27 Ağustos 2012 Pazartesi

Bundesliga'da İlk Haftanın Ardından

Bu sezon 50. kez start alan Bundesliga'da açılışı son şampiyon Borussia Dortmund ile sezonun iddialı ekiplerinden Werder Bremen yaptı.

Son şampiyonun teknik direktörü Jurgen Klopp maç öncesinde ''Bu maçta 3 puan için değil, sarıların ne kadar güçlü olduğunu göstermek için sahaya çıkacağız.'' demişti. Geçen sezonun sonunda uzak doğulu yıldızı Kagawa'yı ManU'ya, golcüsü Barrios'u Çin'e kaptıran Dortmund sezona bir kaç takviye ile başladı. Bunlardan en dikkat çekicisi alt yapısından yetişen ve geçen sezon M'Gladbach'ta harikalar yaratan Marco Reus'du. Kagawa'nın yokluğunu kapatması beklenen genç yıldız sezonun ilk golünü atarak taraftara ben geldim dedi! Geçen sezon takım şampiyon olurken sürekli sakatlıklarla mücadele edip fazla katkı sağlayamayan bir diğer yıldız adayı Mario Götze ise sonradan oyuna girerek takımı galibiyete taşıyan adam oldu. Bu sezon onun da yeni transfer olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım. Kısacası Dortmund bu sene de en büyük şampiyonluk adaylarından biriyim mesajı verdi. Transfer döneminde Lewandowski ve Hummels için Manchester United'tan gelen teklifleri reddedip iki yıldızı da takımda tutmaları onları adına sevindirici bir gelişme. Zira Hummels bu maçta ki performansı ile yine parmak ısırttı. Bu sezon sona erdiğinde 40-45 milyon gibi rakamlar onun için telaffuz edilebilir. Bana göre dünyanın en iyisi olma yolunda ilerliyor. Ayakları bir çok orta saha oyuncusundan bile daha iyi hatta mevkidaşı Pique'den bile!

Werder Bremen için bu mağlubiyet yanıltıcı olmasın harika bir takım kurdurlar. Thomas Schaff bir kaç yıldır zirveden uzak kalan takımı bu yıl neredeyse komple değiştirdi  ve yeni bir takım kurdu. Takımın 30 yaş üzeri tek oyuncusu Kaptan Fritz ve o da 31  yaşında. Savunmanın sağında Euro 2012'de yıldızını parlatan Gebre Selassie iyi bir takviye oldu. Orta sahanın kanatları için Juve'de tıpkı Krasic gibi forma bulamayan Elia alındı. Sezon başında hazır gözükmedi ancak bu ligde iş yapacağını geçmişinden biliyoruz. Forvet için Bayern'de aradığı şansı bulamayan Petersen kiralandı. Son  olarakta Chelsea'nin genç orta sahası Kevin de Bruyne kiralık olarak takıma katıldı. Önümüzde ki günlerde Bremen2i detaylı olarak analiz edecek bir yazı yazma planım var orda daha geniş bahsederim ancak şunu söylemeden geçmeyeyim. Bremen bu sene lige renk katan farklı bir takım olacak. Onları bu yıl farklı bir gözle takip edeceğim. Mehmet Ekici için de bir kaç şey söylemek gerekirse. Geçen yıl iyi bir sezon geçirdi diyemeyiz, bu yılda Bruyne'nin gelmesi ile işi zor. Hem Bremen'de hem de Milli Takım'da forma bulmak için çok fazla çalışması gerekecek. Ben pek ümitli değilim açıkcası..


Bayern Münih yeni sezonu ligin yeni ekiplerinden Greuther Fürth deplasmanında açtı. Sezona Mandzukic, Shaqiri, Dante, Pizzaro gibi takviyelerle giren Bavyera ekibi ilk yarım saatte kapalı Fürth defansı karşısında zorlansa da usta ayakları ile 3-0 gibi net bir skor aldılar. Savunmanın solunda sezona sancılı başladılar. Bu mevkiye geçen sezon orta sahadan kaydırılan ve harikalar yaratan David Alaba bir süre daha sakat. Onun alternatifi olan Contento'da aynı şekilde pek sağlıklı değil. Hazırlık maçlarında o mevkide bu sezon A takıma alınan ve forma bulması beklenen Türk asıllı yıldız Emre Can kullanıldı. Emre aslında orta saha menşeeli bir oyuncu olmasına karşın savunmanın her bölgesinde forma giyebiliyor. Bu maçta Emre yedekler arasında yer alırken orada 2010 Dünya Kupasında Almanya'nın sol beki olarak oynatılan Baadstuber kullanıldı. Badstuber geçici bir çözüm zira orda sürekli oynayamaz. Oynadığında sorunlar gün ışığına çıkacaktır ama Fürth maçı için pek sorun olmadı. Bayern'in sol bek dışında sıkıntılarından birisi de orta saha. Bu mevki için Bilbao'lu Javi Martinez düşünülüyor ancak 40 milyon €'luk bonservisi sıkıntı yaratmış durumda. Forvette Mario Gomez'in sakatlığında yeni transfer Mandzukic formayı aldı. Hazırlık maçlarında performanslarına bakarsak Gomez sakat olmasa da bence Mandzukic 11de çıkardı. Bayern'in yeni sezon öncesi sıkıntıları var ama zamanla çözülecektir. Geçen sezona oranla çözdükleri en büyük sıkıntı Robben ve Ribery'nin yokluğunda Shaqiri gibi bir adamın takıma katılması oldu. Zira Ribery'nin yokluğunda forma ona verildi ve oldukça başarılıydı. Sezon içinde Ribery'den değil ama Robben'den formayı kapabileceğini düşünüyorum.


Yeni ekip Fürth ise bu sezona ligde kalma parolasıyla başladı. 15. olmak bizim için yeterli diyorlar ancak bu kadro ile şansları biraz düşük. Milli Yıldızımız Sercan Sararer takımda fark yaratacak oyunculardan birisi. Kalan takım üyelerini pek fazla tanımıyorum ama sezon içinde bol bol değerlendirme şansımız olacak..

Sezona Raul'u kaybederek başlayan Schalke 04 transfer dönemini pek hareketli geçirmedi. Huntelaar'ı takımda tutan Ruhr'un mavi yakalı takımı hafta içinde Avrupa mücadelesine çıkan Hannover karşısında önce yenik duruma düştü, sonra öne geçti ancak maçtan 2-2lik beraberlik çıkarabildi. Yeni sezonda Avrupa Kupaları potasında yer alacaklardır ancak daha fazlasını hayal etmeleri pek manıklı gözükmüyor. Liverpool'a gideceği konuşulan ancak takımda kalan genç yıldızları Holbty ve liseyi bu yıl bitiren yıldız adayları Draxler bu sezon patlama yapabilir. Ayrıca Matip'i de es geçmemek lazım.

Hannover ise geçen yıl hücum hattı ile zevk veren bir takım izlenimi verdikten sonra bu yılda aynı performansı sürdürebilir. Hafta arasında Avrupa Ligi elemesinde deplasmanda 5 gol atarak bunun ilk işaretlerini verdiler. Didier Ya Konan, Mohammed Abdellaoue, Mame Diouf gibi isimler yine zevk verecekler bu sene. Ayrıca Türk asıllı oyuncu Deniz Ayçicek'te forma kovalayacak.


Borussia Mönchengladbach'ın son bir buçuk senesi tez konusu olur. Ligden düşmekten play-out maçı ile kurtulduktan sonra ertesi sezon şampiyonluk mücadelesinde yer alıp, Reus, Arango gibi isimlerle keyif veren futbol oynadılar. Bu sezon başında en büyük yıldızları Reus'u Dortmund'a; Dante'yi ise Bayern Münih'e kaptırdılar. Bu iki ismin yerini Atletico Madrid'ten Alvaro Dominguez ve Twente'den Luuk de Jong ile kapattılar. Ayrıca yeni Reus olması beklenen 20'lik Xhaka'da hazır kıta! Dinamo Kiev'e sahasında kaybettikten sonra Hoffenheim'ı  2-1 ile geçen Gladbach'ta taraftar artık takımın zirveye oynayacağını ve keyif vereceğini biliyor. Bu sezon şampiyonluk adayları arasında gösterilseler de Bayern ve Dortmund seviyesinde değiller ama hemen bi'kademe altlarında yine CL biletini kovalacaklardır.

Hoffenheim sezona büyük transfer hamleleri ile başladı. Onları biraz Antalyaspor'a benzetiyorum ama kalite açısından değil transfer politikasına bakarak tabii ki. Bayern'de forma bulamayan genç Japon Takasi Usami kendini göstermeye çalışacak. Alman milli takımının son dönemde 3 kalecisinden birisi olan Tim Wiese ile kaleyi sağlama aldılar. Atıcı olarak ise İsviçre'ye kaptırdığımız yıldızlardan Eren Derdiyok kadroda. Bu sene sürekli 11de olabileceği bir takıma gelmesi onun adına iyi oldu. Ayrıca Eren dışında Real Madrid'in B takımından Joselu'da harı sayılır bir bedelle alındı. Kısacası Hoffenheim bu sezona biraz daha iddialı başlıyor. Teknik Direktör Markus Babbel, Ralf Rangnick ile keyif veren takımı tekrarlamaya çalışacak. Gelecek sezon bir iki ekleme ile çok daha iyi takım olabilirler ancak önce istikrarı yakalamak şart.

Bayer Leverkusen lige yeni bir yapılanma ile başlıyor. Kulübün efsaneleri Dutt ve Ballack ile yollarını ayırdılar ve bunun altında kalmamak için ortaya bir şeyler koymalılar. İlk hafta Frankfurt'a mağlup olmaları sürpriz olarak nitelendirilebilir. Ellerinde Sam, Schürrle, Agusto, Kiessling ve Lars Bender gibi kalbur üstü oyuncular var. Bu oyuncularla iyi bir kimya oluşturabilecekler mi sezon ilerledikçe göreceğiz. Ayrıca Alman U-17 takımının forveti Samed Yeşil'de fora bekliyor. Biraz zor gibi gözükse de zaman zaman onu izleyebiliriz.


Hamburg yine bildiğiniz gibi başladı sezona. Chelsea'den futbol direktörü olarak Frank Arnesen'ii getirdikten sonra takımı Chelsea'nin pilot takımı gibi kullanmaya başladılar. Özel anlaşmalarla gelen oyunculardan birisi de Gökhan Töre idi ancak o sezon başlamadan Rubin Kazan'a satıldı. Chelsea'den gelenler furyasına en son Bruma katıldı. İyi oyuncu ancak pilot takım mantığıyla Bundesliga'da başarı imkansıza yakın. Takımın bu yıl kalesini Rene Adler ile güçlendirdiler. Tek faydacı hareketleri bu sanırım. Bu sezon yine ligde kalmak için mücadele edeceklerdir. Unnutmadan not olarak şunu da ekleyelim. Frank Arnesen'e geçtiğimiz günlerde Manchester City talip oldu ancak henüz sonuç yok. Bu teklif kabul edilirse iki takım içinde hatta Arnesen içinde daha hayırlı olacak gibime geliyor..

Hamburg'u mağlup ederek sezonu açan Nürnberg hakkında henüz detaylı bilgim yok ancak Japonya'dan Bundesliga'^ya kurulan köprüde Nürnberg'in payına düşen Hiroshi Kiyotake bu sene adından söz ettirecek gibi. Onları izledikçe hakkında yorumlar yapmak daha kolay olacak.

Ligin yeni takımlarından Fortuna Düsseldorf sezonu Ausburg galibiyeti ile açtı. Takımı galibiyete taşıyan isim Fürth'ten gelen Dani Schahin onların bu sene en büyük gol silahları olacak. Onun en büyük yardımcısı ise tecrübeli Andriy Voronin olacak gibi. Dinamo Moskova'dan kiralanan oyuncu takıma katıldıktan sonra Dinamo onu tekrar istedi ve kriz çıktı. Düsseldorf oyuncuyu geri vermeyeceğini açıkladı ve onu takımda tutmayı başardı. Dikkat çekici başka bir isimde çoğunuzun 2002 Dünya Kupasından hatırlayacağı Celtic'den gelen Du Ri Cha! Bakalım ligde kalmayı başarabilecekler mi?

Geçen sezonun sonunda müthiş bir atak yaparak Bundesliga I'de kalan Ausburg bu sezona yine ligde kalma hedefiyle başlıyor. Takımda performanslarını beğenmedikleri oyuncuları genç ve patlama yapabilecek bir iki isimle değiştirdiler. Onları geçen sezon izlerken keyif almıştık bu sene nasıl olacaklarını bende merak ediyorum.

Freiburg sezona kadrosunda çok fazla değişiklik yapmadan başlıyor. İlk haftada Mainz ile 1-1  berabere kalarak başladılar. Maçlarını izleyemedim o yüzden onları önümüzde ki haftaya bırakalım.

Mainz gerçekten enteresan bir takım. Onların son 1 yılda ki  durumu için ayrı bir yazı yazılabilir. Jurgen Klopp ile başlayan ''keyif veren takım ol zaten sıralamada en fazla çıkabileceğin yer belli.'' düşüncesi Thomas Tuchel ile devam etti. Kent ve takım zaten şampiyon olmalarının imkansız olduğunu biliyor. E o zaman bizde bu oyundan keyif alalım madem şeklinde geçti son bir kaç sezonları. Bu sezona da aynı takım kadrosu ile başlıyorlar. Onları izlemek yine keyifli olacak. Yunus Mallı ismine dikkat edelim!

Geçen sezon enteresan maçlar izleten Stuttgart yeni sezona evinde Wolfsburg mağlubiyeti ile başladı. Vedat İbisevic ile 87de penaltı kaçıran takım son anlarda yediği golle mağlup oldu. Takımda çok büyük değişiklikler yok. Tunay Torun kadroya eklenen en önemli isim olarak göze çarpıyor.

Görüp görebileceğiniz en enteresan teknik adamlardan Felix Magath'ın takımı Wolfsburg sezona yeni transfer Bast Dost'un son dakika golü ile kazanarak başladılar. 2009'da elde edilen şampiyonluğu tekrarlamak için hazırlıklar yapıldı. O dönem Misimovic-Dzeko-Grafite üçlüsü ile yakalanan başarıyı bu sezon Atletico Madrid'ten geri dönen Diego ve önleride Dost-Helmes ikilisi ile tekrarlamaya çalışacaklar. Olic'te takımın hücum hattına zenginlik katacaktır. Ayrıca savunmaya Bremen'in tecrübeli oyuncusu Naldo ve kanatlara da Euro 2012'de dikkat çeken Pilar'ı aldılar. Pilar sakatlık geçirerek henüz sezon başında üzdü. Zira 5-6 ay dönemeyeceği konuşuluyor. Takım fazlasıyla güçlendi ama şampiyon şimdilik hayalden öte. Yine de Magath bu ne yapacağı hiç belli olmaz..

Bundesliga'da ilk haftanın maçlarını takımlar hakkında kısa birer değerlendirme de ekleyerek yorumladık. Yazıyı haftanın 11'i ile kapatalım. Sezon ilerledikçe sadece maçlara dair notlar vereceğimiz için bu kadar uzun olmaz. Bu kadar uzun yazıyı da emek verip okuyanlara teşekkürler.

Hiç yorum yok: