26 Kasım 2012 Pazartesi

F1'de Efsane Sezon Yeni Efsaneyi Yarattı, Vettel Üçlemeyi Tamamladı!

Formula 1 tarihinin en güzel, en ilginç sezonu efsane bir yarışla geride kaldı ve Vettel 3. kez üst üste şampiyon olarak bunu başaran en genç yarışçı ünvanını aldı. Eskisi gibi takip edemedik malum artık her şey paralı oldu bu ülkede. Yine elden geldiğince kısa bir özet geçelim.

Sezon başlarken 3-4 ismin şampiyonluk mücadelesinde olmasını  ve yarışları sırasıyla kazanmasını bekliyorduk ama işler biraz farklı gelişti. İlk 7 yarış geride kalırken 7 farklı yarış kazanan pilot vardı. Bunlardan birisi Maldonado'ydu hatta! 


Sezonun tam bu noktasında n'oluyor yahu bu işte bir terslik var demeye başladı camia. F1'in yeni lastik sağlayıcı Pirelli'nin özel lastikler ürettiği ve kazanmasını istedikleri kişiye verildiği söylendi derken orada kırıldı şampiyona.


Şampiyonanın yarısını geçtiğimizde yarış kazanan pilot sayısı WRC macerası pekte parlak geçmeyen ve dönen Raikonen ile 8e çıktı. Sona doğru yaklaşırken Red Bull geçtiğimiz yıl kadar olmasa da lider götürüyordu şampiyonayı. Fernando Alonso sürüş olarak en iyisi denilen sezonda şampiyonluklar kazandığı seneler kadar puan toplayamamıştı. Öte yandan F1'in yaşayan efsanesi Michael Schumaer geri dönüşünün ardından hayal kırıklığı yaratmaya devam ediyordu. Bir çok yarıştan puansız ayrıldı ve hayranlarını üzdü.


İngilizlerin vedar-ı iftiharı McLaren'in fire vereceği konuşulmaya başlandığında sezonun ortasıydı ve sonuna yaklaşırken Lewis Hamilton ayrılacağını sezon sonunda ayrılacağını açıkladı. Bu sırada Button'la twitter muhabbeti patlak verdi. Lewis daha takımdan ayrılmadan kendisini unfollow eden takım arkaşına yüklendi ancak durumdan daha acı olan gerçek daha sonra ortaya çıktı. Button zaten Hamilton'u takip etmiyormuş!


Bu sezon Formula 1'de her şey vardı bildiğin. Kavgalar, klasik bütçe tartışmaları, vazgeçilmez lastik muhabbetleri ve daha fazlası. Sezon sonu yaklaşırken herkes yavaş yavaş sahneden çekildi ve son şampiyon Vettel ile Alonso'ya kaldı meydan. Kıyasıya süren mücadele bugün koşulan son yarışa kaldı. Brezilya'da efsane bir yarış oldu son 10 turda şampiyonu 1 puan belirliyordu.


Alonso yarışta ikinci sıraya kadar tırmanırken Vettel 7. sıradaydı. Alonso 1. olsa ya da Vettel 8e düşse şampiyonun adı değişecekti ama olmadı. Vettel son anlarda yakın dostu Schumaer'i geçerek işini sağlama aldı ve 3 kez üst üste şampiyon olan en genç pilot unvanını ele geçirdi. 


En büyük efsane Schumaer pistlere ikinci kez veda ederken F1 yeni efsanesini yaratıyordu. Tebrikler Sebastian Vettel. Bi Schumaer değilsin belki ama neden olmasın daha yolun başındayız!




Hiç yorum yok: