3 Temmuz 2012 Salı

Konuk Yazar | Okan Danışman: Biz Borussia’yız!


Son senelerde rekabet duygularimiz cok önüne gecmis olsa bile ülke olarak biz futbolu severiz hemen hemen herkesinde gönül verdigi bir takim vardir. Hatta cogu kisi ülkesindeki takiminin yaninda Avrupa yada Guney Amerika takimlarindan birine sempati duyar. Bende onlardan biriyim icimdeki Fenerbahce askinin yaninda Avrupada sempati duydugum bir takım var; Borussia Dortmund. Hayat şartları beni bu yastan sonra ülkemden ayrılıp Avrupaya yerleşmemi gerektirdi tesadüf herhalde bu da, yaklaşık 5 aydır Dortmund’da yaşıyorum. Şehre geldikten sonra bu güzel takım ile cok daha bilgilenme fırsatı buldum.

Hepimizin bildigi gibi B.Dortmund son iki senenin Bundesliga sampiyonu ve busene kupayida alarak duble yaptilar. Peki kadrosuna baktiginda cok cekici bir durum olmamasına rağmen bu basari nasil oldu? Nereden nereye geldiler?

2002 yılında gelen Bundesliga sampiyonlugundan sonra kulup buyuk bir maddi krize girdi. Büyük düsündüler harcadıkları paralar kulübe fazlasıyla dönecek sandilar fakat yanildilar. Borclar yukseldi, borsaya acilan kulüp yaralari saramadi en sonunda sahip olduklari Westfalen Stadı’nı satmak zorunda kaldilar. Kötü gidis sürdü ve 2005 yilinda iflas bayragi cekildi..

Iste o gun bu futbol sehri futbol takimlari icin ellerini tasin altina soktular. Taraftarlar, sehirdeki firmalar, devlet daireleri takimlari icin “We are Borussia” kampanyasini baslattilar. Sari-Siyah boyali sehir Biz Borussia’yız dedi.. Kulüp krediler cekti kadro daraldi oyuncu maaslari duzenlendi.
Dortmund taraftari, sehri ve kulübü bu durumdan kendi imkanlari ile cikmayi kafalarina koydular, zor sürecte sex-shop firmasından gelen sponsorluk teklifi kabul edilmedi, ezeli rakipleri B.Münih’den gelen yardim teklifi reddedildi. (Bayern Münih'in kulüp başkanı Uli Hoeness kisisel olarak kulup hissesi satin aldi)

Kredilerle sehirdeki bütünlesmeyle yavas yavas toparlanma sürecine başladılar ilk iş olarak stadyumlarının yarisini sonrada hepsini satin aldilar ve bir gelir kapisi actilar. Takim ligde kötü sonuclar aldi bu dönemde fakat buna razıydı yöneticiler ve sehir, öncelikler vardı.

Ellerindeki en büyük güc olan taraftar gücünü kullanmaya basladilar marka degerini artirdilar kombine satışından forma satışından sponsorluk anlaşmalarından iyi gelirler elde ederek düzlüğe çıktılar. Bu sürecte herzaman onlarin yaninda olan taraftari sömürmeyi düşünmediler hala 190-200 Euro civarinda kombine satiyorlar. (Gecen sezon 80.400 seyirci ortalamasi yakalayarak Almanya rekorunu kirdilar.)

Altyapıya dönüldü oyuncu maaşları hep kontrol altına alındı ve bu ekibin son parcasi eklenerek sportif basariyi yakaladılar. Son parçanın ismi Jurgen Klopp’du.. Sonuc olarak sampiyon olamadıkları sezonlarin son maclarinda onlara “Bu sezon için teşekkürler” diyen taraftarlarına son 2 sezonda 3 büyük kupa hediye ettiler.

Seneye ne olur ne olmaz bilinmez ama bu güzel takim kolay kolay yıkılmaz..


Not: Borussia Dortmund 2012/13 sezonu icin kombine satisi yapılamayacağını açıkladı çünkü gecen seneki kombine sahipleri tamamen yenilediler kombinelerini. Bilet alarak gelmek isteyen taraftarlarinida düsündükleri icin kombine satisinida bir noktadan sonra durduruyorlar. Kulup bu sezon yine 54 binin üzerinde kombineli taraftara oynayacak ayrıca bunun haricinde bu sezon kulübe 37.700 kombine basvurusu yapıldı...

Kaynaklar: Bilgiler, B.Dortmund resmi sitesinden, wikipedia sayfasından, Almanyadaki Dortmund yonetim binasindaki verilerden, Bagis Ertenin makalelerinden, twitterdan tanıdığım arkadaşlarımdan, Almanyada konustugum kişilerden alınmıştır)

Okan Danisman

Hiç yorum yok: