14 Aralık 2012 Cuma

Derbi Öncesi #1 | Analizde Bi' Yere Kadar!


Galatasaray maçının, daha doğrusu derbilerin maç öncesi analizlerini fazla dikkate almamak lazım. Rijkaard’lı dönemde güzel futbol oynayıp, ligde çok iyi giden bir GS’yi Kadıköyde kolay yendik beklentilerin aksine. Tersine 2 sene önce ligin ortalarında gezen Galatasaray, derbi öncesi Hagi’yi getirip bizden hiç beklenmedik şekilde Kadıköy’den 1 puanla döndüler. Geçen sene Arenadaki Play-off maçını kazandık her ne kadar kötü oynasak da! Böyle maçların tahmini olmaz, en fazla mevcut durumların analizi olur. Bu anlamda Fenerbahçe’nin son maçlarda iyiye gittigini, savunmada temel sorunları bir nebze olsa ortadan kaldırdığını düşünüyorum. Hasan Ali’nin form bulmasıyla, Bekir’in performansıyla bu anlamda gelişim var her ne kadar istenilen noktada olmasa da. Alışılmışın aksine, savunmada kapanmamamıza yardımcı olacaktır Bekir (hoca aksi bir direktif vermezse tabi).        Galatasaray’ın orta sahadaki üstünlüğü geçen seneye göre ortadan kalktı diyebiliriz. Melo’nun düşük formu, Selçuk’un “ne denerse oluyor” modundan çıkması, kanatlardaki verimin düşmesi. Bu bölgede üstünlüğü sağlayıp bizim geride kalmamızı zorladılar son maçlarda. Meireles’in gelmesiyle bu konuda biraz daha rahatlarız. Top çıkarmada çok önemli bir oyuncu çünkü topu temiz çıkarmak sırf topu takım arkadaşına teslim etmekle olmuyor olmuyor, zamanlama, oyunun temposunu ayarlama, gerektiğinde uzun, gerektiğinde geriye, gerektiğinde degaj gibi konular geriden oyun kurmada çok önemli. Bu konuda usta olan Meireles bizim ataklarda baş mimar olacak gibi. 

Sezon başından beri takımın lideri durumunda olan Kuyt’dan da beklentim oldukça fazla. Aynı Meireles gibi, onunda ‘doğru’ futbol anlamında yapabilecekleri oldukça fazla. Takimi sakinleştirmek, top tutmak, presi doğru zamanda, doğru bölgede uygulamak gibi aslında temel olan ama bizim ülkede savruk bir şekilde yapılan hareketleri Kuyt’dan bekliyorum. GS’in son derbilerdeki savunmadaki rahatlığı da gitmiştir. Ujfalusi’nin yokluğu ve bizim Sow silahımız ile orada daha korkak olmalarını bekliyorum. Rakip forvetin korkusuyla tetikte bekleyen bir savunma hattını zorlamak kolaydır. Kanat bindirmelerinde bulunmak (Caner/Kuyt hatta Gökhan Gönül) yada merkezden gelecek oyuncuları (Meireles/Baroni) kullanıp dengesiz yakalamak anahtar olabilir. Sow’un bu maçta defansı sağa veya sola çekmesini bekliyorum, bunu yaparsa merkezde oldukça dengesiz kalır ve hem orta sahadan gelecek Baroni ve Meireles’in yolunu açar, hemde arka direkte tetikte bekleyen Kuyt’un isini kolaylaştırır.

Oldukça teorik ve söylemesi basit, uygulaması zor planlardır tabi. 90 dakika bunu uygulamamızı beklemiyorum tabii.  Maçta girilen pozisyon sayısından çok hazırlanışlarına bakmayı tercih ederim. Kontrolü olup, GS’yi kalemizden uzak tutup, topu aldığımızda da oyalanmadan, 2-3 pasla rakibi hataya zorlarsak maçtan galip taraf olarak ayrılacağımızı düşünüyorum!..

Ceyhun Kaplan

Hiç yorum yok: