14 Aralık 2012 Cuma

Derbi Öncesi #2 | Taktik Değil Mental Güç Kazananı Belirler!


Geçen sezonu baz alarak  “Galatasaray ezer “ demenin şu an için hata olduğunu belirtmemiz gereken bir maç. Geçen sezon olağanüstü bir sezondu. Hatta genel hatlarla söylemek gerekirse, geçmişin mazi olduğu, her maçın ayrı bir anlam, gelişme taşıdığı bir yüzyıllık hikayedir.  Türkiye’nin en büyük rekabeti.
2011’in karanlık, soğuk bir çarşamba akşamındaydı Galatasaray’ın aslında psikolojik yenilgiden bir an sıyrılıp rakibini ezmesi, üstüne liderlik koltuğunu alıp bir daha vermemesi. 1 yıldır ülke futbolunun zirvesinde olan iki takımın maçında o akşama göre roller tamamen ters. Kafası tamamen futbolda olan takipçi rolünde Fenerbahçe, üzerinde liderliği kaptırma kaygısı ile sahaya çıkan taraf ise Galatasaray bu kez. Bu maçın ardından lig için kesin konuşmak yine yersiz olacak zira önümüzde kocaman bir 18 hafta var, fakat rakibe net bir mesaj vermek açısından kritik bir maç.

Fatih Terim yıllardır bilinen bir teknik adam. Kontrollü oynamayı sevmez, daima önde basıp rakibi hataya zorlayıp sonuca gitmeyi hedefler. Fenerbahçe ise zıt karakterde bir ekip, özellikle deplasmanlarda. Kocaman’ın Galatasaray gibi yüksek profilli maçlarda, özellikle Avrupa maçlarında bu yapı ile başarılı olduğunu söylemek mümkün. Avrupa’da ki 5 deplasmanın dördünde kazanan Sarı-Lacivertliler, deplasmanda büyük oynamayı öğreniyor gibi görünüyor. Fenerbahçe’nin mevcut kadrosunda derbi atmosferinden etkilenecek çok oyuncu yok, yapı itibariyle bir tek sol kanadın panik yapabileceğini düşünüyorum. Sarı-Lacivertliler son yıllarda derbilerde hep daha soğukkanlı kalan ve bu sayede genellikle kazanan taraf oluyordu.

Teknik taktikten ziyade mental olarak daha iyi olan takım ayakta kalıp avantajı elde edecek bu maçta. Fenerbahçe’yi özellikle erken gol yemediği takdirde şanslı görüyorum. Bu tip maçlarda kilidi kıracak etkenler genelde duran/yan toplar ya da uzaktan şutlar olur, en azından Fenerbahçe açısından. Kuyt, Cristian, Meireles gibi silahlarla bu tip durumlarda son derece etkili bir Fenerbahçe bekliyorum. Galatasaray’da kilit isim Umut Bulut

Fenerbahçe’ye her zaman sıkıntı yaratan Umut önde basarak savunma yıpratan özellikleriyle Bekir-Yobo ikilisine fazlasıyla zor anlar yaşatabilir. Galatasaray için kilit nokta ön ikili haricinde de skor katkısı bulmak, geçen sezon bunu yaptıkları tüm derbilerde avantajı ellerinde tuttular. Bu anlamda orta alan oyuncularının üretkenlik bakımından bu sezon özellikle sınıfta kaldıklarını belirtmek gerek.

Galatasaray deplasmanında istediğini alıp dönmenin yolu sakin kalıp hızlı hücumlarla rakibi vurmak, ya da bireysellikle sonuca gitmek. Galatasaray deplasmanında oyun kontrolü genelde Galatasaray’da olur, dominant bir Fenerbahçe beklemek ütopik bir yaklaşım olur. Ama akıllı bir Fenerbahçe görmek mümkün ki Sarı-Lacivertliler bunu yapabileceklerini gösterdiler. Kontra-atak yapmanın ne olduğunu unutan Fenerbahçe’nin sakin kalarak ve bireysel yeteneklerini kullanarak en azından yenilmeden dönmesini bekliyorum. Galatasaray geçen seneden hala uzakta, kendi benliğini arıyor, Fenerbahçe ise çok eleştirilse de sonuç itibariyle “basarılı bir ilk yarı geçirdim” diyebilmenin 180 dakika uzağında!.. Galibiyet Sarı-Lacivertlilerin havasını değiştirir ve onlar bunun farkında..

Oğuzhan Oğuz

Hiç yorum yok: