11 Aralık 2011 Pazar

HALA mı MADRİD!


Real Madrid Schuster döneminden beri ilk kez El Clasico'ya rakibinden önce başlıyordu. Hafta arasında iki takımda Şampiyonlar Liginde aslarını dinlendirirken yedekleriyle rakiplerini alaşağı ederken Mourinho'nun Özil'i Amsterdam'a götürmesi orta sahayı yine üçlü kuracağı söylentilerine yol açıyordu. Maça Özil ile başlaması bunun bir taktik olduğunu gösterdi. Maç sonu basın toplantısında fark orta sahada mı sorusuna hayır katılmıyorum dedi. Dedi ama kimse inanmadı çünkü farkı yaratan yine Barça orta sahasıydı.

Sezon başında sol beke takviye olarak alınan Coentrao'nun bu sezon oynamadığı tek yer sol bek desek doğru olur. Bu maça da sağ bekte başladı portekizli. Kadroda sağ bek oynayabilecek ilk isim Ramos defansın ortasında oynarken Arbeloa formsuzdu. Lass'ı orta sahada kullanınca geriye tek isim Hamit kalmıştı ancak Mou'nun gözüne girmeyi başaramamış olacak ki kadroya bile giremedi.

Barcelona cephesinde ise defansın ortasında son zamanlarda sürekli oynayan Mascherano'nun yerine kaptan Puyol sahaya sürüldü. David Villa kulübede kalırken yerine daha hareketli olan Alexis Sanchez,  Pedro'nun yerine de Fabregas maça başlayan kadrodaydı.



Real ilk on beş dakka önde basarak Barça'nın pasla çıkarak oyun kurmasını engellemeye çalıştı. Bu taktik daha önce denenmiş ancak hüsranla sonuçlanmıştı. Bu kez taktik tuttu Valdes'in hatasında Benzema ile golü buldu Golün ardından Real atakları devam etti ancak Ronaldo'nun pozisyonu dışında pozisyon üretemedi. Ardından Barcelona'nın golü geldi. Messi Pique'den aldığı pasla orta sahayı diklemesine kat etti ve savunma arasına kaçan Alexis'i gördü. Şili'linin düzgün vuruşu ile top ağlara gitti ve tüm dengeler değişti. Maçta zaten etkisiz gözüken Di Maria ilk yarıda yaşadığı sakatlığın ardından bir daha sahada gören olmadı. Ronaldo'nun her aldığı topu kaleye vurması da Barça'nın ekmeğine ya sürdü.



İkinci yarıya başlarken Pep üçlü defansa geçti. Puyol-Pique-Abidal üçlüsünü defansın ortasında yer alırken Alves sağ açık gibi oynamaya başladı. Maçtan sonra R. Dilmen'inde dediği gibi bu taktik önde baskıyı kırdı ve Barça daha rahat çıkmaya başladı. Son 10 yılın en büyük taktik dehası Mourinho buna çözüm üretemedi. Xavi'nin attığı şutta Marcelo'ya çarpan top Casillas'ı yanılttı ve Barça öne geçti. Bu saatten sonra Real'in çok fazla şansı kalmamış gibiydi. 65. dakikada Kaka ile yakalanan net fırsatı Valdez önledi bu pozisyondan 1 dakika sonra Fabregas'ın kafa golü skoru 3-1'e getirirken aslına maçı da bitirdi. Kalan dakikalarda değişen birşey olmayınca Santiago Barnebau'da kazanan yine Katalanlar oldu. Peki Real Madrid'in marşı halamadrid'i ironik olarak baktığımızda hala mı madrid? Evet hala madrid çünkü bu maç herşeye rağmen gösterdi ki iki takım arasında ki fark yavaş yavaş kapanıyor, buldukları pozisyonları değerlendiren Barça maçı kazandı. Real'in kazanması için iyi bir orta sahaya ve psikolojik üstünlüğü kırmaya ihtiyacı var.


Bir El Clasico daha geride kalırken öğrendiklerimize bakalım şimdi:

1- Mesut Özil hücuma katkı yapamadığı gibi savunmada da aksıyor. Sonradan oyuna girmesi daha mantıklı olacaktır. İlla yaratıcı oyuncu kullanacaksa Mou bu isim artık Nuri Şahin
2- CR7 Clasico'larda egosu ile öne çıktı. Tek başına maç alma isteği takıma zarar veriyor. 
3- Yakından atılan free-kick'leri gerektiğinde Alonso kullanmalı. Ronaldo'nun becerisi tartışılmaz ancak ısrarcı olmak zarar getirir.
4- Ronaldo ve Di Maria'ya alternatif olacak oyuncu kadroda bulundurulmalı. Callejon yeterli değil.
5- Ramos asıl mevki sağ bekte kullanılmalı. Defansın ortasına ayaklarına hakim oyuncu transfer edilmeli. Örneğin Dortmund'lu Hummels, Milan'lı Thiago Silva
6- Nuri takıma monte edilmeli. Çift yönlü orta sahalarla oynamalı Real Madrid. Barcelona orta sahasında Xavi, İniesta, Fabregas, Alcantara gibi bir çok yaratıcı oyuncu bulunurken mor menekşelerin onbirinde tek bir oyuncu bile yoktu.

Maçın son dakikalarında Barnebau'da Mourinho tezahüratları kulaklarımıza kadar geldi. Yarın Marca gazetesi onu şuçlamayacaktır. Barcelona maçlarında ki en kötü performasını gösteren Ronaldo'ya da sallama cesaretini kendilerinde bulacaklarını sanmıyorum. Geriye Mesut Özil kalacak ki onu harcamaları bu sezonki performasına oranla hiçte zor değil. Kaka'nın da bu takıma katkı sağlamadığını ve yeni bir yıldıza ihtiyaç olduğunu söylemeleri sürpriz olmaz. Aslına bakılırsa pek de haksız sayılmazlar.


Hiç yorum yok: