21 Ekim 2012 Pazar

Ruhr'un Kazananı Schalke | Klopp'un Taktik Planı Tutmadı!

Maçtan önce Dortmund sportif direktörü Watzke ekstra prime ihtiyacımız yok zirveden uzak olduğumuz günler geride kaldı, rahatlıkla yenebiliriz Schalke'yi demişti. Hesap etmediği şey Klopp'un elindeki malzemenin azlığıydı. Jurgen Klopp yarattığı mükemmel sistemi bu maçta bozmak zorunda kaldı zira sol bek Schmelzer, sağ açık Kuba ve harika çok Götze yoktu bu maçta. Belki de bunlardan daha önemlisi orta sahanın beyni İlkay'da tribünden izleyecekti maçı.

Eksikliklere sistemi değiştirerek  yanıt vermek istedi Klopp ancak plan tutmadı. Ya da Schalke bu planı bozmayı başardı. Nitekim maçtan sonra bugün kazanmayı hak etmedik, kötü oynadık ve Schalke hak ettiği bir galibiyet  aldı diyerek yorumladı maçı. Kaybedilen derbi sonrası bunu demekte büyük bir erdemdi. Klopp yine yanıltmadı ve hakkını verdi rakibin.
Maça Bender'i livero oynatarak başladı Klopp. Sol bek Schmelzer'in yokluğunda yerine adam koymak yerine mevkiyi ortadan kaldırmayı denedi. Sol açık Grooskreutz 3lü savunmanın solunda normal görevinden biraz daha defansif oynayarak başladı maça. Sağ tarafta ise Piszczek yerini korudu ancak hücumdaki rolü biraz daha arttı. İlkay'ın yokluğunda Leitner orta sahada sorumluluk almaya çalıştı ancak olmadı. Hem savunma yalnız kaldı hem hücum takım orta sahada kilitlendi ve hücum planı çorbaya dönüştü!

Schalke zaten dengesiz olan Dortmund hücumunu rahatlıkla karşıladı ve hızlı ataklarla tehlike yarattı. Savunmadan tek pasla çıkılan ve orta sahada mola vermeden kanatlara aktarılan toplar sarıların dengesini epey bozdu ve gollerde bu şekilde geldi. Bender defansın arasında kalmakla orta sahaya yardım etmek arasında kalınca ne savunma yapabildi ne de hücuma destek verebildi. 

İlkay'ın yokluğu Dortmund'u Nuri'nin gittiği ilk günlerde çektiği sıkıntıyı yaşattı. Oyun kurmakta zorluk çektiler ve sorunu o zaman nasıl çözdülerse aynı şekilde çözmeyi denediler. O dönem bu görev Hummels'e verilmişti ve oyun daha geriden dengeli şekilde kuruluyordu. Bu planın tutmasını engelleyen de Hummels'e yapılan baskı oldu. Onun pas kanallarını kapatarak topla çıkmasını ve ileriye aktarmasını engellemeyi başardı Stevens'ın talebeleri. İşler böyle olunca Dortmund'un puan alması pekte adil gözükmüyordu zaten.

Klopp sistemin tutmadığını görüp taktiği değiştirdi ve tekrar 4lü savunmaya döndü ancak sahada işler pekte değişmedi. İkinci yarının başında gelen ikinci gol rüzgarı terse çevirme şansını da pek vermedi onlara. Topa sahip olan genelde Dortmund gibi gözüktü zira istatistiklerde bunu söylüyor ancak dün Bursa-FB maçında da dediğim gibi Schalke'nin topa sahip olma niyeti pek yoktu zaten. Kaptıkları topları oyalamadan ön alana aktarıp kanatlardan vurmayı denediler her seferinde. Huntelaar'a gerek bile kalmadı zira onun görevi bu maçta gol atmak değil çapraz koşularla kanatlardaki Farfan ve Afellay'ın koşu yolunu açmaktı. Forvet demişken en büyük gol silahı Lewandowski'yi de Höwedes'in kucağına vererek her şeyi kitledi Stevens. Klopp oyuna ikinci forveti soksa da etkinlik sağlayamadı zira Barrios'tan sonra çokta etkili yedek bir silahı kalmadı elinde.

Maçı toparlayacak olursak Klopp'un taktik planı tutmayınca Schalke rahat kazandı. Zaten bu eksiklerle kazanmaları çok kolay gözükmüyordu. Favori olan uzun zaman sonra Schalke'ydi ve favori kazandı. Dortmund zirveden bir hayli uzaklaşırken şampiyonluk hayalleri şimdilik ertelendi. Şampiyonlar Liginde devlerin olduğu bir gruba düşmelerine karşın bu sefer umutları çok daha fazla. Ligde yeniden şampiyonlar ligi bölgesinde olmak onlar için yeterli olacaktır. Bayern böyle giderken pekte şansları olduğu söylenemez ancak geçen yıl 8 puan geriden gelip 8 puan önce bitirmeleri de onlar adına ayrı bir motivasyon. Schalke adına ise işler biraz daha iyi gidiyor. Şampiyonluk hedefleri şimdilik çok dillerinde değil ancak ligin ilerlemesi ile daha çok hayalini kurmaya başlayabilirler. Zira onlar içinde Bayern'in tökezlemesi önemli olacak. Şampiyonlar Liginde ise bu hafta Emirates'e konuk olacaklar. Hafta sonu zayıf Norwich deplasmanında 3 puan bırakan Arsenal bu maçı mutlak kazanmak isteyecek. işleri hiç kolay değil ama bu taktik planla Arsenal'e karşı şansları var. Tek ihtiyaçları topu kapmak ve Dortmund'un yapamdığı ancak Arsenal'in çok iyi yapacağı ön alanda baskıyı aşmak.

Hiç yorum yok: