1 Aralık 2012 Cumartesi

Madrid Derbisi Öncesi : Real-Atletico


La Liga'nın en önemli derbilerinden birisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor Başkent Madrid! Son yıllarda sadece sözde kalan derbi bu sefer çok farklı bir maç vadediyor bizlere.  Atletico yarın ezeli rakibi Real Madrid'le Bernabau'da karşılaşmak için fazla uzağa gitmeyecek.  Şu sıralar çok iyi oynayan ve zirvede Barcelona'ya kafa tutan Falcao'lu Atletico'nun son maçlarda istediğini alamayan ve şimdiden zirveden uzaklaşan Real Madrid karşısındaki talihsizliğini kırıp kıramayacağını görmek hepimizin adına ilginç olacak.

Madrid'in kırmızı beyaz yakasının taraftarları her yıl derbi öncesi kazanmayı hayal ettiler ancak sonuç hep hayal kırıklığı oldu. Bu sezon Atletico oynadığı 21 maçın 18ini kazanırken yalnızca Valencia ve Academica'ya  kaybetti. Atleti daha önce hiçbir sezona böyle iyi bir başlangıç yapmamıştı ve özellikle geçen pazar günkü Sevilla galibiyetinden sonra büyük öz güven kazandılar. Uzun yıllar sonra baskı bu sefer Real Madrid tarafında. Durum ne olursa olsun kazanmak zorundalar. Eflatun Beyazlıların bu maçı kaybetmesi demek daha ligin yarısı olmadan Barcelona'nın 14, Atletico'nun 11 puan gerisinde kalmaları anlamına geliyor. Derbinin kazananı Real olursa zirveye yeniden tutunmak için yeniden ümitlenecekler. Kaybetmeleri bütün konsantrasyonlarını Şampiyonlar Ligi'ne yöneltmelerine neden olacak. Atletico'nun kazanması taraftarlarda yavaş yavaş kıvımcımları oluşan şampiyonluk inancını bir anda körükleyecek ve ateşi artıracaktır. Kaybetmeleri halinde Barcelona zirvede rahatlayacak ve Atleti'nin mücadelesi ikincilik için olacak gibi.


ATLETİCO CEPHESİ

Diego Simeone ilk 11'ini kafasında belirledi. Lig'deki son sevilla maçı kadrosunda olmayan Mario ve grip sebebiyle kral kupası maçında oynamayan Courtois karşılaşmaya hazırlar. Derbi, Chelsea'den kiralanan Belçikalı kalecinin Atletico Madrid formasıyla 50. lig maçı olacak. Geçen sezon ki derbide Benzema'yı ceza sahası içinde düşürüp kırmızı kartla oyun dışında kalması hala hafızalarda. Bu genç kalecinin Atletico formasıyla gördüğü tek kırmızı karttı ve yarın daha iyisini yapmak için bir şansı daha olacak.

Cristian Rodrigez, Kral Kupası'ndaki Real Jaen maçında geçirdiği sakatlık nedeniyle derbide forma giyemeyecek.

Atleti bugün maç öncesi son antrenmanını taraftarları eşliğinde Vicente Calderon'da gerçekleştirecek.

Geçen sezon Bernabau'daki karşılaşmayı kaçıran Radamel Falcao maç öncesinde yaptığı açıklamada "derbi bize baskıdan çok mativasyon sağlıyor." diyerek taraftarına güven aşıladı.

Atletico Madrid Muhtemel 11'i:

REAL MADRİD CEPHESİ

Real Madrid tabii ki sezon başladığında bugünkü durumu hayal etmemişti. 13 hafta sonunda Barcelona'dan 11, Atletico'dan 8 puan geride olmak Eflatun Beyazlılar için neredeyse kabul edilemez bir durum. Üstelik Şampiyonlar Liginde de Borussia Dortmund'un lider tamamladığı grupta "şu an için" 2. durumdalar. Bu pek çok takım için zor bi durum olmasa da Real Madrid için kesinlikle yeterli değil. 

Taraftar ve basın tüm bu durum için teknik direktör jose mourinho'yu eleştirse de taraftar Atletico karşısında iyi bir karneye sahip olan  Mourinho'ya güveniyor. Mou, Atletico karşısında çıktığı 6 maçın (4 lig 2 kupa) hepsini kazandı. 

Buna rağmen Mourinho maçtan önceki son basın toplantısında taraftarın kendisini protesto etmek konusunda serbest olduğunu ve maçtan 20 dakika önce Barnebau çimlerine çıkarak bununla yüzleşebileceğini söyledi. Mourinho'yu ''The Special One'' yapan da bu özelliği sanırım!

Real Madrid Muhtemel 11'i:

YORUM

Son yıllara bakıldığında Atletico, Real'e iki maçta 6 puanı verip Barcelona'yı en az bir karşılaştırmada yendiği için şampiyonluk yarışında ezeli rakibine yardımcı olur bir görüntü çiziyordu. Bu sefer roller değişti ve kazanması gereken taraf bu sefer Atleti. Barnebau'da kazanmak onlara 3 puandan çok fazlasını getirecek ve şampiyonluğa olan inançlarını tavan yaptıracak. Maç öncesinde Diego Simeone, Mourinho'yu öve öve bitiremedi. Mou'yu tanımlamak için ''şampiyon'' terimini kullanan Simeone, ''İnter'de çalışırken sırf onun takımını izleyebilmek için gelmiştim ve onunla tanışma fırsatı bulmuştum.'' dedi. Atletico'nun zirvede yer almasının sadece Falcao'ya bağlı olmadığını ve takım olarak buralara geldiklerini söyleyen Arjantinli, derbiyi kazanmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Atletico, Real'i deplasmanda en son 13 yıl önce yenebilmiş. Bu sezon gerçekten şampiyon olma ya da bu mücadelenin içinde yer alma planları varsa bu hasrete son vermenin tam sırası!

Real Madrid geçen sezon kadroyu geniş tutmadan birbirine alışkın oyuncularla oynamayı tercih etmişti ancak bu sezon kadro darlığı sıkıntı yaratıyor gibi. Orta sahada Xabi Alonso'nun yanında oynayacak isim konusunda henüz karar verilebilmiş değil. Khedira bu maç için ideal olabilir ancak bu sefer de sıkıntı hücumda baş gösteriyor. Modric henüz kendisinden beklenen katkıyı verebilmiş değil ve ikinci bir Kaka vakası olma yolunda ilerliyor. Ortadaki ikilinin önünde oynayacak isim konusunda da sıkıntılar var. Mesut Özil bu sezon geçen sezona göre çok daha kötü durumda. Kaka geldiğinden beri bir türlü istikrar sağlayamadı. Kaliteli ayakların hiç biri şu anda Koke'nin Atleti'ye verdiği katkıyı veremiyor gibi gözüküyor. Bu arada sezon başında Chelsea'den kiralanan Essien geri gönderildi. Son bir kaç sezonda sakatlıklarla mücadele eden yıldız oyuncu sakatlık belasından yine kurtulamadı ve Madrid macerası kısa sürdü!

Atletico tarafı için ise en önemli detay seçilecek sistem gibi gözüküyor. Diego Costa'nın 11i girdiği maçlarda 4-2-3-1 ya da 4-4-2 oynayabiliyorlar. Costa, Falcao'nun yanına kaydığında Koke merkezden biraz daha kanada yaklaşıp oyunu oradan kurmaya çalışıyor. Orta sahada Mario takıma döndü ve maçın kilit noktalarından birisi olabilir. Mourinho'nun seçeceği orta saha düzeni maçın kaderini belirleyecek gibi. Beklenenin aksine gollü bir maç olmayacak bence ama kusursuz gol ayaklarının sahne alacağı bir maç için iddialı konuşmakta olmaz.

Real Madrid bu maçı kazanmak zorunda. Bu onlar adına avantaj da olabilir dezavantajda. Maçın ilk çeyreği çok önemli bu açıdan. Real maçın başından itibaren saldırırsa kontradan gelebilecek bir Atleti golü maçın tüm hikayesini değiştirebilir. Derbiden hemen önce sona erecek Barcelona-Bilbao maçı da bu karşılaşma için ışık tutabilir. Bielsa'nın bu sezon sorunlarla boğuşmasına rağmen Barça'dan çalabileceği bir puan bile derbinin ateşini daha çok yakacaktır. Barcelona kazanırsa Tito Vilanova arkasına yaslanıp viskisini yudumlarken izleyebilir derbiyi zira her sonuç onun için güzel olacak. Gerçi o İspanyol basınındaki haberlere göre derbiyi izlemeyeceğini söylemiş bunu da eklemeden geçmeyelim..

İspanyol Marca Gazetesinin ''Kim Kazanır?'' anketinde ben bunları yazarken %46,8 ile Atletico %46,7 Real kazanır sonucu var. Ankete oy vermek ve sonuçları görmek için şuraya tık!

İki takımın son yıllarda oynadıkları maçların özetleri ve atılan en güzel goller için ise şuraya tık

Not 1: Derbiyi saat 23.00'dan itiberen NTVSPOR'dan izleyebilirsiniz!
Not 2: Maç öncesi notları ve bilgileri tercüme eden Ceyda Yılmaz'a teşekkürler! 

Kaynak: http://www.madridatleticos.com/la-liga-preview-real-madrid-v-atletico-madrid/

Hiç yorum yok: