9 Haziran 2012 Cumartesi

Almanya-Portekiz Maçı Öncesinde!


Euro 2012'de sahne sırası B Grubunun. Ölüm Grubunda bu akşam Hollanda-Danimarka ve Almanya-Portekiz maçları oynanacak. Gecenin finalinde karşılaşacak iki takımın artı ve eksilerine bakalım.


Kazanmak için ne yapacaklar?


Almanya, Euro 2008'den beri uyguladığı hızlı ataklarla sonuca gitme stratejisini bu turnuva öncesinde biraz daha değiştirip İspanya modeli gibi oyunu kontrol etme olarak belirlerdi. Maçın kontrolünü rakibe bırakıp hızlı çıkarak sonuca gitme planı Euro 2008 ve 2010 Dünya Kupasında İspanya maçları dışında tutmuştu. Oyunun iplerini rakibe vermek onlar adına akıllıca ancak söz konusu İspanya olunca işler biraz daha değişiyor. Portekiz, komşusu İspanya gibi pasa dayalı, rakibi uyutan bir oyun sistemine sahip değil. Onlarında oyun planı daha çok Ronaldo ve Nani gibi hızlı oyuncularla sonuca gitmek. Bu durumda Löw, Panzerleri son 4 yılda zirveye oynatan taktiği uygulayacaktır. Aksini düşünüp oyuna hakim olmayı denerse, Ronaldo ve Nani ile Portekiz geniş alanlar bulup farka bile gidebilir. 


Portekiz, yıllardır dünya futbolunun zirvesinde olan oyunculara sahip ancak yıldızlar hiç bir zaman onları zirveye çıkaramadı. Bu turnuvada ellerinde dünyanın en iyi iki oyuncusundan birisi olan Ronaldo'ya sahipler. CR7'ye sahip olmalarına rağmen rakiplerine korku salacak onları ezip geçecek bir takımları yok. En büyük silahları Pepe, Bruno Alves, Coentrao gibi savunma elemanları ile üstüne gelen takımları durdurup hızlı hücumlarda Ronaldo ve Nani ile sonuca gitmek. Almanlar oyunu kontrol etmek ister ve baskı kurmaya çalışırsa bu onların ekmeğine yağ sürmek olacak. Ancak Panzerler öne geçerse işler onların adına bir hayli zor olacaktır. Türkiye ile oynadıkları hazırlık maçında baskı kurma çabaları ve attıkları otuza yakın şuta rağmen tek gol bulabilmişler, kontra-ataklarda biz 3 gol bulup maçı kazanmıştık. Eğer bu durum Almanya karşısında yaşanırsa Podolski, Özil ve Müller üçlüsü 3 golden çok daha fazlasını üretebilir.


Zayıf yönleri neler? 


Almanya, turnuvanın en büyük favorilerinden ancak kusursuz bir takım değiller. Özellikle savunmanın ortasında ve sağında büyük sıkıntıları var. Badstuber-Mertesacker ikilisi güven veren bir görüntü çizseler de hızlı oyunculara karşı zaman zaman zor durumlara düştüler. Rakibin iki kanadında oynayan oyuncuları düşünürsek bu maçta çok dikkatli olmak zorundalar. Diğer bir sorun sağ bekte formayı kimin alacağı konusu. Turnuvaya hazırlık sürecinde Joachim Löw bu konu üzerine oldukça kafa yordu. Lahm'ı solda kullanmayı düşündüğü için sağ tarafta çeşitli denemeler yaptı. Bu akşamki maçta Ronaldo'yu durdurma görevini de üstlenecek sağ kenar oyuncusunu seçmek hiçte kolay olmayacak. Seçimin Boateng olması bekleniyor ancak Leverkusen'in orta saha oyuncusu Bender'in antremanlarda bu bölgede denendiğini biliyoruz. Bu bölgede oynayacak oyuncu maçın anahtarı olabilir. Diğer sorun ise orta sahada Khedira'nın partnerliğini yapacak oyuncunun kim olacağı. Bastian Schweinsteiger'ın formayı sırtına geçireceğinden eminiz ancak sakatlığını yeni atlatmış olması onun adına soru işareti oluşturuyor. Orta alanda Almanların beyni olan Schweini bu maçta vasat bile oynarsa işler kötüleşebilir. Onun alternatifi Kroos ise hazırlık maçlarında berbat bir oyun sergiledi. Kroos yetenekli bir oyuncu olmasına rağmen liderlik vasıflarının olmaması ve böylesine bir maçta ona güvenilir mi bilemiyorum. Eğer Schweni gerçekten hazır değilse her şeye rağmen Kroos'un tercih edilmesi daha iyi olacaktır. Maçın anahtar bölgelerinden birisi de bu mevki olacak.


Portekiz, deyince her bölgeden yıldız oyuncu sayabiliyoruz ancak konu santrafor mevkisinden bahsetmeye gelince duraksıyoruz. Ülkemizde bu sezon Beşiktaş forması ile istikrarsız bir performans ortaya koyan Almeida ve ondan biraz daha hallice Postiga takımın genel görüntüsüne göre vasat denilecek futbolcular bile değil. Almanya savunmasının ortası çok sağlam değil dedik ancak bu isimleri rahatlıkla ekarte edebilirler. Portekiz adına bahsedilecek diğer sorun kanatlarda oynayacak Ronaldo ve Nani'nin ne kadar geriye geleceği. Bu iki ismin savunma performansı iyi niyetli olsalar da yeterli olmayacaktır. Quaresma'nın bizim memlekette maruz kaldığı eleştirilerden yola çıkarak bu iki ismin savunma durumunu anlayabiliriz. Ronaldo'nun arkasında oynayan Coentrao'nun da hücumu sevmesi Portekiz'in sol tarafında boşluklar yaratacaktır. Bu boşluklar yarın Thomas Müller'in hayatının maçını oynamasını sağlayabilir.


Genel Bakış


Bu akşam maç taktik savaşı şeklinde geçebilir. İki takımda hızlı çıkıp sonuca gitmeyi seviyor. Kimse oyunun kontrolünü tam olarak eline alıp tüm hatlarıyla saldırmayacaktır. Eğer bunu yaparlarsa rakibin kontradan rahatlıkla gol bulabileceğini biliyorlar. Maç garip bir senaryoya gebe bana göre. İki takımda birbirinin üstüne şuursuzca gitmeyecektir bu da kısır bir maç olabileceği anlamına geliyor. Tam aksi durumda ise bol gol izleme şansımız yüksek. Bana kalırsa iki takımda kendine gem vuramaz ve bol gollü bir maç olur. İddiacılar için tahminim 4-6 gol. Bu ataklarda kaledeki isimlerin önemi de artıyor. Kalede Almanya bir iki adım önde ancak Ronaldo ve Nani'nin elemelerde ceza sahası dışından 10un üzerinde gol bulduğunu da unutmamak lazım!


11'ler


Almanya: Neuer, Boateng, Mertesacker, Badstuber, Lahm, Müller, Khedira, Schweinsteiger, Schürrle(Podolski), Özil, Klose


Portekiz: Patricio, Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao, Miguel Veloso, Meireles,  Moutinho, Ronaldo, Nani, Postiga

Hiç yorum yok: