23 Kasım 2012 Cuma

Avrupa'da İşlem Tamam | Marsilya 0-1 FB

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi macerasına Marsilya ile başlarken sıkıntılı bir ortam vardı. 2-0 öne geçip tribünde zaferi kutlamaya başlamış artık herşeyin daha güzel olacağını düşünmeye başlamıştık ki işler değişti, maç 2-2 bitti ve kaos Alex'in gönderilmesi ile sonuçlandı.

Aykut Kocaman'ın kafasındaki plan bu olayların sonunda tamamen değişti. Alex'li sistemden yıllar sonra 10'suz oyunun temellerini Almanya'da Gladbach maçında attı ve ilk galibiyet orda geldi. O sistem bugün Fenerbahçe'yi grubun bitimine tek maç  kala yenilgisiz liderliğe taşırken, taraftarı memnun etme konusunda o kadar başarılı olamadı. Zira Gladbach maçında duygu yüklü takım canla başla oynarken daha sonra işlerin düzelmesi ile takımın heyecanı da Cristian'ın o an kafasından geçenlere bağlı oldu. Takım savunmada fena değil ancak hücumda halen Brezilya'lının keyfine ve Meireles'in savunmadaki görevlerinden fırsat kaldıkça hücuma verdiği desteğe bakıyor.

Maça gelecek olursak Veledrom'da maç tam da Fenerbahçe'nin istediği gibi başladı ve öyle bitti. Tempoyu çok artırmadan sıkıcı bir oyunla uyutarak maça kazandı sarı lacivertli takım. Nasıl olsa bir şekilde golü buluruz topu ayağımızda tutalım orta sahada basalım planı gole kadar çok iyi işledi.Bekir'in modaya uyan golünden sonra ise işler birazcık rayından çıktı. Orta sahada topu kesme görevini bırakan Topal, Bekir ile Yobo'nun arasına çok girince savunma 5li gibi oldu. Takım bir yandan öne çıkmaya çalıştı bir yandan yaslandı bu da beklerde oynayan Gökhan ve Hasan Ali'yi daha öne attı. Topal'ın geriye çekilmesi ile orta alandan eksilen bir kişiyi Caner daha çok ortaya gelerek kapadı. Kuyt'ın da Sow'un arkasına doğru deplase olması ile sistem 4-2-3-1 veya 4-3-3'ten bir anda 3-5-2 gibi oldu.

İkinci yarıda Marsilya'nın baskısı genelde cılız ataklar yaratırken Topal'ın köü oyunu onları daha çok cesaretlendirdi. Son yarım saate girildiğinde Cristian-Selçuk değişikliği yapılsa takım biraz daha sağlam durup kontra atak fırsatları yakalayabilirdi ama hoca Cristian'ın gamsızlığına rağmen yaratıcılığına güvendi ama o bu güveni boşuna çıkardı. Sow'un çıkması ie beraber takım psikolojik olarak daha fazla geri çekildi belki ama sebebi sırf bu olarak göstermek kolaycılık gibi geliyor bana. Zira puan kaybedilse bile herşeyin garantilendiği bir maçta Sow'u anlamsız yere yormak veya riske atmak çok mantıklı değildi. Malum hafa sonu Gençlerbirliği maçı var ve kimse Bienvenu veya Semih'i sahada görmek istemiyor.

Maç için söylenecek pek fazla bir şey yok. Oldukça kalitesiz ve kötü bir maç oldu. Fenerbahçe Veledrom'dan istediğini alarak çıkarken Marsilya veda etti. Onlar için bu veda bana kalırsa fazlasıyla iyi oldu. Oldukça dar bir kadroları var ve Lig 1'de şampiyonluk mücadelesi burada başarıdan çok daha iyi onlar adına. Zaten genel olarak baktığımızda EL'yi çok ciddiye alan takım sayısı bir elin parmaklarından daha fazla değil.. Fenerbahçe ise gelecek Avrupa haftasında nefes alma şansı buldu. Uzun zamandır takım 3 gün arayla maçlar yapıyor. İstanbul'da Gladbach maçında takımın alternatifsiz isimleri -Meireles, Sow, Kuyt, Hasan Ali, Gökhan- dinlenme fırsatı bulacaklar. Lig bir yandan devam ediyor ve ilk yarı için puan kaybetme kotamızı doldurduk bile.. 

Fenerbahçe ilk bölümü geçti. Yeni levelde bir tane orta saha katkısı ile çok ilerilere gidebilir. Şampiyonluk hayal değil iş sadece bunun hayalini kurarken akıllı adımlar atabilmekte. Tebrikler Fenerbahçe!

Not: Sarı kart cezası sınırında bulunan Caner Erkin işler garantilenmişken neden bir kart görüp son maçta cezasını tamamlama fırsatını tepti anlamış değilim. Bunun farkında olmamaları imkansız gibi bir şey. Eskişehirde yaşananlardan sonra Caner'e ''kart gör'' emri vermek zor mu geldi bilemiyorum. Anlamsız...

OLYMPİQUE MARSİLYA: 0 - FENERBAHÇE: 1
Stat: Velodrome
Hakemler: Martin Atkinson, Stuart Burt, Simon Beck (İngiltere)
Olympique Marsilya: Mandanda, Abdallah, Fanni, Mendes, Morel, Abdullah, Barton (Dk. 85 Jobello), Raspentino (Dk. 70 Cheyrou), Amalfitano, Andre Ayew, Jordan Ayew
Fenerbahçe: Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Bekir İrtegün, Yobo, Hasan Ali Kaldırım, Meireles, Mehmet Topal, Kuyt, Cristian (Dk. 89 Selçuk Şahin), Caner Erkin (Dk. 86 Stoch), Sow (Dk. 80 Mehmet Topuz)
Gol: Dk. 40 Bekir İrtegün (Fenerbahçe)
Sarı Kartlar: Dk. 12 Mendes, Dk. 74 Jordan Ayew, Dk. 88 Andre Ayew (Olympique Marsilya), Dk. 79 Bekir İrtegün, Dk. 87 Mehmet Topal (Fenerbahçe)

Hiç yorum yok: