23 Haziran 2012 Cumartesi

Hasan Ali Kaldırım ve Kayseri Hattı

Memlekette sol bek kıtlığı malumunuz. 1 milyon etmeyecek adamlar için 4-5 milyon isteniliyor ve el mahkum veriyorsun. İsmail Köybaşı için Beşiktaş'ın verdiği 6,5 milyon € bu konuda zirve olmuştu. Yeteneksiz oyuncu mu hayır! Peki bu parayı eder mi? Kesinlikle hayır! Trabzonspor bir kaç sezondur sırf yerli rotasyonunda bulunsun diye Ferhat'ı kadroda tutuyor. Galatasaray Hakan Balta'yı sağlam tutmak adına her şeyi yapıyor. Neden? Yok arkadaş yok memlekette sol bek yok! Gelelim Fenerbahçe'ye.. Caner alınırken sol beke alternatif olsun ayrıca Türk pasaportlu her türlü kadroda işe yarar diye alındı. Özgür Çek'te ha keza öyle... Ziegler çok kral oyuncu değildi ama onu kesecek bir türk çıkmadı, çıkaramadık! Şimdi Hasan Ali'yi alıyoruz o mevki için. Kayseri onu 3-5 kuruşa alıp alladı pulladı bize 4 milyona sattı. İyi de kardeşim adam iyi oyuncu diyebilirsiniz ama unutmayın bir oyuncu 4 milyon edecekse iyi olması yetmez, çok iyi olması gerekir!


Alt yapılarda sol ayaklı oyuncular genelde sol beke yönlendirilir. İsmail Köybaşı 10 numara oynarken sırf sol ayaklı diye sol bek yapılmış. Uğur Boral yine Gençlerbirliğinde forvet arkası ve sol açık oynarken şimdi İsmail'in sakatlığında alternatif olarak gündemde. Sorun tam olarak ne bilmiyorum ama artık bunu aşabilmemiz, bu sorunu çözmemiz şart. Ümit Özat şimdiye kadar 4 büyüklerde forma giyen çoğu Türk oyuncudan daha başarılıydı çok net!


Hasan Ali, Fenerbahçe'ye ne katar?


Fenerbahçe, Roberto Carlos'un ayrılmasından sonra Andre Santos ile burada sorunu kısmen çözmüştü. Savunmadaki açıklarını hücumda ekstra katkı sağlayarak kapatıyordu Brezilyalı. Şike sürecinde takımdan ayrılınca yerine acil çözüm planı olarak Ziegler kiralandı ama iki oyuncu birbirinin tam zıttıydı. Belki de bu zıtlık Stoch'un performans patlaması yaşamasına sebep oldu. Santos arkasında oynarken geriye gelmeye kendini daha çok mecbur hisseden Slovak, Ziegler'in daha defansif oyunu ile ilerde daha rahat oynamaya başladı.


Şimdi Hasan Ali ile bir yıl geriye dönülecek tekrar. Onun oyun yapısı Ziegler'den daha çok Andre Santos gibi. Savunmada açıklarını kapatması için oldukça fazla çalışması gerekecek ancak bir sorun var. Hasan Ali'nin oyun yapısı Andre Santos'a benziyor fakat hücumda onun kadar etkili olması da mümkün değil. Savunmada Ziegler gibi olmasını da bekleyemeyiz. Her ikisinden de bir şeyler barındırıyor ancak tam olarak birine benzemiyor! Şimdi hala 4 milyon edecek adam olduğunu düşünüyorsanız sorunumuz var demektir! Yabancı sınırlaması bu fiyatların bu kadar artmasında en büyük etken ama bu konuya girersek çıkamayız en iyisi girmeyim.


Kayseri-Fenerbahçe hattı


Mehmet Topuz transferinde yaşanılan sorunlar Fenerbahçe ile Kayseri arasında iyi ilişkiler kurulmasına sebep oldu. Süleyman Hurma ve Recep Mamur'un istediği bu oyuncularla şampiyon olmak değil yetiştirip iyi paralara satmaktı hep. Ancak bunu yaparken oyuncuların kulüplerle anlaşarak kendilerine baskı yapmalarından hep korktular. Ali Turan, Amrabat gibi oyuncularla yaşanılan sorunlar ortada. Beşiktaş önce Topuz'la anlaşınca onlarla da araya mesafe koyuldu. O gün başlayan iyi ilişkiler Serdar Kesimal transferi ile devam etti. Bu dönemde Gökhan Ünal, İlhan Eker, Okal Alkan gibi oyuncular bedavaya Kayseri'ye yollandı. Bu sezonda Hasan Ali'de paraya artı olarak Kaleci Ertuğrul iki yıllığına kiralandı. Bu ilişkiler uzun yıllar boyunca yönetimler değişmedikçe sürer. Kanuni'nin Fransa Kralı ile anlaşıp biz yaşadığımız sürece kapitülasyonlar devam eder demesi gibi biraz durum! Kayseri iyi para kazanıyor Fenerbahçe'de zaten pahalı olan piyasadan biraz daha ucuza alıyor. Çarkta böylece dönüp duruyor işte. ''Bu devran ne zaman döner''in cevabı yine yabancı sınırlaması ve alt yapı devrimi...


Son bir not kaleci Ertuğrul için. Geçen sezon Samsun'da canlı izleme fırsatını bulduğum Ertuğrul gerçekten yetenekli bir eldiven. Fenerbahçe'nin kaleci kültürü için söylenecek çok söz var ancak kısa keselim. Şu anda formayı bulması çok zor ve o da gidilebilecek en iyi yere gidiyor. Şota'nın Hollanda futbolundan esintiler sunmaya çalıştığı Kayseri'de kendini geliştirecektir hem de Kayseri'nin yıllardır çözemediği kaleci sorununa çare olacaktır. Onun için en büyük artı, Şota'nın sisteminde ayaklarını geliştirecek olması! Formayı elbet bir gün devralacak ancak o gün bugün değil. Biraz daha sabır Ertuğrul...

Hiç yorum yok: