18 Aralık 2011 Pazar

Fenerbahçe - Trabzonspor 11 Karşılaştırması

Süper Lig'de bugün lig başladığından beri beklenen karşılaşma var. Şike olayları ile birlikte İstanbul derbilerinin aksine bu maç daha önemli hale geldi. Öyle ki deplasmana seyirci götürmeme kararının ortaya çıkmasına da bu karşılaşma sebep oldu. Aykut Kocaman'ın deyimiyle geçen sezonun  gerçek şampiyonunu belirleyecek olan bu karşılaşmada takımların sahaya çıkması muhtemel on birlerini karşılaştıralım.

Kalecilerden yana iki takımında sorunu olduğunu söylemek zor ancak Tolga uzun süre isminden söz ettirdikten sonra son haftada biraz düşüşte gibi gözüküyor. Ancak bu maçın motivasyonu ile beraber bu düşüşün son bulacağını söyleyebiliriz. Gösterecekleri ekstra performanslar maçın kaderini etkileyebilir ancak bu maçta skoru onların belirlemeleri beklenmiyor. 

Savunma hattı iki takım açısından da karışık ancak Fenerbahçe burada bir adım öne çıkıyor. Geçen hafta Bursa'da ilk kez formayı alan ve faydalı oynayan Serdar Kesimal sarı-lacivertliler adına bir artı. Geldiği günden bu yana hatasız ve basit oyunu ile takdir toplayan Yobo ile beraber Fenerbahçe'nin göbeğini oluşturacak. Trabzon'un son haftalarda suskun golcüsü Burak'ı durdurma görevini bu ikili üstlenecek. Sağ bekte haftalar sonra Bursa'da üstündeki ölü toprağını atıp 'gönülden' oynayan Gökhan görev alacak. Karşısında oynayacak olan Halil'in mevkisini terk edip gezeceği için burada bir koridor oluşturması beklenebilir. Hem hücumda hem de savunmada büyük bir silah olacak. Sol bekte tartışmaya mahal vermeyen bir isim, İsviçreli Reto Ziegler formayı giyecek. Volkan Şen karşısında savunma güvenliğini önde tutup hücuma fazla katılmaması muhtemel.


Trabzon savunması sarı-lacivertlilere oranla biraz daha sıkıntılı. Burnu kırılan ve bu maçta oynamak için ameliyat olmayan Giray'ın performansı merak konusu. Bu maçta partneri olması beklenen Glowacki'de sağlıklı olarak bu maça çıkamayacak. Zira onun da kasığında problemleri var. Ancak bu ikilinin en büyük şansı rakipte onları fazla zorlayacak bir forvetin olmaması. Bienvenu'nün durumu içler acısı. Çorumspor'da oynayacak durumda değil keza Semih'te yedek olmayı kabullenmişken 11'e yerleşmek istemediğinden olacak ki 'genç semih' de bu sezon çok formsuz. Sağ bekte Trabzon'un bu sezon ki en faydalı transferi Celustka oynayacak. Stoch karşısında ki performansı merak konusu. Sol da ise Porto'da izlediğimiz günlerini mumla aratan Cech'i izleyeceğiz. Mehmet Topuz karşısında zorlanmayacaktır ancak Gökhan'ın bindirmelerine karşı zor durumda kalması beklenebilir. Kısacası saha ve seyirci baskısıyla Trabzon'un savunmasını maçta zor anlar bekliyor demek yanlış olmaz.


Orta sahalarda maç öncesinde iki takımda kriz yaşadı ancak Fenerbahçe sorunu çözmüş gibi gözüküyor. Emre krizini anında çözülmesinde bu maçın etkisinin olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Zokora'nın cezası maç öncesi karadeniz temsilcisine ağır bir darbe vurdu. Fenerbahçe orta alanda Emre-Selçuk ikilisi ile maça başlayacak. Selçuk savunmanın içine biraz daha girecek, Emre hücumda Alex'e yardımcı olmaya çalışacak. Sağda nihayet iyileşen Mehmet Topuz Aykut Kocaman'ı Özer'i oynatmak zorunda kalmaktan kurtaracak. Solda Sezon başında kendisine kadroda yer bulmakta zorlanan, Aralık ayının gelmesiyle birlikte adeta küllerinden doğan Stoch formayı sırtına geçirecek. Maçın istenildiği gibi gitmediği anlarda Dia kenarda bekliyor olacak.

Trabzon orta alanında Zokora'nın yokluğunda Serkan Colman'la birlikte ikili oluşturacak. Ancak bal yapmayan arı sözünün tam karşılığı Serkan bu maçta ne kadar katkı sağlayacak 'fırtına'ya bunu maçta görecez. Onların önünde büyük umutlarla alınan ancak bir türlü faydalı olamayan Adrian'ı izleyecez. Onun açısından da kendisini kabul ettirme maçı olarak bakabiliriz.

Hücum hattında iki takımın performansları da pek parlak değil. Burak Trabzon'u omuzlayıp götürürken kimse hücumda ki sorunu görmedi ancak bu şu günlerde B planı yok sözüyle ortaya koyuluyor. Burak Fenerbahçe defansına karşı zorlanacak ama bu Trabzon'un en büyük kozu olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Halil soldan destek vermeye çalışacak. Volkan Şen Burak'a en fazla yardımı yapabilecek isim olarak sahada yer alacak. Ziegler başını ne kadar ağrıtabilecek derseniz. Pek şansının olduğunu düşünmüyorum.

Fenerbahçe açısından hücumun en büyük kozu  kaptanı ve yıldız oyuncusu Alex de Souza. Bu tarz maçlarda her zaman itici güc olan Brezilyalı yıldız, orta sahadan gereken desteği alması halinde iyi işler yapacaktır. Hem hücumda hem de duran toplarda takımın en büyük silahı olacak olan Alex, bu sezon oynadığı 14 lig maçında attığı 5 golle de takımın en golcü ismi konumunda bulunuyor. Bu maçta kaptana çok büyük iş düşeceği kesin. Diğer yandan Aykut Kocaman nihayet Bienvenu'den vazgeçti ve Semih'e şans verdi. Bulduğu şansı Bursa maçında olumlu anlamda kullanan 'genç golcü!' Trabzon'a karşı hep başarılı maçlar çıkardı. Semih Fenerbahçe'nin oyunu ilerde tutabilmesi adına da büyük bir silah olacak.


Teknik direktörlük adına bakarsak Aykut Kocaman Galatasaray maçından aldığı dersle birlikte bu maçta daha dikkatli olacaktır. Topuz'un iyileşmesi, Dia'nın etkili oynayacak düzeye gelmesi Kocaman'ın elini güçlendiriyor. Şenol Güneş'inse seçim şansı biraz daha az. Zira forvette alternatifi fazlasıyla azalmış durumda. Vittek'in uzun süreli sakatlığı Paulo Henrique'nin bekleneni verememesi Güneş'i Burak'a mahkum etti. Burak'ın olası kötü performansı durumunda Trabzon'un şansı fazlasıyla azalıyor.

Keyifli bir maç izleyeceğimizi umut ediyorum. Fenerbahçe'nin ekstra motivasyonla oynayacağı bir gerçek ancak bazı durumlarda bu ters tepebilir. Kadıköy'de yaratılacak harika atmosferle beraber sarı-lacivertlilerin bu maçtan rahat çıkacağını söylersem iyimser bakmış olmam sanırım..

Hiç yorum yok: