1 Ekim 2013 Salı

Emekli Formalar

Futbolda emekli edilen formaların arkasında başarı hikayelerinden çok, oyuncunun uzun süre aynı formayı terletmesi vardır. Başarı hikayesi içeren küçük bir kısmın dışında sahalarda yaşanan vahim olaylarda formanın emekli edilme nedeni olmuştur. Biz başarı hikayeleri ile başlayalım.

Diego Armanda Maradona, günümüzde sahalarda esen Messi fırtınasına rağmen bir çoklarına göre halen gelmiş geçmiş en iyi oyuncu olarak kabul ediliyor. Çalkantılı geçen futbol kariyerinde Napoli’ye imza attıktan sonra başka bir boyuta geçen Diego, İtalyan takımına tarihinin ilk şampiyonluğunu yaşatıp yanına bir de UEFA Kupası ekledi. Napoli’de San Paolo tribünleri ona öylesine tapıyordu ki, 1990 Dünya Kupası’nda Arjantin-İtalya eşleşmesi olduğunda ”Bizi destekleyin” diyen Maradona’ya ”Hayır!” diyememişlerdi. Napoli, tarihinin en parlak dönemini yaşatan Maradona’nın giydiği 10 numaralı formayı müzeye kaldırdı ve bir daha hiç çıkarmadı. Tek başına takım Maradona’nın 10 numaralı formasını emekli eden sadece Napoli olmayacaktı. Arjantin milli takımı 10′u bir daha kimseye vermek istemedi ancak FIFA engeliyle karşı karşıya kaldı. 2002 Dünya Kupası öncesinde kadroya alınacak 23 futbolcu için 1-23 arasında numaralar belirlenmesini isteyen FIFA’ya Arjantin red cevabı verdi ancak istediğini elde edemedi. Sonunda bir dönem Fenerbahçe forması da giyen ‘atanamayan futbol sihirbazı’ Ariel Ortega, Maradona’nun 10 numaralı formasını sırtına geçirdi. Bugünlerde ise veliahtı olarak gösterilenLionel Messi, Arjantin’in 10 numarasını taşımaya devam ediyor.

”En iyisi kimdi?” sorusunda Maradona’nın karşısına koyulan adam Pele de forması emekliye ayrılanlardan birisi. Futbol kariyerini ülkesinde Santos’ta geçirdikten sonra, emekliliğe bir adım kala Amerika’nın Cosmos takımı ile anlaşan Pele, o dönem büyük sansasyon yaratmış, Cosmos’un maçları yirminin üzerinde ülkede yayınlanmaya başlamıştı. Leblebi gibi gol atan, insanlar onu izlesin diye savaşlara mola aldıran Pele; 1975-77 yılları arasında Cosmos’un 10 numaralı formasını giydikten sonra emekliliğini açıkladı. Cosmos kulübü onunla birlikte 10 numaralı formasının da emekliye ayrıldığını açıklayıp bir daha asla başka bir futbolcuya verilmeyeceğini duyurdu. Pele ve formasının emekliliği Cosmos’u da bitirdi denilebilir zira kulüp 1984′te kapatıldı. 2010′da Pele’nin onursal başkanlığında yeniden açılan Cosmos, halen faaliyetlerini sürdürüyor ancak eski günlerinden çok uzakta. Eski günlerden farklı olmayan tek şey ise Pele’nin müzede duran forması…
Total Futbolun Babası Johan Cruyff da bu onuru yaşayanlardan. Yetmişlere kadar ilk 11′de çıkan oyuncuların 1′den 11′e kadar sıralanan forma numaraları ile sahaya çıktıkları dönemde 14 numaralı Ajax forması ile sahaya çıkarak bir tabuyu yıkan ”Sarı Fare” daha sonra 14 numaralı sırt numarası ile dünyayı kendine hayran bırakırken, Ajax ve Barcelona ile kazanmadık zafer bırakmadı. Ajax”Kramponlu Pisagor”u onurlandırmak adına 14 numarayı müzeye kaldırmış durumda!
Emekli edilmiş formalar listesine bakıldığında, yarısından çoğunun İtalya Serie A‘dan olduğunu görebilirsiniz. En dikkat çekicisi ise forması iki takım tarafından emekli edilen Gianfranco Zola.Cagliari‘de giydiği 10 numaralı forması müzeye kaldırılan Zola’nın Chelsea’de 7 yıl sırtında taşıdığı 25 numaralı forma da emekli edildi. Ancak Zola’nın yaptıkları yetmemiş olacak ki Cagliari 10 numaralı formayı müzeden çıkardı. Chelsea ise yanılmıyorsam 25 numaralı formayı halen kullanmıyor.

Hiç yorum yok: