4 Nisan 2012 Çarşamba

Tozlu Raflardan #5 | La Masia

Camp Nou Stadı'nın inşaatında çalışan mühendislere lojman amaçlı satın alınan La Masia, 1702 yılında yapılmış bir çiftlik evi. 1979 yılından beri Barça altyapısına ev sahipliği yapan evden, son 30 yılda 450 futbolcu geçmiş. Bunların sadece 40 tanesi A takıma yükselmiş ancak yükselemeyenler silinip gitmemiş diğer takımlara dağılmışlar. A takıma çıkanların neredeyse hepsi futbol tarihine adını yazdırmayı başarmış isimler. Bunlardan bir kaçı Valdes, Carles Puyol, Busquets, Xavi, Iniesta, Bojan, Jeffren, Messi, Pique, Pep Reina, Pep Guardiola, De la Pena, Amor, Fabregas, Arteta... 


Bu isimlere yakın gelecekte katılanlarda olacaktır zira La Masia gerçek bir futbolcu fabrikası! Son dönemde bize sunduğu mahsuller ise Tello, Thiago, Isaac Cuenca...
La Masia sadece bir futbol akademisinden ibaret değil elbette. Fotoğrafta Sir Bobby Robson, Pepe Reina ve Andres İniesta ile şan dersinde!
Total Futbol'un babası Cruyff'un ısrarıyla açılan La Masia'nın ilk ürünlerinden Guardiola, Cruyff'un sistemini kusursuza yaklaştırarak kupalara ambargo koydu!
David Beckham 12 yaşında iken La Masia'da iki hafta boyunca idmanlara çıkmış ancak yetersiz bulunmuş. Hiç de haksız sayılmazlar aslında. Beckham futbolculuğundan çok aynada ki görüntüsü ile isim yaptı futbol piyasasında. Real Madrid onu alarak sadece forma ve reklam gelirlerinden milyon dolarlar kazandı. Zaten onu alırken de hedef bu değil miydi?
Andres Iniesta sanıldığı gibi Katalan değil ancak Katalanların Milli Takımımız dediği Barcelona'nın makina dairesinin en önemli iki dişlisinden birisi. Real Madrid altyapısına gittikten sonra babası onu La Masia'ya getirip Xavi ile buluşturmuş. Fotoğraftaki diğer isim Valdes La Masia'nın takımdaki en kötü ürünü olabilir. Rüştü'den kaleyi devralan Valdes bir çok hatalı gol yedi hatta David Villa'dan aynı sezon içinde iki kez orta sahadan vurulan topları içeri aldı ama belkide -bana göre kesinlikle- Katalan olmasından dolayı fazlasıyla kredi verildi. Barcelona kalesinde kaleciği öğrendi desek yanlış olmaz aslında. Bugün baktığımda fena kaleci değil diyebiliyorum. Adam azmetti geliştirdi kendini. Gerçi o düzenin içine Gökhan Zan'ı koysan Pique kesilir başımıza o da ayrı konu :)
Fotoğraftaki isimlerin ikisi tanıdık ortadaki yaşlı amca ise Pique'nin dedesi. Pique ve Fabregas La Masia kaynaklı ancak ustalık eğitimlerini İngiltere'de almış iki isim. Fabregas mağlumunuz Arsene Wenger'in ellerinde yıldızlaştıktan sonra kupa kazanma adına evine döndü. Barcelona kendi altyapısından çıkan oyuncuyu kadrosuna tekrar katmak için 30 milyonluk bir mevlayı ödemek zorunda kaldı. Pique'nin durumu da Cesc'den pek farklı değil. O da genç yaşta Premier Lig'in yolunu tuttu ancak yumuşak oyun yapısı bu lige pek uymadı. Manchester United'ta geçirdiği bir sezon boyunca genelde orta alanda forma bulan Pique bir yıl sonra geldiği Zaragoza'da yerini buldu ve kendini gösterdi. Ardından tekrar evine Barcelona'ya döndü. Pique'nin ayaklarının bugün çoğu yıldız forvette olmadığını söylesem ne dersiniz?
Sergio Busquets ve babası
Fabregas'ın La Masia günleri


Futbolcu fabrikası diye anılan kulüp aslında Ajax. O takımdan çıkıp gelen Cruyff gitti ve orda bir fabrika daha kurdu. Belki bir gün Barça'dan gelen biri de bizim ülkemizde bir şube açar...

2 yorum:

Burak Eren dedi ki...

Kaleci Busquets büyük takozdu, onu da eklemelisin :)

mustafa arslan dedi ki...

En altta Busquets'ler var babası yazdım. Daha fazla rencide etmeyim dedim :)