10 Haziran 2012 Pazar

Panzerler'den Tek Kurşun | Almanya 1-0 Portekiz

Maç başlarken Almanya ağır basan taraftı ve rahat olmasa da bir şekilde kazanacağı düşünülüyordu. Öyle de oldu ancak bu beklenmedik bir galibiyet şekliydi. Henüz 1. dakika yeni dolmuşken Boateng'in ortasına yükselen Gomez'in kafasını Patricio zorlukla engellemiş ve bu pozisyon  maçın Almanya'nın kontrolünde geçeceği fikrini güçlendirmişti. Dakikalar geçtikçe hiçte öyle olmadığını anladık ve iki takımın düşük tempoda orta alan mücadelesini izlemeye başladık.


Almanya maça her zamanki kadrosundan tek değişiklikle başladı. Savunmada son zamanlarda oynayan Mertesacker'in aksine Hummels formayı almıştı ve ilk dakikalarda maçın en kilit adamı olabileceği aklımızın ucundan geçmiyordu. Günlerdir tartışılan sağ bekte kimin oynayacağı konusunda Löw macera aramamış ve Boateng'i sahaya sürmüştü. ilk yarım saatte iki takımında cılız ataklarını kaleciler engellemekte pekte zorlanmadı. Panzerler tempoyu artırmaya çalıştı ancak Portekiz buna izin vermedi. Bento'nun öğrencileri dersini gerçekten iyi çalışmışlardı. Almanya'nın pas kanallarını çok iyi kapatıp üçgen hücumunu bozdular ve organize ataklar geliştirmesini engellediler. Oyunun hızını ayarlayan beklenenin aksine Portekiz'di ve maça hakim taraf olarak göründüler. Almanya kötü oynuyordu ancak bunun sebebi oyuncuların kötü performansından daha çok Portekizli oyuncuların oynayacak alan bırakmamasıydı. Orta sahayı geçtikten sonra Mesut-Podolski-Lahm veya Mesut-Müller-Schweini üçgenlerini bir türlü kuramadılar. Daha doğrusu Veloso ve Pepe buna hep engel oldu. Kısır geçen maçlarda en büyük silahlar her daim duran toplardır. İlk yarı biterken Pepe bir kornerde bomboş kaldı ve vuruşu direkten çizgiye vurarak dışarı çıktı. Belkide maçın dönem noktasıydı.
İkinci yarının başlaması ile değişen tek şey Ronaldo'nun saçlarıydı. Oyun yine aynı şekilde gitti ve tıkandı kaldı. Takımlardan birisi gol atsa açılacak oyun derken Gomez oyundan çıkmasına saniyeler kala Khedira'nın güzel ortasında köşeye koydu kafayı. Bu golde savunmanın hatası var demek bana göre yanlış olur. Gomez iyi takipçiliği ile hep yaptığı işi yapıp attı golü. Filelere giden bu top oyunun kilidini de açmış oldu. Golden sonra Portekiz akın akın Alman kalesine gelmeye başladı ancak biraz beceriksizlik biraz da Neuer'in çabasıyla skoru korudu Almanlar.
Maçı Almanya kazandı belki ama alkışlanması gereken isim kesinlikle Paulo Bento! Portekizli teknik adam hazırladığı müthiş taktikle Almanların bütün ritmini bozarak maçı istediği gibi götürdü ancak bir an Gomez'i unutmak bütün taktiği çöpe atmış oldu. Her şeye rağmen Portekiz tarafı turnuvanın geri kalanından ümitki. Bu maç onlar adına hedef maç değildi zaten.


Almanya cephesinde ise kötü oyunla da olsa galibiyet sevinci yaşanıyor. Teknik Direktör Joachim Löw maçtan sonra basın toplantısında oyundan memnun olduğunu ve önemli olanın kazanmak olduğunu söyledi. Danimarka'nın Hollanda'yı sürpriz şekilde yenmesiyle bu maçı kaybetmekten çok korktuklarını ve eğer kaybederlerse Hollanda maçının kader maçı olacağını bildiklerinden oyuncular üzerinde baskı olduğunu söyleyen Löw gelecek maçlar için daha iyi oyun sözü verdi. Her şeye rağmen Lineker yine haklı çıktı ve Almanlar bir şekilde kazanmayı başardı.

Hiç yorum yok: