu sezon NCAA’de Final4 ‘a katıldı. NCAA kariyeri boyunca ise (2 sezon boyunca) All-American seçildi… Draft’ta üstten seçilmesi muhtemel biri.

Zayıf Yönleri; Bunca özelliği yanında onun yeteneklerini tam olarak sahaya yansıtmasına engel bir durum ise elit bir atletik olamaması. Orta mesafesi şutları yüzdeli olsa da istikrar sağlayamaması ve şut stilinin bloklanmaya çok müsait olması eksi yönlerinden biri. Yüzdeli atışlarında istikrar sağlayamadığı için bu yönünü geliştirme adına çalışması gerekiyor. Hücumda her ne kadar etkili bir görüntü çizse de, savunma da diğer PF’ler karşısında ezilebiliyor. Savunma yönü hücum özellikleri yanında sönük kaldığından dolayı rakipleri rahatlıkla sayı bulabiliyorlar. Yeteneklerini sahaya daha net yansıtabilmesi için kondisyonunu geliştirmeli ve istikrar sağlamalı..

NCAA'de 2 Yılın özeti; 

Northland Lisesinde Kazandıkları ve İstatistikleri 
Jared Sullinger Özellikleri;



Kısa Kısa Jared Sullinger! 




Ali Mahmud ÇELENK
Twitter: Frankeschitayn