25 Aralık 2011 Pazar

Fenerbahçe'nin Transfer Alışverişi


Şike iddiaları ile beraber sezon başında hareketli günler geçiren ve kan kaybeden Fenerbahçe durumunun biraz daha netleşmesi ve en azından sezon sonuna kadar ligde kalacağının kesinleşmesi ile beraber devre arasında takıma takviyeler yapma kararı aldı. Zira özellikle hücum hattında takviyeye ihtiyacı olduğu kesin sarı-lacivertli ekibin. Şimdi transfer yapılması beklenen mevkiler ve oyuncular hakkında detaylı bir bakış yapalım.


                                                     KALECİ                                                 

Fenerbahçe'nin uzun yıllardır sorun yaşamadığı tek mevki kalesi. Bu yılda milli kaleci Volkan ve arkasında yokluğunda kaleyi rahatlıkla devralacak Mert Günok var. 

Volkan'ın kaleyi kimseye bırakmaz tavrı sebebiyle genç kaleci Ertuğrul Samsunspor'a kiralık verildi. Ligin ilk devresinde Samsunspor kalesini başarıyla korudu. Diğer kaleci Volkan Babacan ise Manisaspor'da kiralık olarak forma bekliyor.  Kısacası kadıköy'e bu transfer döneminde de kaleci transferi yapılmayacak.

                                                     DEFANS                                               


Lugano ve Andre Santos'un ayrılmasından sonra yeni bir defans dörtlüsü oluşturmak zorunda kaldı Fenerbahçe. Savunmanın soluna sambacıya göre daha az hücumcu ancak defansı daha sağlam Reto Ziegler kiralandı. Gösterdiği performansla taraftarın sevgilisi olan İsviçreli'nin bonservisinin bu transfer döneminde alınması beklenmiyor. Lugano'nun yerine teorik olarak oyuncu transfer edilmedi. Zira Serdar Kesimal o takımda iken transfer edilmiş seçenekler çogaltılmak istenmişti. Beklenmeyen bu gelişmeler ve Serdar sakatlığı ile beraber formayı alan isim Bekir oldu. Bekir öyle bir oynadı ki herkesin takdirini kazandı. Bekir'in sakatlanması Bilica'nın GS derbisindeki berbat performansının ardından Serdar Kesimal sakatlık sonrası formayı kaptı Yobo ile uyumlu bir ikili oluşturdu. Aykut Kocaman defansın ortasına takviye düşünmediklerini açıkladı. Zira Orhan Şam'ın da bu mevkide oynayabildiğini düşünürsek sadece ligde mücadele edildiği bir sezonda bu oyuncuların yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Sağ bekte Türkiye'nin en iyisi Gökhan'ı arkasında Orhan Şam'ı bulunduran Fenerbahçe'nin defansının takviyeye pek de ihtiyacı olmadığı aşikar. Ancak Bilica'nın Brezilya'da ülkeme dönmek istiyorum açıklamasının ardından gönderilmesi veya transferlerde takasta kullanılması durumunda yerli bir takviye düşünülebilir. Serdar Taşcı'nın ismi çok geçmiyor ama sürpriz bir atak gelebilir Fenerbahçe'den. Lugano haberlerini ısrarla yazmaya devam etse de medya bu ihtimalin çok düşük olduğunu söylemeden geçmeyim. Zira PSG yeni teknik direktör değiştirdi, en azından sezon sonuna kadar takımda kalacağı kesin.

                                                    ORTA SAHA                                            


Yeni sezona orta sahaya Sezer Öztürk'ü alarak başladı Fenerbahçe ancak Cristian performansı ile yeni transfer gibiydi. Geçmiş sezonlarda ceza sahasına girmemekle ve hücuma katılmamakla eleştiren Brezilyalı bu sezon bolca ceza sahası civarında ve içinde kendini gösterdi. Üstüne bir de 4 gol attı.

Fenerbahçe'nin orta sahada en büyük eksikliği orta alanın ortasında alternatifinin fazla olmaması ve Emre'nin formsuz olduğu maçlarda Alex'e yeterli desteğin verilmemesi yönündeydi. Alper Potuk'un transferinin büyük ölçüde bitirilmesi bu alanda ki sıkıntıyı çözecek gibi gözüküyor. Gençlerbirliği'nde bu sezon yükselen performansı ile dikkatleri üzerine toplayan Soner de devre arasında olmasa bile sezon sonunda takıma katılması planlanan isimlerden.

Solda son haftalarda Stoch'un artan performansı ve Caner'in etkili oyunu her ne kadar transfere ihtiyaç olmadığını düşündürse de Özgür Çek'in serbest olarak kadroya katılacak olması aynı zamanda sol bekte oynayabilmesi sebebiyle bu transferi mümkün kılıyor. Diğer taraftan Ozan İpek haberlerinin tamamen dedikodu olduğunu düşünüyorum.

Sağ kanat için sola oranla ihtiyaç biraz daha fazla Mehmet Topuz'un sakat olduğu dönemde sarı-lacivertliler müzmin sakat Dia'dan da faydalanamadı. Bu mevkide mecburen Özer kullanıldı ancak sağladığı katkı ortada. Dia'nın Niang'ın ayrılmasından sonra mutsuz olduğu haberlerinin yanı sıra ocak ayında Afrika Kupası'na gidecek olması sebebiyle takımdan ayrılması söz konusu. Forvet transferinde takasta kullanılması veya bonservisiyle satılması gündemde. Burada ki ihtiyacı karşılayacak oyuncu olarak gündemde olan isimler listesinin en başında tanıdık bir isim Krasic var. Geçtiğimiz sezonda Sırp oyuncu ile ilgilenen sarı kanarya bu oyuncuyu Juventus'a kaptırmıştı. 12 milyon bonservis bedelini pahalı olması sebebiyle kiralanması gündemde. Yerli olarak gündeme gelen isim yok ancak Manisa'lı Yiğit Gökoğlan transferi ihtimal olarak aklınızda bulunsun. Bu iki oyuncunun sadece haber olarak  kalması ve sürpriz bir oyuncunun alınması ise benim beklentim.

                                                          FORVET                                              

Emenike'nin bir resmi maça bile çıkamadan takımdan ayrılması ardından da Niang'ın kaybedilmesi derken Fenerbahçe sadece Semih'e kalmıştı. Daha az maliyetle Young Boys ile Kadıköy'de harika oynayan Bienvenu transfer edildi. İlk devre 4 gol atıp 2 asist yapsa da taraftarın gözüne girmeyi başaramadı Kamerunlu. Zira son Antalya maçında kaçırdıkları ile saç baş yoldurdu ve Fenerbahçe'yi 3 puandan etti!

Forvete adaylar oldukça fazla ama öne çıkan ilk isim Santos'un forveti Borges. 31 yaşındaki oyuncunun maliyetinin fazla olmaması transfer ihtimalini artırıyor. Daha önce de gündeme gelen Rangers'lı Nicola Jelavic, Aston Villa'lı Derren Bent listede ki diğer isimler olarak zikrediliyor. Türkiye'den MİY forması ile eski günlerine dönen Nobre, eski Beşiktaşlı Bobo adaylar arasında. Son günlerde adı geçmeye başlayan sürpriz bir isimse Cenk Tosun..

Aykut Kocaman'ın son zamanlarda ne zaman oyuncu ihtiyacı olsa
baktığı ilk yer olan Fransa'dan da  adaylar olduğu söyleniyor. Bunlar Marsilya'da gözden düşen Andre-Pierre Gignac ve bu sezon Lyon formasıyla tekrar çıkışa geçen Bafetimbi Gomis. İki isminde maliyetleri sebebiyle tercih edilmeleri zor olsa da ihtimal dahilinde olan oyuncular.

Kişisel fikrim Fenerbahçe'nin Borges ve Cenk Tosun ikilisini alacağı yönünde. Maddi olarak zor günler geçiren Gaziantep'in Cenk'i 2 milyon ve kiralık oyuncular karşılığında bırakması söz konusu olabilir. Borges transferi de 1-2 milyon euro aralığında noktalanacaktır. Toplam 4-5 milyon euro'ya bir forvet almaktansa iki kaliteli hücumcu almak daha mantıklı olacaktır.

Gidebilecekler: Bilica, Uğur Boral, Özer Hurmacı Berk Elitez(k), Gökay İravul(k)
Gelebilecekler: Borges, Nobre, Bobo, Gomis, Jelavic, Bent, Cenk Tosun, Krasic, Soner, Özgür Çek

Hiç yorum yok: