6 Ocak 2013 Pazar

Bundesliga'da İlk Yarının Ardından III

Bundesliga değerlendirmesi sıra ligin ortalarındaki takımları değerlendirmeye geldi.
Zirve adaylarını değerlendirdiğimiz yazıya şuradan
Avrupa mücadelesinde yer alabilecek takımların değerlendirmesine ise şuradan ulaşabilirsiniz.
STUTTGART GEÇ UYANDI

Stuttgart sezona felaket bir giriş  yaptıktan sonra toparlandı ve üst üste galibiyetler alarak üst sıralara tırmanmayı başardı.

Dönüm Noktası
Sezona Wolfsburg ve farklı Bayern Münih yenilgileri ile başladıktan sonra ilk galibiyetlerini 6. haftadaki Nürnberg deplasmanında almayı başaran kırmızı beyazlı ekip için 2-2 sonuçlanan Bayer Leverkusen maçı onlar adına dönüm noktası oldu. O maça kadar tarihlerinin en kötü ikinci başlangıcını yapmıştu Stuttgart!  Bu maçla beraber ligde, Avrupada ve kupada 7  maçta mağlubiyet yüzü görmediler. 2013'e Kupada ve Avrupa Liginde devam eden bir takım olarak giren Bruno Labbadia'nın öğrencileri ligde de Avrupa barajından çok uzakta değiller.

Anahtar Oyuncu
Vedad İbisevic Bundan 4 sezon evvel Hoffenheim'da 17 maçta 18 gol attıktan sonra Müller'in rekorunu kırar mı dedikoduları başlamışken şansız bir sakatlık geçirmiş ve sezonu kapatmıştı. O günden bu yana bir türlü eski formunu bulamadı derken bu sezon geri dönmüş gibi gözüküyor. Ligde takımına 10 gol 3 asistle katkı veren Boşnak forvet; Avrupa Liginde 5, Almanya Kupasında da 3 gol atarak ligin ilk yarısında toplam 18 gole ulaştı. Ligin ikinci yarısında yine sakatlık kurbanı olmazsa Stuttgart'ı hedeflenen noktalara taşıyabilir.

Fark Yaratan İsim
Stuttgart adına bu ismin Daniel Didavi olması bekleniyordu ancak hayal kırıklığı oldu. Geçen sezon kiralık oynadığı Nürnberg'te 23 maçta 9 gol atıp, performansı ile göz dolduran genç oyundan bu sezon beklentiler oldukça fazlaydı ama diz sakatlığı nedeniyle sadece 1 maçta forma bulabildi. Aynı şekilde geçen sezonun formda isimlerinden Martin Harnik'te bu sezon beklenen verimi verebilmiş değil. Geçen sezon oldukça golcü bir takım olan Stuttgart bu sezon ya  çok gol atıyor ya da bol gol yiyor. Avrupa Liginde Steau deplasmanında 5-1 ile kazanıp lig dönüşte Freiburg'tan 3 tane yeyip tek gol atamadılar. Kısacası dengesiz bir yapıdalar. Fark yaratan isim seçmek zor illa birisini seçecek olursak Japon sağ bek Gotoku Sakai olur!

İstatistiklere Bakış
  • Stuttgart'ın UEFA Avrupa Liginde evinde aldığı galibiyet sayısı: 0(sıfır)! Bu istatistiğe sahip başka bir takım yok!
  • Stuttgart'ın bu sezon kullandığı oyuncu sayısı: 28! Sadece Hannover onlardan daha fazla oyuncu kullanmış durumda(30).
HAMBURG GELECEĞİ YATIRIM YAPIYOR!
Sezon başında Hamburg düşme mücadelesine aday gösterdiğim takımlardan bir tanesiydi. Ligde kalacaklarına emindim ancak o potadan kolay  kolaya çıkacaklarına da inancım yoktu.

Lige 3 mağlubiyetle  başlayınca da kendi kendime ben demiştim demeye başladım zira takım çok genç oyunculardan kuruluydu ve çabuk dağılıyordu. Onlara liderlik yapacak bir oyuncu ihtiyacı gün gibi ortadaydı. Sonra ne mi oldu? Son şampiyon Borussia Dortmund'u sahalarında 3-2 ile geçip vasatın üzerinde bir oyun oynamaya başladılar. 

Dönüm Noktası
Takımın gidişatını değiştiren maçı üst satırlarda yazdım. 3 mağlubiyetin ardından gelen destansı Dortmund galibiyeti herşeyi değiştirdi. Maçı kazandıran isim üst üste kaybedilen 3 maçın ardından takıma katılan Anahtar Oyuncuydu!

Anahtar Oyuncu
Yukarıda takımla ilgili görüşlerimi söylerken bizim deyimimizle bir abi lazım demiştim. İşte o abi transferin son günlerinde geldi ve takımı ayağa kaldırdı! Rafael Van Der Vaart!.. Hamburg'un Alex'i demiş olsam abartmış olur muyum bilmiyorum ama onun içinde Hamburg taraftarı içinde en doğru seçim oydu ve sevgileri karşılıklıydı. Zaten Rafael takıma katıldığında ''evime döndüm'' diyecekti.

Fark Yaratan İsim
Bundesliga'da son dönemin modası Uzakdoğudan futbolcu getirmek. Takımların kadrosunda bir tane Japon veya Koreli oyuncu bulundurma zorunluluğu var sanki! Hamburg'un Korelisi Heung Min Son'da onlardan bir tanesi. Hücum hattında çabukluğu ve patlayıcı gücüyle takımı  sürükleyen 20lik yıldız adayı takımı adına fark yaratan isim. Buraya ekleyebileceğimiz bir diğer isimde sezon başında adı sık sık Fenerbahçe ile anılan ve FM severlerin yakından tanıdığı Milan Badelj! Onun için en güzel tanım şu sanırım: Orta sahada tek kişilik grup!..

İstatistiklere Bakış
  • Hamburg ilk devreyi 24 puanla kapatarak geçen sezona göre 5 puan fazla topladı!
  • Hamburg bu sezon tam 6 maçı kalesinde gol görmeden bitirdi. 
  • Ligin en az gol yiyen 4. takımı durumundalar. (21)
  • Öne geçtikleri 9 karşılaşmanın 7sini kazanıp 2sinde berabere kaldılar ve hiç kaybetmediler!
HANNOVER'İN SORUNU DEVAMLILIK!
Mirko Slomka'nın öğrencilerinin en büyük sorunu devamlılığı yakalayabilmek. Bu sezon sürekli farklı oyuncuları kullanmaları onları istikrardan uzaklaştırmış gibi gözüküyor.

Sezona gelene 5 gidene 6 atarak başlayan Hannover hem ligde hem de Avrupa Liginde gol şov yaptı. Daha sonra ligin  ilk yarısının ortalarına doğru durgunlaştılar ve üst üste puan kayıpları geldi ve devreyi pekte iyi kapatamadılar.

Dönüm Noktası
Hannover'in en büyük sorunu ve ligde kaderlerini çizen durum Avrupa dönüşlerinde yaşandı. Gruplarda oynanan 6 maçın dönüşünde 4 kez sahadan puan kaybı ile ayrıldılar. Üstelik bunu yaparken yorgunluk bahaneleri değildi zira Slomka rotasyonu her zaman uyguladı.  Belkide sorun rotasyonun abartılmasından kaynaklandı zira hücum hattında 7 farklı ikili kullanıldı!!

Anahtar Oyuncu
2009 yılında Hannover'den ayrılıp Zenit'e giden Szabolcs Huszti bu sezon tekrar yuvaya döndü ve takımın en önemli kozlarından birisi haline geldi. Ligde tam 9 tane gol pası verirken 5 tane de gol attı. Ayrıca Avrupa Liginde takımının gruptan çıkmasına 4 gol 2 asistle yardımcı oldu. Hem sahada hem de istatistik kağıdında takımına katkısı kusursuz denecek kadar iyiydi ve istikrarsız Hannover'in en istikrarlı oyuncusu oldu.

Fark Yaratan İsim
Hannover için fark yaratan isim değil bölge seçmek lazım aslında. Zira Avrupada bir çok takımın kıskanacağı hücum zenginliğine sahipler. Ya Konan, Mame Diof, Abdellaoue, Artur Sobiech, Schlaudraff gibi 5 tane iş yapacak hücum elemanı var. Kadro anlamında istikrarın yakalanamaması içlerinden birisinin tam olarak kendisini göstermesini engelledi ancak Polonyalı Artur Sobiech özellikle sezonun başında fark yaratan oyuncu oldu. Ayrıca Uzakdoğulu kontejyanından Hiroki Sakai'de geleceğe dair umut veriyor.

İstatistiklere Bakış

  • Hustzi, 4-0 kazanılan Wolfsburg maçında takımının tüm gollerinin asistini yaptı! (4)
  • Mame Diouf 2012 yılında lig maçlarında 12 gol kaydetti!
  • Hannover deplasmanlarda aldığı 6 puanı 8 gol atarak aldı!
WERDER BREMEN YENİ BİR DÖNEME GİRİYOR!
Thomas Schaff yaz aylarında takımın iskeletini oluşturan ancak artık umudunu kestiği isimlerle yollarını ayırdı ve genç bir kadro kurdu. Bu takımın kısa vadede başarı yakalamasını beklemek hayalcilik olur ancak Schaff'ın ellerinde yeni bir dönemin filizlendiğine şüphe yok!

Dönüm Noktası
Thomas Schaff'la beraber Werder Bremen'e büyük başarılar kazandıran Sportif Direktör Klasus Allofs 12. haftada Wolfsburg'a transfer oldu ve Mızıkacılar için yeni bir dönem başlamış oldu. Allofs'un bu takım üzerinde etkisi tartışılamaz ancak bu ayrılık takımı kötüye mi götürecek yoksa yeni bir dönem mi başlatacak bunu sezon sonunda göreceğiz.

Anahtar Oyuncu
Bremen bu sezon kimliğini oluşturma konusunda sıkıntı yaşasa da hücumda etkin oalcak oyuncusunu bulmuş gibi duruyor. Marko Arnautovic bu sezon ligde sadece 5 gol atabilmiş olmasına karşın verdiği 5 gol pasıyla görevini iyi yapmış gibi duruyor. Potansiyelini sahaya tam olarak yansıttığında işler onun adına çok daha iyi olabilir.

Fark Yaratan İsim
Chelsea'nin geçen sezon kadrosuna kattığı Kevin de Bruyne Mavilerin formasını giyemeden Bremen'de buldu kendini. Onun gelişimi için burası harika bir ortam gibi gözüküyordu ve o da bu fırsatı çok iyi kullandı. Takımın saha içinde lideri olan Belçikalı skora da 4 gol atıp 5 tane de asist yaparak katkıda bulundu. Chelsea'nin onu devre arasında geri istediği konuşulsa da Thomas Schaff'ın cevabı kesin oldu: Sezon sonunda önce bırakmayacağız ve mümkünse gelecek yıllarda da!

Bu arada de Bruyne'nin iyi performansı ile kendisini önce kulübede  bulan Mehmet Ekici daha sonra kadroya bile alınmamaya başladı. Onun için verilen 5 milyon euro olmasa şimdiden çoktan postalarlardı! Sezon sonunda ilk fırsatta ondan kurtulmaları muhtemel gözüküyor!

İstatistiklere Bakış
  • Bayern Münih'te forma şansı bulamayan ve Bremen'e kiralanan Petersen 7 golle takımın en golcü oyuncusu!
  • Kaptan Clemens Fritz Bundesliga 225 maçı buldu.
  • Bremen maçlarında toplamda 57 gol oldu!
  • Kiralık yıldız Kevin de Bruyne toplamda 202 km koşarak Premier Lig'e hazır olduğunu gösterdi!

Bu biraz zaman aldı, bundan emin olabilirsiniz!
-''Sportif Direktör Allofs'un ayrılışını sindirebildiniz mi?'' sorusu üzerine!-
Thomas Schaff
Werder Bremen Teknik Direktörü
FORTUNA DÜSSELDORF SAVUNMASIYLA AYAKTA DURUYOR!
Yıllar sonra çıktığı Bundesliga'ya kimsenin beklemediği bir istatistiğe imza atarak başladı Fortuna! Ligin ilk 5 maçında kalesinde gol görmemeleri herkes adına şaşırtıcıydı ve buna rağmen bu 5 maçtan aldıkları sadece 8 puan ve attıkları 3 gol vardı!

Dönüm Noktası
Lige fena bir giriş yapmamalarına karşın evlerindeki ilk galibiyeti almak için 13. haftaya kadar beklediler. Hamburg karşısında 2-0 ile gelen galibiyet Nisan 1997'den beri Bundesliga'da sahalarında aldıkları ilk galibiyet olarak tarihe geçti.

Anahtar Oyuncu
Robbie Kruse sadece 20 gol atabilen Fortuna'nın forveti olarak sadece 2 golle katkı sağlayabildi ancak 5 asist yaptığını da unutmamak gerek. Forvetten daha çok sağ kanat oyuncusu gibi kullanılan Kruse, 171 km koştu ve % 75 gibi pas isabet oranı sağladı.

Fark Yaratan İsim
Fortuna için fark yaratan oyuncuyu seçmek zor değil zira ilk 5 haftada gol yemeyen ve toplamda 20 gole izin veren Fabian Giefer gibi bir kaleciye sahipler. Onun için kedi gibi kaleci benzetmesi yapıldığını ve uzaktan sert şutlarda oldukça başarılı olduğunu söylemek yeterli sanırım. Manuel Neuer'e benzetiliyor ve gelecekte çok farklı yerlerde olabilir. Giefer'den bahsetmişken Almanya'da bu ara yetenekli kaleci patlaması yaşandığını da söylemeden geçmeyelim.

İstatistiklere Bakış
  • Fortuna'nın bu sezon kalesinde gol görene kadar geçen süre: 557 dakika!
  • Kaleci Fabian Giefer 1520 dakika kalesinde kaldı.
  • Robbie Kruse'nin yaptığı sprint sayısı: 682!
  • Jens Langeneke'nin başarılı pas yüzdesi: 88.5
  • Kaleci Giefer'in yaptığı kurtarış sayısı: 65!
***
Bundesliga Değerlendirmesinde 3. partında sonuna geldik. Son bölümde düşme hattında yer alan takımların ilk devresini inceleyeceğiz.

Hiç yorum yok: