24 Eylül 2012 Pazartesi

Tempo var, Hareket yok! | FB 0-0 TS


Hafta arasında,  uzun bir aranın ardından takımı çıplak gözle izleme fırsatı buldum. 2-0'dan beraberliğe gelen maçta Fenerbahçe'nin defolarını yakın çekimden görme fırsatım oldu. Bu maç başlarken takımın tempo yapmasını bekliyordum Marsilya maçının ardından ancak asıl yapılması gereken hareketlilikti. Zira hafta arasında takımın en büyük sorunu statik oyunuydu.

Maça bir kaç gün önceki kadroda tek değişiklik ile başladı Fenerbahçe. Tempoyla beraber Stoch'un hareketliliğinden faydalanmak istemiş olacak ki Caner yerine onunla başladı hoca. Taktik plan hemen maçın başında uygulamaya konuldu ve daha ilk dakikalarda Sow golü atabilirdi. Atsa senaryo çok başka yerlere gelecekti. Fenerbahçe'nin ataklarında sonuç alamaması bordo mavili takımı cesaretlendirdi ve daha çok öne çıkmaya başladılar. Bekir'e baskı rakip takımların 1. taktiği haline geldi. Zira Trabzon'da Yobo ve Gökhan'ı kapatarak Bekir'in top almasını sağlamaya çalıştı. Volkan bu tuzağı çabuk fark edince uzun vurmaya başladı ve maç ''dan-dun'' denilen duruma geldi. İlk yarıda kilidin açılamamasının sebebi pas trafiğinin çabuk sağlanamamasıydı. Bunu yapabilmek için tempoyla beraber hareket etmek gerekirdi ancak Alex dışında bütün oyuncular topu ayağına isteyince orta alanda top çevirip durdu Fenerbahçe ve ilk yarı bitti.

İkinci yarı Şenol Güneş'in takımı şok presle başladı. Fenerbahçe her topu uzun vurunca ribaundları toplayan bordo mavili takım oyunun kontrolünü ele aldı. Fenerbahçe'nin bu oyuna cevabı ancak uzun şutlarla oldu. Oyunun dengesi son çeyreğe doğru değişti. Aykut Kocaman kanatlar işlemeyince Stoch ve Topuz'u kenara alıp Semih ve Cristian'ı sokarak kanatları sadece Gökhan ve Hasan Ali'ye emanet etti. Zira maç boyu kanat akınlarını yapanlardı onlardı zaten. Kurulan baskıya karşılık Alex son paslarda başarı sağlayamayınca bir türlü delinmedi Trabzon'un göbeği. Çok net kontra fırsatları da yakaladılar ama Olcan cömertçe harcayınca skor değişmedi ve maç başladığı gibi bitti.

Yorum
Takımın sorunlarını tek cümlede söyleyecek olursak şöyle bir tablo çıkar: Alex dışında herkes statik oynuyor, takımda özgüven eksikliği tavan yapmış durumda(en son Aragones döneminde olmuştu bu!) Kanatlar işlemiyor...

Marsilya maçında yaşanan en büyük sorun belkide takımın statik olmasıydı. Bu maçta da bu düzen sürdü ve herkes topu ayağına bekledi. Kimse topa yaklaşmayınca pasların hızı düşük kaldı ve rakip defansın dengesi bir türlü bozulamadı. Diğer yandan Topuz ve Stoch  kanatlardan akın geliştiremeyince Gökhan ve Hasan Ali sürekli boş koşularla gitti geldi. Bunların genel nedeni özgüven eksikliği gibi duruyor zira takımın üstündeki bu baskı buna yol açmış gözüküyor. Bir türlü beklenen galibiyet serisinin gelmemesi ve hafta arasında Marsilya maçında dramatik şekilde puan kaybı takımda baskıyı son haddine çıkardı.

Son anlarda sorumluluk alan tek ismin kurtarıcı olarak sahaya giren genç Recep Niyaz'ın olması da oldukça manidar. Bu takım elbet kendine gelecek ve rayına girdiğinde seri galibiyetler alacak. Ancak bu geri çekilme problemi kısa sürede çözülemeyecektir. Faturayı Aykut Kocaman'a çıkarma taraftarı değilim zira hoca değişikliği ile çözülecek sorunlar değil Fenerbahçe'nin sorunları. Bir ay sonra takım halen aynı gidiyorsa işte o zaman hocayı konuşmaya başlarım ama bugün değil, o gün bugün değil...

FENERBAHÇE: 0 - TRABZONSPOR: 0
Stat: Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu
Hakemler: Fırat Aydınus, Serkan Ok, Aleks Taşçıoğlu
Fenerbahçe: Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Bekir İrtegün, Yobo, Hasan Ali Kaldırım, Mehmet Topuz (Dk. 76 Semih Şentürk), Mehmet Topal, Meireles, Stoch (Dk. 76 Cristian), Alex, Sow (Dk. 84 Recep Niyaz)
Trabzonspor: Onur Recep Kıvrak, Celustka, Mustafa Yumlu, Bamba, Emerson, Yasin Öztekin (Dk. 81 Barış Özbek), Zokora (Dk. 81 Henrique), Sapara, Olcan Adın, Alanzinho (Dk. 89 Janko), Halil Altıntop
Sarı Kartlar: Dk. 23 Zokora, Dk. 90 3 Barış Özbek (Trabzonspor), Dk. 57 Meireles (Fenerbahçe)  

Hiç yorum yok: