21 Ekim 2012 Pazar

İlkyarı 2, İkinciyarı 1, MS 0 | Bursa 1-1 FB

Bursa'da son zamanların en ilginç maçlarından birisi olacak maç start alırken son 2 maçta çıkışa geçen Fenerbahçe'nin kadrosunda 11'in 4 rotasyonun ise 5 ismi yoktu. Milli Takıma ilk defa sağlam giden Gökhan geleneği bozmadı ve saka döndü. Topal bu maç için riske edilmek istemedi. Yeni sistemin kilit adamı Meireles ise 1 ay yoktu. Böyle anlarda sahaya süreriz dediğimiz Topuz'da sakatlandı ilginç bir şekilde. Gökhan'ın yokluğunda Orhan'da sağlam kalamayınca 11 iyice enteresan bir hal aldı.

Aykut Kocaman maça tandemi bozmayarak Serdar'ı sağ beke koyarak başladı. Beklenti Bekir'in orda olmasıydı ama hoca doğrusunu yaparak alışılmış düzeni bozmadı. Hem Serdar, Bekir'e göre daha teknik olduğu için çok daha iyi bir tercihti. Üstelik Kayseri'de daha önce az da olsa bu bölgede tecrübesi vardı.

Maç öncesi durum bu olunca Bursa maça baskılı başladı.  Gole kadar da sahada etkililerdi ama gol yemek dışında Kocaman'ın bundan şikayet ettiğini zannetmiyorum zira plan buydu bence. Topu Bursa'ya vermek ve hızlı çıkmak. Serdar'ın şansızlığıyla geriye düştükten sonra Fenerbahçe biraz daha öne çıkmaya başladı. Bursa'da öne geçince psikolojik olarak o baskıyı sürdüremedi ve Sow'un golü geldi. Bu bu sezon Sow'dan çok gördüğümüz koşular değildi. Gerçi takımda ona bunu pek yaptırmıyordu zaten. İlk yarının ikinci dönemi FB bulduğu golden sonra Bursa'nın aksine geri çekilmedi ve önde oynamayı sürdürdü. Etkinlik çok yüksek değildi zira top dağıtan Meireles ve kaybedilen topları kesen Topal olmayınca Cristian'da pek etkin gözükmedi. Zira onun görevi diğer maçlara bakılarak çok başkaydı bugün. Savunmanın önünden topu alıp dağıtmaya çalıştı ama sadece çalıştı...

İkinci yarıya Bursa rüzgarı arkasına alarak başladı. Özellikle Fenerbahçe'nin sol tarafındaki arızayı fark edince oradan yüklenmeye başladılar. Hasan Ali kendi çizgisinin gerisindeydi bu maç. Caner'de kanat oynamakla ortaya yardım etmek arasında kalınca mevkisini oldukça boşladı. Stoch'un girişiyle zaten daha serbest role bürünmüştü. İlk on dakikanın ardından Stoch tamamen sola geçti Caner daha serbest role büründü. Miro'nun yardımı gecikip Hasan Ali'de daha çok içeri gömülünce o bölge sos verdi ikinci yarı boyunca.

75den sonra Fenerbahçe Bursa'nın sağ kanattan Battala-Murat(Okan)-Basser ile yaptığını kendi solundan Caner-Stoch-Baroni ile yapmaya başladı. Top sadece bu üçlünün ayağına değerek ceza sahasına kadar geldi ama Caner birinde bitirici vuruşu yapamadı diğerinde ise boş kaleye attırmak yerine şut atmayı seçince golde oldu Fenerbahçe. Maçı izlerken Alman Milli Takımı geldi aklıma zira onlarda sol kanattan Poldi-Özil-Lahm üçlüsüile bunu sıkça yapardı. 

Özet

Fenerbahçe eksiklerinde verdiği etkiyle haddini bilerek oynadı. Topu gerektiği anlarda Bursa'ya verip hızlı çıkarak pozisyonlar üretmeye çalıştı. Bunun içinde özellikle Sow'u kullanmak akıllıcaydı. Maçı izlerken ''Sow oralara gelir mi abi'' yorumları yapılsa da ben bunun bilinçli yapıldığını düşünüyorum.  Caner o pozisyonlarda golü atsa veya attırsa şu an muhtemelen Fenerbahçe'nin akıllı bir taktikle maçı kazandığı konuşuluyor olacaktı ama şimdi Bursa'ya ezildi deniyor. Tekrar etmek gerekirse Bursa'ya ezilmeyi taktik olarak benimsedi bugün Fenerbahçe. Bursa yarım saat boyunca çok etkili gözükse de uzaktan atılmış şutlar dışında net pozisyonlar bulamadı. Volkan Bellusche'nin seke şutu dışında yere yatmadı.

Oyuncu değişiklikleri konusunda da oldukça sert eleştiriler vadı ama bana yanlış yapılan pek bir şey varmış gibi gelmedi. Krasic-Stoch değişikliği bir kenara zaten oyuna alıcak hazır bir adam da yoktu. Krasic'in çıkmasının altında kondisyon veya sakatlık gibi bir neden yoksa yanlış karar. Zira ikinci yarı takımı hızlı hücuma kaldırabilirdi. Semih'in geç girdiğini iddia eden kesim 15 dakika önce girse Semih artık bu takımdan gitsin diyecekti muhtemelen. Semih duran toplara son anlarda kafa vurmak için girdi. Zira bana göre Sezer'de o duran topları kullanmak için! Sezer daha erken girmeli miydi sorusunun cevabı bende değil zira antreman performansını bilemeyiz. Adam aylardır topa dokunmadı bu kadar anlamsız eleştiri cidden anlamsız geliyor!

İşin özü Fenerbahçe son anlarda 3 puan ayağına kadar gelmesine karşın 1 puanla yetindi. Şu durumda takım ayakta kaldı ve her iki yarıda da son çeyrekleri kontrolü altına aldı. Demek ki artık kondisyon sorunundan bahsetmemiz yanlış. Şöyle bir pozisyonda şu puan iyidir. Üzülen seyircili maçta Fenerbahçe'yi böyle yakalamışken yenemeyen Bursa olmalı bence. Bu arada nacizane fikrim Pinto'nun 11de başlamasının yanlış olduğu. Milli maçlardan sonra uçakla bir günlük yol gelen Pinto yerine Okan şu maçta cidden fark yaratabilirdi. Fenerbahçe adına ise fark yaratan ve bu sezon en iyi oyununu oynayan Moussa Sow'a bravo!

BURSASPOR: 1 - FENERBAHÇE: 1
Stat: Atatürk
Hakemler: Yunus Yıldırım, Adil Sinem, İsmail Şencan
Bursaspor: Carson, Basser, İbrahim, Ömer, Hakan, Murat (Dk.62 Okan), N'Diaye, Belluschi, Vederson (Dk.82 Ferhat), Batalla, Pinto (Dk.90 1 Sestak)
Fenerbahçe: Volkan, Egemen, Serdar, Bekir, Hasan Ali, Baroni, Kuyt, Krasic (Dk.46 Stoch), Selçuk, Caner (Dk.89 Sezer), Sow (Dk.89 Semih)
Goller: Dk. 12 Serdar Kesimal (Kendi kalesine)(Bursaspor), Dk. 23 Musa Sow (Fenerbahçe)
Sarı Kart: 90 artı 1 Serdar (Fenerbahçe)

Hiç yorum yok: