25 Eylül 2012 Salı

Ümit Özat ve Kadının Futboldaki Yeri

Dün gece twitterda bir anda Ümit Özat muhabbeti dönmeye başladı. Yahu ne oluyor ne dedi bu adam derken programın videosunu bulup izledik. Konuşulanlar ve ardından oluşan manzara tamamen bizi yansıtan bir durum ve aslında çok şaşırılacak bir durum yok.

Olayın  başlangıcı Faik Çetiner'in programlarında hep kullandığı(hiç anlam veremediğim), sokakta taraftar röportajları. Maç çıkısı kadınlara sorulan soru Aykut Kocaman. Hepsi gitmeli bu adam bir şey bilmiyor diyor ama arkasından ekledikleri bahaneler anlamsız şeyler. Efendim sahaya çıkan takım çok kötüymüş, dizilişler yanlışmış falan filan. Bunu dinleyen Ümit Özat gazı alıyor ve başlıyor sallamaya. Aslında niyeti kadınların futbol konuşmasının yanlış olduğunu söylemek zira bununla teknik direktör suçlamak ayıp demeye getirecek ama stüdyoda bir hanımın bulunmasını da unutarak genellemeye götürüyor işi. Daha önce katıldığı programlarda -mesela Ntvspor'da Dilara Gönder'in konuğu olmuştu- sunucular hep kadınken, ona soruları soranlar anlamıyor dediği insanlarken bunları söylemesi abes kaçıyor.


Evet başta niyet çok kötü değil ama stüdyodan Simge Fıstıkoğlu itiraz edince (hemde adabıyla) yavaş yavaş sinirleniyor ve saldırmaya başlıyor Ümit Özat. Karşısında konuşan kişi bir erkek olsa ve onun gibi laubali konuşsa bu muhabbetin böyle sürmeyeceği aşikar ancak Fıstıkoğlu sürekli sizli konuşup lafları saygısızlığa kaçmadan gediğine oturtunca Ümit iyice sinirleniyor ve vites yükselterek saldırmaya devam ediyor. Bir ara son haddine ulaşıp o kadar insanın içinde eşini aşağılamaya kadar götürüyor işi. Mesele kadınların futboldan anlayıp anlamama meselesi değil, burada sorun kadının bu şekilde tarif edilmesi. Ümit Özat bunları 30 sene önce söylese garip bir durum oluşmazdı ama zamanın değiştiğinin farkında değil hemde gözünün önünde koca bir örnek olmasına rağmen. Kadın artık onun dediği gibi dantel ören, yemek yapan figür olmaktan çıkalı çok oldu. Öyle olmasa Simge Fıstıkoğlu bir sandelye yanında oturuyor olmazdı. ''Evinin kadını, çocuklarımın anası olacaksın'' devrinin bittiğinin henüz farkında değil Özat ya da farkında ama işine gelmiyor kabul etmiyor/edemiyor.


Futbol konuşmak için kariyer şart mı?
''Benim futbol konuşacağım kişinin benim futbol düzeyimde olması lazım. Ama bu sizin görüşlerinize saygı duymayacağım anlamına gelmez.'' Bu diyalog programda geçiyor ve Ümit Özat bunu Simge Fıstıkoğlu'na söylüyor. Bunu söylemesinin tek nedeni tartışmada üstüne çıkmak zira bugüne kadar onun kadar futbol oynamamış, kariyer sahibi olmayan bir çok adamla konuştu. İşin daha garibi aynı programda bulunan adamlarda eskiden futbolcu falan değildi ya da futbol konusunda exper falan. Futbol konuşabilmek için futbolcu olmak diye bir şart asla olmadı, olmayacakta. Bugüne kadar verilen klasik örnek Jose Mourinho'dur bu konuda. Futbol kariyerinde üst düzeyde hiç bulunmayan Mou, dünyanın en iyisi olma yolunda her gün bir mihenk taşı daha ekliyor. Spor programları futbol konuşan değil reyting getirecek adamlarla dolu. Dün Ümit Özat'ın yaptığı da bundan farklı değildi. Bu yapıyı sürdürecekse bu işten çok daha fazla ekmek yer. Ne de olsa memlekette bağırarak konuşmayanı, birilerini aşağılamayanı sevmiyor seyirci.

Başlıkta sorduğum soruya kendim cevap verecek olursam özetle şu. Hayır efendim futbol konuşabilmek için futbolun içinden gelmek gibi bir şart aranamaz. Sokakta, kahvede her yerde futbolun konuşulduğu bir ülkede bunu söyleyemezsin. Ha kastın futboldan anlamaksa yine söyleyemezsin. Sosyal medyada konuştuğum takip ettiğim sıradan 10 tane adam çıkarır karşına koyarım ve inan bana onlar senden ve yorumcuyum diye geçinenlerden çok daha iyi konuşurlar. Antreman bilgileri yoktur ama o kadar ihtiyaçta yoktur. Sonuçta yorumcu takım çalıştırmayacak, yorum yapacak. Yorum yapmak için gereken antreman bilgisini de çağımızda rahatlıkla öğrenebilir!

Dünyanın hiç bir yerinde kadınlar futbol konuşmuyor!
Afedersin ama halt etmişsin sen sevgili Ümit Özat! Dünyanın her yerinde kadınlar futbol konuşur, yorumlar hatta basketbol falan filan hepsini konuşur. Bunun aksine dünyanın hiç bir yerinde bir kaç adam futbol programı adı altında bir araya gelip kadını aşağılamaz! (Mesele kadının futboldan anlayıp anlaması değil gösterilen tavır. Bunu bir daha hatırlatayım.) Kadını aşağılamayı geçtim oturup futbol dışında her şeyi konuşmaz, konuşursa o programın adı futbol programı olmaz! Elin İngilizi oturup futbol programı yapınca verileri ortaya koyar ve onlarla konuşur. Telegol veya Beyaz Futbol mantığı hangi ülkede var abisi? Sözde hani bunlar futbol programı ya..

Sonuç
Evet kadınlar erkeklere göre futbol konusunda daha geri plandadır. Çünkü ilgilerini çekmez abi. Alışverişe duydukları merakı futbola duysalar neler olurdu bilemem. Burada konu zaten kadının futboldan anlayacağı anlamayacağı meselesi değil. Programda olay Ümit Özat'ın kadına bakışıydı. ''El örgüsü, yemek yapar, ev işlerine bakar; erkekte para kazanır evi geçindirir.'' Bu cümle Ümit'in kadına bakışı zaten meselenin de başlangıcı. 

Son olarak sevgili Ümit Özat'a evden çıkarken takvime bakmasını öneriyorum. Zira yıl oldu 2012 hala klişelerle konuşuyor, genellemeler yapıyor. Bundesliga'da oynadın, Almanya'da yaşadın ama oralardan bir şey kapmamışsın anlaşılan. Karşısındaki kadını sen kimsin ne bilirsin tarzı şeylerle ezmeye çalışmak(ki erkek olsa da fark etmezdi) egodan başka bir şey değildir. Ha bir de göbekli delikanlı tarzı var ya hani onu da beceremiyor. Delikanlı adam o kadar adamın içinde karısını aşağılamaz ya da bana öğretilen bu. Adamlıktan bahsediyorsan önce adamlığın ne olduğunu konuşalım (yalnız kariyerim zayıf haberin olsun) sonra bu konulara girelim. Sevgiler Ümit Özat umarım görüşmeyiz, yazmak zorunda kalmam senin hakkında.

video

1 yorum:

Celal Abbas dedi ki...

futbolcuları çok entellektüel ,iyi eğitimli birileri sanıyoruz galiba.