6 Şubat 2012 Pazartesi

Beklenmeyen Şekilde Beklenen Son!

Saracoğlu'nda maç tam da beklenildiği gibi başladı. Maçın ilk dakikalarında Beşiktaş'ın taktiği tuttu ve önemli kontra-ataklar yakaladı siyah beyazlılar ancak bunlardan faydalanamadı. İlk 15 dakika geçilirken topla oynama yüzdelerinin %70'e 30 olması olayı özetler nitelikteydi.


14. dakikada Yobo'nun attığı gol maçın seyrini değiştirdi. Özellikle geçen sezon sıkça kullanılan öne geç ve koru taktiği ile oyunu tutan Kocaman'ın Fenerbahçe'si bu maçta da golü attıktan sonra topu rakibe verip skoru korumaya çalıştı. İlk yarı bitene kadar ataklar geliştirse de gole kadar ki çoşku yoktu. Buna rağmen farkı artıracak fırsatlar ayağına geldi ancak Sow'un takımla uyumsuzluğuna beceriksizlikte eklenince soyunma odasına tek farkla sarı kanaryalar.


İkinci yarının başlaması ile Beşiktaş önde basmaya ve daha çok hücum yapmaya başladı. Skorun verdiği avantajla Fenerbahçe'de kapandı. Sakatlıklar, cezalılar derken önemli oyuncularından mahrum olarak maça çıkan Beşiktaş etkisiz ataklar geliştirdi. İkinci yarının büyük kısmı Fenerbahçe yer alanında oynanmasına rağmen kaleyi tutan tek şut atamadıkları gibi tehlikeli denilebilecek ataklar da geliştiremediler. Defansta Yobo'nun etkili müdahaleleri, Selçuk'un da defansa yardımının yanı sıra tek yaratıcı denilecek oyuncu Simao'nun etkisiz kalması Volkan'a fazla iş düşmemesini sağladı. Son dakikalarda Stoch'un 'al da attır' pasını alan Caner'in boş durumda ki Sow'u görmesi ile beraber fişi çekti Fenerbahçe.



Bu maçta bir kez daha gösterdi ki Fenerbahçe'nin hücumunu sürükleyenler Gökhan ve Emre olmadığı zaman oldukça zorlanıyoruz. Aykut Kocaman'ın  iki oyuncuyu da sahaya sürmesi büyük riskti ve bu riskin karşılığını aldı diyebiliriz. İlk yarıda Fenerbahçe ataklarında Emre hem savunmada hem de defansta etkiliydi. Emre'nin kenara gelmesi ile beraber orta alanı geçmekte zorlandık. Beşiktaş'ın baskı kurmasını kolaylaştıran hamlede bu oldu aslında. Sow'un ilk maçında etkisiz kalması, Alex'in bir kaç haftadır süren kötü oyunu da bunlara eklenince Beşiktaş'ın hücum gücünden mahrum kadrosuna bile pozisyon üretme ve baskı kurma şansı tanımış oldu Fenerbahçe.


Maçtan oyunculara notlar:


Defans: Normalde oyunculara ayrı ayrı not veriyorum ancak bu maçta bütün olarak harika defans yaptı takım. Yobo yine harikalar yarattı, Serdar son maçların aksine ufak tefek hatalar dışında iyiydi. Gökhan'ın yerine giren Orhan'da hata yapmadı. Kısacası Fenerbahçe defansı bugün yapması gerekenin en iyisini ortaya koydu.
Mehmet Topuz: Fenerbahçe'nin sağ taraftaki eksikliğinden defalarca bahsettim. Bu maçta da bu fazlasıyla gözüktü. Topuz'un hücumdaki etkisizliği ve sürekli ortaya yardım için içeri girmesinin yanında Gökhan'da sakatlanınca bu maçta sağ tarafı kaybetti Fenerbahçe. Öyle ki son on dakikada Simao sol beke geldi Beşiktaş'ta. 
Miroslav Stoch: Son Mohikan bu maçta da yine iyi gözüktü. Tanju ile girdiği mücadeleri genelde kazandı ve sol tarafı sürekli işletti. Hücumun sıkıştığı anlarda topu ona verip bişeyler yapması istendi O da bu isteği hiç geri çevirmedi. Son goldeki harika pası ile imzasını atmış oldu. 
Alex De Souza: Kaptan'a kötü performansı yüzünden tepki göstermeye hakkımız yok demiştim daha önce. Bu maçta da sahada gezdi durdu. Aykut Kocaman mecburen yaptığı iki değişikliğin ardından onu oyundan almak için erken hamle yapma şansını bulamadı. 10'a güvenimiz sonsuz ve toparlanacağını biliyoruz.
Moussa Sow: Kezman, Güiza, Niang derken Sow'da gelir gelmez ilk maça 11'de başladı. Bu Fenerbahçe taraftarı için ilk değil çünkü az önce saydığım isimlerde gelir gelmez ilk maçlarına 11'de başlamışlardı. Bu maçta Sow yerine Bienvenu başlasa çok daha farklı olabilirdi. Evet yanlış duymadınız bu maçta Bienvenu'yü aradı Fenerbahçe! Etkisiz oyununa rağmen golle buluşması Sow için iyi bir başlangıç oldu gerisini bekliyoruz arık.

Beşiktaş: Beşiktaş'ın bugün tek silahı mücadelesiydi. İnanılmaz bir mücadele ortaya koydular. Fenerbahçe'nin golden sonra iyi kontra atamaması ve Emre'nin sakatlığı ile topu ileriye taşıyamamasını iyi kullandılar. Baskı kurup sağdan soldan orta yaptılar ancak yaratıcı oyuncu eksikliği ve bitirici bir oyuncunun olmaması skoru değiştirmelerini engelledi. Yine de Ernst'in karşı karşıya pozsiyonu veya attığı şut gol olsa maçın seyri değişebilirdi.

Hakem: Özgür Yankaya ilk kez derbi yönetmesine rağmen kontrolü kaybetmedi. Ufak tefek hataları dışında maçın gidişatını etkileyecek net bir hatası yoktu.

FENERBAHÇE: 2 - BEŞİKTAŞ: 0
Stat: Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu
Hakemler: Özgür Yankaya, Erdinç Sezertam, Orkun Aktaş
Fenerbahçe: Volkan Demirel, Gökhan Gönül (Dk. 41 Orhan Şam), Serdar Kesimal, Yobo, Ziegler, Mehmet Topuz, Cristian, Emre Belözoğlu (Dk. 57 Selçuk Şahin), Stoch, Alex (Dk. 84 Caner Erkin), Sow
Beşiktaş: Cenk Gönen, Tanju Kayhan (Dk. 72 Ekrem Dağ), Sivok, Egemen Korkmaz, Ersan Gülüm (Dk. 76 Necip Uysal), İbrahim Toraman, Holosko, Ernst, Veli Kavlak (Dk. 80 Edu), Simao, Mustafa Pektemek
Goller: Dk. 14 Yobo, Dk. 90 2 Sow (Fenerbahçe)
Sarı Kartlar: Dk. 42 Veli Kavlak, Dk. 60 İbrahim Toraman, Dk.70 Tanju Kayhan, Dk. 90 Simao (Beşiktaş), Dk. 43 Emre Belözoğlu (Fenerbahçe)

Not: Maçtan önce Fenerbahçe taraftarının Beşiktaş taraftarı Kadıköy'e gelsin kampanyası kabul görmüş, Siyah-Beyazlı taraftarlar stadda yerini almıştı ancak yaşanan olaylar maçtan önce yaşananların ve #deplesmanımadokunma muhabbetlerinin hepsinin boş olduğunu gösterdi. Bu konuda söyleyeceklerimi daha sonra bir yazıyla paylaşacağım. Şimdilik tek söyleyeceğim 'yazıklar olsun!'

Hiç yorum yok: