5 Ocak 2013 Cumartesi

Bundesliga'da İlk Yarının Ardından II

Bundesliga İlk yarı değerlendirmesinde zirvede yer alan 4 takımı şurada yazmıştım. İkinci bölümde zirveyi takip eden ve ikinci devre Avrupa kupalarını zorlayabilecek takımları ele alacağız.
FREIBURG, M'GLADBACH'IN İZİNDE!

İki sezon önce M'Gladbach'ın başına geçen ve düşme hattı olan takımını play-out ile ligde tutarak ertesi sezon şampiyonlar ligi potasına sokan Lucian Favre'nin hikayesinin bir benzerini yazıyor Freiburg Teknik Direktörü Christian Streich! Geçen sezon takımın başına geçtiğinde düşme hattında yer alan takıma önemli eklemeler yapmadan ligde tutmayı başardı ve bu sezonda zirveye oynuyorlar. Sezon başı tahminlerinde yine küme düşme hattında yer almaları bekleniyordu ama Streich büyük bir iş çıkardı ve takımı şimdilik Avrupa potasında. 

Takımın teknik direktörü Christian Streich'i anlatmak için Yazıhane'de Fikret Özer'in yazdığı değerlendirmeden şu alıntıyı kullanabiliriz:
     ''Geçen sezon takımın başına geçtiğinde 'Takımı ligde tutabilecek misiniz?' sorusuna Yarın Bundesliga’da bir maça çıkacağız. Gelecek hafta bir maça daha çıkacağız, sezon sonuna kadar Bundesliga’da oynayacağız. Şu anda sadece bundan zevk alıyoruz. Daha iyi ne olabilir ki? demişti. Franz Beckenbauer, Streich’la ilgili görüşü sorulduğunda, “Onu ilk gördüğümde deli zannetmiştim, gerçekten çıldırmış gibi hareket ediyordu. Ama sonradan anladım ki bu onun metoduymuş. Bu şekilde başarılı ve bu nedenle böyle devam etmeli” şeklinde konuşmuştu. Streich aslında 1995’den 2011’e kadar yönettiği Freiburg alt yapısının meyvelerini topluyor. Oynattığı oyuncular bir nevi kendi elinde büyümüşler. Şu anda ülkenin güney batısında futbol profesörü olarak görülüyor.''

Dönüm Noktası
Ligin ilk 6 haftasında sadece 1 galibiyet ve 2 beraberlik alan Freiburg yine ligde kalma mücadelesi verecek gibi gözüküyordu ancak evlerindeki 3-0'lık Nürnberg galibiyeti onlar adına ligin seyrini değiştirdi. Bu galibiyetin ardından sadece sadece ligin güçlü ekipleri Bayern ve Dortmund'a  yenilen Freiburg yavaş yavaş zirveye tırmandı.

Anahtar Oyuncu
Orta saha oyuncusu Cedric Makiadi sezonun en dikkat çeken oyuncularından birisi. Özellikle savunmaya yönelik oyunda başarılı işler çıkaran Kongo asıllı oyuncu maç başına 10.9 km koşu mesafesi ortalamasıyla oynadı. Box to box dediğimiz iki ceza sahası arasında iyi işler çıkaran Makiadi arkadaşlarını topla buluşturma konusunda da oldukça başarılı.  Sezonun ilk yarısında başarılı pas yüzdesi % 82.7.

Fark Yaratan İsim
24 yaşındaki sol kanat oyuncusu Daniel Caligiuri bu sezon takımın hücumunda en dikkat çeken isim. Geçen sezon devre arasında takımın gol yükünü çeken Papiss Cisse'nin Newcastle'a gitmesinin ardından ofansif orta saha ve sol kanat olarak 4 gole imza attı 4 golün de pasını verdi. Hücumda hırçın ve yorulmayan yapısı ile takımın en büyük kozlarından bir tanesi. İtalyan asıllı oyuncu Almanya pasaportu taşıyor.

İstatistiklere Bakış
  • Freiburg bu sezon maçlarda ortalama inanılmaz bir koşu mesafesi  yakaladı. Maç başına 116.9!
  • Hücumda fark yaratan özellikleri yaptıkları sprintler ve maç başına 169 sprint atıyorlar. Sezonun ilk yarısında toplam 2885!
  • Takımın bu sezon attığı korner sayısı 92!
  • Cedric Makiadi'nin bu sezon maruz kaldığı faul sayısı 50!
  • Makiadi'nin bu sezon yaptığı faul sayısı ise 28!

''Bugün bizim özel bir gün olacak gibi bir his vardı ancak maalesef olmadı. Eğer bir şeyler başarmak istiyorsanız ayaklarınızın yaptığıyla kafanızdan geçenler aynı olmalı!''
-2-0 kaybedilen Bayern Münih maçı sonrası-
Christian Streich
Freiburg Teknik Direktörü
MAINZ BİLDİĞİNİZ GİBİ
Son yıllarda oynadığı futbolla Bundesliga'da dikkat çeken ekiplerin başında geliyor Mainz. Jurgen Klopp'un temellerini attığı güzel oyunu Thomas Tuchel geliştirerek ''Mini Dortmund''u yarattı. Sezon ortasında Schalke 04'ün Tuchel'e talip olması ile rüya bitiyor mu yorumları yapıldı ancak Mainz yönetimi astronomik bir bedel isteyerek teknik adamlarını takımda tutmayı başardı. Mainz'ın öncelikli amacı güzel futbol ortaya koymak çünkü şampiyon olmayacaklarını biliyorlar. Madem şampiyon olamıyoruz güzel oyun sergileyelim taraftarı mutlu edelim planı var. Oyuncular kendi oyunlarından keyif aldıkça başarıda ister istemez geliyor ama ilk kural sabır ve sonuç endeksli olmayan taraftara sahip olmak. Bunlar ülkemiz için fazlasıyla hayal...

Dönüm Noktası
Ligin ilk 3 haftasında galibiyet alamayan Mainz, 5. haftada Schalke'ye 3-0 kaybettikten sonra silkelendi ve kendine geldi. Bu maçı takip eden 5 haftada 4 galibiyet ve 1 beraberlik aldılar. Daha sonra inişli çıkışlı bir grafik çizseler de her yenilgiyi telefi etmeyi başardılar. Almanya Kupasında da yollarına devam ettiklerini ve son olarak Schalke'yi saf dışı bıraktıklarını da unutmamak gerek.

Anahtar Oyuncu
Mainz için en önemli oyuncular Andreas Ivanschitz, Adam Szalai ve Nicolai Müller ancak tek isim seçmek gerekirse o kişi Szalai olur! Macaristan-Türkiye maçından da hatırlayacağınız Szalai bu sezon ülkesinde yılın futbolcusu seçildi. Bu sezon 9 gol atıp iki tane de gol pası veren Szalai hücum için anahtar oyuncu. Diğer bir özelliği ise savaşçı yapısı. Bundesliga'nın ilk devresinde en çok ikili mücadeleye giren oyuncular listesinde 536 kez ile Kiesling'in ardından ikinci sırada!

Fark Yaratan İsim
Andreas Ivanschitz'de tandığımız oyunculardan. Avusturya maçlarında bize karşı oynadı ve ne kadar etkili bir isim olduğunu gördük. Mainz'ın bu sezon orta alanında her görevi yapan Ivanschitz 4 gol atıp 3te asist yaptı. Rakamlar onun takım için önemini anlatmak için yetersiz zira yaptıkları bundan çok daha fazlası.

İstatistiklere Bakış
  • Szalai bu sezon toplamda 172.6 km kat etti!
  • Macar oyuncu attığı 9 golün yanı sıra 34 kez pozisyona girdi!
  • Ivanschitz'in attığı şut sayısı: 43!
SCHALKE 04'ÜN RÜZGARI ÇABUK SÖNDÜ!
Ruhr'un Mavi yakasının çocukları sezona oldukça iyi başlamıştı. Sezon başı değerlendirmelerinde Bayern ve Dortmund ile beraber şampiyonluk adayları arasında gösteriliyorlardı. Zira ilk 6 maçta sadece Bayern'e kaybetmişler ve açılış maçında Hannover'le berabere kalmışlardı. Daha sonra lig, Almanya Kupası ve Şampiyonlar Ligi'nde üst üste 5 maç kazandıktan sonra stop ettiler! Hoffenheim yenilgisi ile başlayan süreçte 12 maçta 6 kez kaybederken sadece iki galibiyet alabildiler. Devrenin sona ermesinin ardından Mainz'a yenilerek Kupaya da veda ettiler.

Dönüm Noktası
Sahalarında kazandıkları Bremen maçı onlar adına olumsuz anlamda dönüm noktası oldu. O maçtan sonra yukarıda da bahsettiğim gibi maç kazanmayı unuttular. Kazanabildikleri tek maç Şampiyonlar Ligi'nde Olympiakos maçı oldu ve ligde tek bir galibiyet bile alamadılar. Bu sonuçların ardından ŞL'den lider çıkılmasına karşın teknik direktör Huub Steves kovuldu. Zira ya o gidecekti ya da takımın has oyuncuları!

Anahtar Oyuncu
Geçen sezon  harika bir yıl geçiren ve 48 gol atan Huntelaar bu sezona oldukça yavaş girdi. Şu ana kadar 5i ligde olmak üzere 11 gol kaydedebildi. Teknik direktörü ile yaşadığı sorunlar sebebiyle formsuz olduğu konuşuldu ve devre arasında ayrılmayı planlıyordu ancak Stevens'ın kovulması ve Arsenal'den istediği rakamı alamaması sonucu yeni sözleşmenin altına imzasını koydu. İkinci yarı çok daha iyi bir Huntelaar beklenebilir.

Fark Yaratan Oyuncu
Julian Draxler sadece 19 yaşında olmasına karşın takımın tecrübeli isimlerinden birisi haline gelmek üzere. Ligin ilk yarısında 15 maça çıktı ve takımının hücumda etkili ayaklarından bir tanesi oldu. Takımına bu sezon ki katkısı rakamsal olarak 6 gol 4 asist! Draxler dışında Holtby'den de bahsetmek gerek. Bu sezon kendisini biraz daha geliştiren 22 yaşındaki oyuncu özellikle Şampiyonlar Liginde gösterdiği performansla dikkat çekti. Yaptığ 3 asistle takımını üst tura taşıyan isimlerden birisi olurken sezon sonu içinde şimdiden Tottenham ile anlaştı. 

İstatistiklere Bakış
  • Orta saha oyuncusu Jermaine Jones'a bu sezon yapılan faul sayısı 38!
  • Schalke bu sezon farklı oyuncularından en fazla gol katkısı alan takım: 13!
  • Bayern'den sonra kontra-ataktan en fazla gol atan takım: 9!
  • Son 15 dakika içinde attıkları gol sayısı: 7!
B. MÖNCHENGLADBACH GEÇİS SEZONUNDA
Geçen sezon ligi 4. sırada bitirerek herkesi şaşırtan Lucian Favre'nin takımı bu sezon başında Dante, Roman Neustädter ve Marco Reus gibi takımın en önemli oyuncularını kaybetti. Ancak bu isimlerin yerini sezon bitmeden doldurmayı başarsalar da oturmuş düzenin değişmesi onları sezon başında çok zorladı. Lige kötü başlamalarına karşın yavaş yavaş toparladılar ve bu sezon onların gelecek bir kaç sezonunun inşası şeklinde gibi gözüküyor.

Dönüm Noktası
Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Liginde rakiplerinden bir tanesi olan Gladbach sezona çok yavaş girdi ancak Hannover karşılaşması sonrası iyi bir ivme yakalayarak olası 24 puanın 13ünü almayı başardılar. Bu aralıkta Avrupa Ligi'nde Marsilya, AEL ve Fenerbahçe'yi de yenmeyi başardıklarını unutmamak gerek.

Anahtar Oyuncu
Venezüela'nın Maradonası ya da Ali Ece'nin deyimiyle Guiza'yı gol kralı yapan adam Juan Arango ilk yarının anahtar oyuncusu oldu. Marko Reus'un ayrılmasından sonra hücumda sorumluluğu biraz daha artan Arango 5 gol ve 6 asistle devreyi tamamlarken, şapkadan tavşan çıkararak bir çok maçı takımı kötü oynarken kazandırdı. Teknik Direktör Lucian Favre onun için dünyanın en iyi bir kaç sol ayağından bir tanesi diyor. Youtubedan attığı gollere bakarsanız eminim sizde Favre'ye hak vereceksiniz.

Fark Yaratan İsim
Takım oyunu oynayan Gladbach için tek bir oyuncu seçmek zor ancak seçmeyeceğimiz ismi buraya yazabiliriz. Sezon başında büyük umutlarla alınan ancak Arango'nun bile bir şey yapamadığı forvet Luuk de Jong! Bu sezon takımına katkısı sadece iki golle olurken saha içinde takıma el freni oldu desek yeridir. Tolga Cigerci ve Granit Xhaka ise takımın dikkat çekenleri arasında yer aldılar. Genç isimlerin ağırlıklı olduğu bu takım eğer iskeleti bir kez daha yerle bir edilmezse gelecek sezonlarda adından bahsettirecektir.

İstatistiklere Bakış
  • Gladbach bu sezon Avrupa Ligi maçları dönüşü Kupada mücadele eden diğer Alman takımlarından daha fazla puan topladı! (14)
  • Dortmund'tan sonra en az faul yapan takım.(215)
***
İlk yazıda zirvede yer alan 4 takımı incelemiştim bu yazıda da sonraki 4 takıma bir bakış attık. Devamı ertesi gün gelecek. İlk yazıyı okumak için şuraya tık!

Hiç yorum yok: