22 Nisan 2012 Pazar

Yerli Clasico'da Neler Olur

Dün gece El Clasico'yu izledikten sonra sıra geldi Yerli Clasico'ya! Biz her ne kadar bu maça dünya derbisi desekte öyle olmadığı ortada ama bizim için ülkenin en büyük maçı oynanacak. Ligdeki derbi için 'Bugün Bayram Çocuklar' başlığını atmıştım. Bu sefer heyecan biraz daha fazla zira kazanan şampiyonluk yolunda büyük adım atacak. Eh bu da Ramazan Bayramı ile Cumhuriyet Bayramını aynı güne gelmesi gibi sayalım :)


Bu maçta Ronaldo ve Messi olmayacak ama bir tarafta Alex diğer yanda Elmander olacak. Alex, Messi gibi çok mücadeleci olmasa da zekası ve tekniğiyle oynayacak, Elmander hırsı ve mücadele gücü ile takımını önde tutmaya çalışacak. Alex'in Fenerbahçe için ifade ettiği anlamı anlatmaya gerek yok. Emre'nin cezalı olması ile beraber bütün yük onun üzerinde olacak, sahada bütün takım tv başında biz onun ayağına bakacağız. Elmander de Alex kadar olmasa da GS adına çok büyük anlam taşıyor. O oynadığı zaman Melo ve Selçuk hücuma daha çok katılıp daha etkili oluyor. Galatasaray'ın en büyük silahları Selçuk-Melo ikilisinin etkili olması için önce Elmander'in rakibi taarruza kaldırmaması gerekiyor. İşin özü Alex ve Elmander kilit adamlar.


Fenerbahçe ligdeki ve Süper Final'deki  Trabzon maçlarında yaptığının aynısını yapmaya çalışacak: 'pasla çık, topu verme!' Bu sefer iş biraz daha zor çünkü Galatasaray ligde an itibari ile en iyi alan daraltan ve şok pires yapan takım. TT Arena'da ki ilk maçta Bilica'nın yaptığı hatayı hatırlayın mesela. Fenerbahçe taktiği kusursuz uygulayamazsa eğer maçın başında ilk hatada golü kalesinde görebilir. Eğer pasla çıkmayı başarabilir ve ilk yarım saati gol yemeden geçebilirse Galatasaray'ın yorulması ile beraber rahatlayabilir. Ligin en kuvvetli ekibi gibi gözükse de Galatasaray'ı yenmek o kadar zor değil zira çok büyük açıkları var. Bunlardan bir tanesi kanatları kullanan takımlara karşı zorlanmaları. Ayrıca Melo'nun defans ikilisinin arasına girdiği anlarda defans-hücum bağlantısını kuramamaları da diğer bir handikap. 


Aykut Kocaman Selçuk İnan'ı, Şahin ile marke edip Melo'yu da Alex'in alıp götürmesini isteyecektir. Bu durumda Caner ve Mehmet Topuz hatta Gökhan Gönül'ün sürpriz koşuları ile GS defansını aşmak 1. plan olacak. Orta alanda yaşanabilecek boşluklar son haftaların formda oyuncusu Cristian içinde önemli fırsatlar oluşturacak. Bir kaç haftadır formsuz olan Sow bu maçta biraz kıpıdanabilirse işler Fenerbahçe adına çok daha kolay olabilir. Solda Riera'nın karşısında oynayacak Topuz-Gökhan ikilisinin performansı İspanyol oyuncununda oyununu etkileyebilir. Tabii bunu Fatih Terim'de düşüneceği için tercihini Emre Çolak'tan yana kullanmasını beklemek yanlış olmaz.


Galatasaray'ın kazanması sadece Elmander'e bağlı değil elbette ancak İsveçli'nin rolü hücumda çok büyük. Ondan ilk beklenti gol değil. Zira Necati'ye yarattığı boş alanlar gollerinden çok daha fazla etkili oldu. Elmander savunmayı yoracak ve alan boşaltacak Selçuk  İnan'ın paslarına Necati hareketlenecek. Bu sahneyi çok fazla görmemiz muhtemel. Derbide kaleciler kaliteli olduğu için uzaktan şutların skoru beliremesini beklemiyorum ancak Kadıköy'de ki maçta Alex'in attığı gibi şutalara yapabilecekleri bişey yok. Fenerbahçe'de Cristian ve Alex, Galatasaray'da Selçuk ve Melo kalecileri uzaktan zorlayabilir. İki teknik adamında ilk tercihleri şut değil Sow ve Necati'yi savunma arkasına kaçırmak olacaktır. Yardımcı hakemlere ofsayt konusunda büyük iş düşecek...


Derbiyi kazanan tarafın şampiyonluk için büyük bir adım atacağı kesin. Çünkü Trabzon ve Beşiktaş bu iki takımı zorlayacak gibi durmuyor dolayısiyle şampiyonu bu iki takım arasındaki maçlar belirleyecek. Süper Final fikrini her ne kadar sevmesem de fazladan iki FB-GS derbisi izleyecek olmam beni heyecanlandırıyor. Dün geceki El Clasico'dan sonra Yerli Clasico'dan da beklentim büyük. Futbol şöleni saat 19.00'da başlıyor keyfi bütün gece sürüyor. Aman kaçırmayın tekrarı yok!!

1 yorum:

Yücel Kasapoğlu dedi ki...

bu maçta selçuk şahin oynarsa rahat alırız bence maçı çünkü selçuk hızlı pas yapamaz cristian da emresiz etkili olamıyo ama mehmet ya da özer oynarsa galatasaray alan parsellemede zorlanabilir.herşeyden önemlisi küfürsüz kavgasız güzel bir maç olsun koreografiye dikkt etmek lazım :))