25 Aralık 2012 Salı

STSL İlk Yarı Takım ve Oyuncu İstatistikleri

Spor Toto Süper Lig'de ligin ilk yarısı Galatasaray'ın liderliğinde geride kaldı. Devre arası başlarken ilk yarıda göze çarpan oyuncuları ve takımların iyi yönlerini görmek adına istatistiklere bir göz atalım. Bu konu da memleketin büyük bir açığını kapatan ve çoğumuzu tek tek istatistik çıkarmaktan kurtaran MatchStudy'e de teşekkürü eksik etmeyelim. Yaptıkları cidden büyük bir eksikliği giderdi ve bence ülkede futbol konusunda bilgilenmeyi kolaylaştırdı. Belki bundan daha fazlası tvlerde boş boş sallayanların önüne argüman koymamızı kolaylaştırdı.


Grafiğin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz!
İstatistiklerin kısaltmaları aşağıda yazıyor ama bir kaç konuya biz ayrıca değinelim. 

Savunmada en az topla oynayan takımlar Galatasaray ve Fenerbahçe. Bu iki takımın yanı sıra Şhota ile total futbol deneyen Kasımpaşa ve onun bıraktığı sistemi yeni hocasıyla fazla değiştirmeyen Kayserispor var.

Orta alanda en çok topla oynayan takım açık ara Galatasaray. Hücum bölgesinde Ersun Yanal ile bu sezon iyi bir grafik çizen Eskişehir spor en isabetli oynayan takım. Bu konuda en başarısız takım ise Akhisar!

Topa en çok sahip olan takım yine sarı kırmızılı ekip olurken bu konuda ilk beşte yer alan takımlar arasında en ilginci Mersin İdman Yurdu. Başarısız bir ilk yarı geçiren Mersin'de oynanmak isteyen oyun sahaya yansıdı belki ama 3. bölgede sadece Nobre'ye bağlı olmaları onları başarısız kılan etkenlerden birisi oldu.

Ligin pasla oynama oranı en düşük takımı Rıza Çalımbay'ın Sivasspor'u. Erman, Aatıf, Grosciki gibi oyuncularla daha çok dribling üzerine oyunu kurmaları pas konusunda eksik kalmalarına neden oldu. Aslında oyun planları da zaten tam olarak bu gibi ama Eneramo'nun geçen sezonlara oranla formsuz oluşu dalgalı bir grafik çizmelerine neden oldu.

Fenerbahçe 17 maçlık periyotta hücum konusunda sıkıntılı gözükse de cza alanı içinde oynama konusunda Beşşiktaş'la birlikte ligin en iyisi durumunda. Siyah beyazlılar bunu şut miktarı ile desteklerken Fenerbahçe şut çekme konusunda rakiplerinin gerisinde kalmış. Hücumda üretememek ve net pozisyonların bulunamaması bir kenara şut denemesinin az olması Fenerbahçe'nin kötü durumunun sebeplerinden birisi olabilir. Ayrıca atılan şutlarda da isabet oranı oldukça düşük! Ligin en kötü şut isabet oranına sahip 4 takımı: Fenerbahçe, Elazığspor, Mersin İdman Yurdu ve Akhisar.. Durum yeterince açık sanırım.

Fenerbahçe'nin hücumda kötü olmasının sebeplerinden birisi de ligde orta alanda en çok yan pas yapan takım olması! Bunu en az yapan takım ise bir kaç satır yukarıda bahsettiğim gibi oyunu pas üzerine kurulu  olmayan Sivasspor.

Oyuncu istatistikleri
Grafikte totalde en çok pas atan oyuncular ve hücumda pas kullanan 10 oyuncu mevcut. Tello'nun zirvede yer alması oldukça ilgi çekici. Beşiktaş'a ilk geldiğinde sol açık  olarak kullanılmış zaman zamanda forvet arkasında görev almıştı. Daha önce bol bol sol bek oynamışlığı da var. Eskişehir'de bu sezon Ersun Yanal ondan orta sahada verim almaya başladı ve bu aşı oldukça tutmuş gibi gözüküyor. Dede'nin bu yaşında bu kadar efektif kullanılması da sistem ve teknik adam başarısı diyorum. Selçuk İnan'ın listede yukarılarda olması şaşırtıcı değil elbette.  Ligin en çok pas yapan takımlarından birisi olan Mersin'den iki oyuncu var. 

Hücumda ise Bursa bu sezon sallantıda olsa da geçen sezon kaldığı yerden devam eden Battala zirvede. Alex'in ayrılmasının ardından hücumda her işi yapan Kuyt ikinci sırada. Ligin sürpriz takımı Antalya'nın en karlı transferi Aissati de listede dikkat çekiyor.
Orta alanda pas yapanlar zaten genel pas anlamında lider oyuncular. Rakipten top çalma konusunda ilk sırada enteresan bir isim var: Yalçın Ayhan! Biz Yalçın'ı genelde hataları ve rakibi kaçırmasıyla biliriz ancak o bu sezon savunmada çok sağlam duruyor. Gençlerbirliği'nin genç ismi Aykut'ta yakın zamanda büyüklerin yolunu tutacak gibi. Ordulu Ali Çamdalı ise bu sezon beni olumlu anlamda şaşırtan isimlerden.
Ceza sahasına en çok top gönderen adam Ordulu Umbides. Galatasaray'ın henüz istediği verimi alamadığı Amrabat'ta bol bol orta açanlardan. Bu listede en çok dikkat çeken isim Gençlerbirliği'nin sol beki Tosic! Bu sezon oynadığı oyunla herkese parmak ısırttı. Muhtemelen ligin en iyi beki durumunda! Türk olsa bonservis bedeli rekoru kırılabilirdi onun için.. 

Ceza alanında en çok topla buluşan isim sürpriz şekilde ligimize gelen Kalu Uche! Uche gibi La Liga'dan gelen ve kalitesini kısa sürede ispalayan Webo'da onun arkasından ikinci sırada. Fenerbahçe'nin en çok topla buluşturduğu adam ise Kuyt. Bu isim Kuyt yerine Sow olabilseydi her şey daha farklı olabilirdi...
Bu sezon ceza sahasında en çok mahkum oynayan takım Gaziantep'in iki stoperi de bu listede. FB ve GS'dan oyuncu olmaması da onların iyiliğinden mi kötülüğünden mi pek çözemedim açıkçası!

Son dönem futbolunun en önemli verilerinden birisi de ''savunma ribaundu''. Dönen topları toplama konusunda Orduspor'un fark yarattığını söylemek çokta yanlış olmaz. Sezon başında onları başarılı kılan etkenlerden birisi de buydu sanırım.
Hücumda dönen topları toplamak baskıyı artırmak ve takımın daha az yorulması anlamına gelir ama ligimizin bu konuda çok iyi olduğunu söyleyemeyiz.  Ligde bu konuda birisinin adını vereceksek o isim İBB'li Holmen olurdu. Bu sezon da açık ara zirvede. Büyükler artık onu mutlaka görmeli  diyorum.. Her şey isim değil ya da pahalı bonservis bedeli...
Hücum planı dirbling üzerinden kaleye gidip şut atmak olan Sivasspor en çok şut atanlar listesinin ilk 3 sırasına 2 oyuncu sokmuş durumda. 30 metreden veya 3 metreden sürekli dağlara taşlara vuran Almedia'da vurmaktan vazgeçmiyor. Kafasına atmak daha mantıklı gibi! Listede olupta forvet olmayan isimlerse: Erman, Battala ve Olcan...

Şu istatistiklere bakınca ligin ilk yarısı hakkında daha fazla fikir sahibi olduğumuz kesin. Başarılı olanların neden başarılı ya da bekleneni veremeyenlerin neden bu durumda olduğunu da şu grafiklerden bir derece anlamak mümkün. İstatistik çok şey sağlar ama her şey değildir. Yazı biterken Sir Alex Ferguson'un o sözü ile bitirelim: ''İstatistik mini etek gibidir. Çok şey gösterir ama asla görünmesi gerekeni göstermez!''

Not: İstatistikler ve grafikler matchstudy.com'dan alınmıştır.

Hiç yorum yok: