4 Ağustos 2012 Cumartesi

Rüzgarın Oğlu; Milos Krasic.


Fenerbahçe 2 yıldır peşinde liseli aşıklar gibi koştuğu Sırp futbolcu Milos Krasic'i nihayet takıma kattı. 2 yıl önce de Aykut Kocaman'ın takıma katılması için büyük uğraşlar verdiği fakat bir türlü imzayı attıramadığı Krasic, nihayetinde geldi.


Son yıllarda net olarak sağ kanat sıkıntı çeken ve bir türlü 'saf' bir sağ kanat ile istikrar yakalamayan Fenerbahçe, Krasic ile bu sorunu hayli hayli kapatacaktır. Hızı, seri oluşu ve ara ara sergilediği bitiriciliği ile "Rüzgarın Oğlu" lakabını fazlası ile hak eden Krasic, 4-3-3 sistemi ile yanıp tutuşan Aykut Kocaman'ın as adamlarından biri olacaktır.


Issıar Dia ve Colin Kazım'dan medet uman bir takım, Krasic ile büyük işler başaracaktır. Krasic'in takım ile uyumunu sağladıktan sonra ciddi katkı vereceği düşüncesindeyim. Sağ kanada gelen bütün oyuncular ile bir türlü uyum sağlamayan Gökhan Gönül'ün, Krasic ile uyumunun nasıl olacağı, benim adıma en çok merak uyandıran soru olarak görünüyor.


Mehmet Topuz'u Mehmet Topuz yapan bölgeden söküp alıp, hem o etkili şutlarını, hem de pas becerisini öldüren Aykut Kocaman'ın artık sağ kanat için daha net bir ismi oldu. Krasic transferi de bir çok opsiyonu beraberinde getirdi. Sağ kanat için düşünülen Kuyt forvete ve az öncede bahsettiğim Mehmet Topuz'u da orta sahanın ortasında monte edilebilecek. Kısacası alternatifi bol bir takım için net bir transfer oldu.

Krasic'in herkesin gözünde 4-3-3 sisteminde daha çok katkı vereceği söylense de, 4-2-3-1 sistemi ile Alex'in vereceği paslarda daha etkili olacağını ve Alex'in Krasic'i koşturmak adına çok çaba göstereceğini düşünüyorum. Tabii şu sistem ile Aykut hocanın oynayacağını düşünmüyorum. 4-3-3 sistemi için transfer edildiği söylense de ısrarla Krasic'in Alex'le daha çok iş başaracağını düşünüyorum. Tabii her şeyi zaman gösterecektir. İstediğini vezir, istemediğini rezil eden kaptanın Krasic'i hangi statüde tutacağını da çok merak ediyorum.


Fenerbahçe adına yapılan transferler oldukça iyi. Krasic'te bu 'iyi trasnfer' furyasına katılan oyunculardan oldu. Gerek maliyeti, gerek takıma vereceği katkı düşünüldüğünde Fenerbahçe çok net ve iyi bir transfer yaptı diyebiliriz. Hoşgeldin Rüzgarın Oğlu! Şansın, saçlarındaki sarılar gibi bol olsun :)

3 yorum:

erk dedi ki...

Krasic, Rus değil Sırp. Hatta Kosova'ya bağlı doğduğu Mitrovica.

Dirk Kuyt transferinde yazdığım bir yazıdan alıntı yapmak istiyorum:

"Stoch ve Kuyt'un beraber oynadığı bir Fenerbahçe iki oyuncudan birisinin etkinliğini ciddi anlamda düşürecektir ki bu bana Stoch'un gideceği yönündeki dedikoduları hatırlatıyor. Zira, Stoch dribling üzerinden pozisyon üreten, ama sahayı dikine değil diyagonal kat eden, kendine has bir başka kanat forvet. Kuyt'dan farkı, hızlı - çevik ve hücum anlamında daha yaratıcı ama çok daha dağınık olması. Sağ açıkta performansının sürünmesinin sebeplerinden birisi de zaten içe kat etme alışkanlığı ve dikine gittiği zaman sıradan bir oyuncuya dönüşmesi. Şimdi Kuyt sağda kullanılırsa iki içeri kat eden oyuncuyla bütün hücum yükü Fenerbahçe kanat oyuncularına yüklenecek ve ciddi bir alan(spacing) problemi yaşanacak, özellikle kapanan takımlara karşı, öte yandan Stoch sağda kullanılırsa, ondan şutlarından ve rakibin dengesini bozan içe kat edişlerinden yaptığı katkıyı alamayacaksınız. En olası senaryo rotasyondan kullanılmaları gibi, lakin bu durumda Fenerbahçe'nin Dia tarzı - (Dia gidecekse eğer) delici bir kanat oyuncusuna ihtiyacı var. Bu transferi o halde bir rotasyon transferi olarak görmek gerekir."

Tahminimce Kuyt ortasaha-sol forvet-forvet rotasyonunda kullanılacaktır. Krasic de Galatasaray'a transfer sezonu başından beri istediğim ama Krasic geçtiğimiz sezonu boş geçtiğinden risk oranı oldukça yüksek bir transferdir.

Hoş Amrabat'a 8 milyon verip risk alacağıma Krasic'e 7 milyon verip risk alırım. Krasic bence lüks transferi değildir, takım kimyası adına çok önemli bir transferdir. Daha önce belirttiğim gibi rotasyon-lüks transferi olan Dirk Kuyt'tur. Fenerbahçe'nin asıl ihtiyacı olan Krasic gibi bir kanat oyuncusuydu. Tutarsa takıma sınıf atlattırır.

Lakin, Mehmet Topal 4-4-2 ve varyasyonlarında ( yani tandem ortasahada ) hiç verim gösteremiyor, stoperde bile gösterdiği verim daha yüksek. Mehmet Topal'dan tek verim alabileceğiniz yer 4-3-3 ün çapası. Onu oynattığınız zaman da Alex'e ve Kuyt(Stoch)a yer açamıyorsunuz. Alex'i 4-3-3 orta sahası oynattığınızda 4-2-4 e dönüyor - oynatmadığınızda Mehmet Topuz, Baroni ve hadi orada kullanılırsa Kuyt diyelim orta sahası inanılmaz verimsiz bir hal alıyor. Ligde Krasic'in bireysel yeteneği veya Alex'le oynanacak bir 4-3-3 ü belki Fenerbahçe takım yapısı kaldırabilir - ama zorluk seviyesi yüksek maçlarda ki Antep, Kayseri, Bursa da gayet iyi takımlar kurdular - bu orta saha oyunu tutamaz. Nuri Şahin, transferini gerçekleştirebiliyor olsa idi Galatasaray çoktan gerçekleştirirdi, mesele para değil o transferde Nuri'nin Türkiye'ye gelmek istemiyor olması - hele ki uzun vadede. Hala Arsenal'in istediği bir oyuncudan bahsediyoruz - kaldı ki ne kadar iyi bir oyuncu olursa olsun bence de gelmesin, gitsin Arsenal'e seviye atlasın.

Bu noktada bence Fenerbahçe'nin yabancı bir orta saha oyuncusu ile orta sahasını sağlama alması gerekiyor. (Zira Türk alternatifler çok da yeterli değil) Bu oyuncu da Lassana falan değil. Gago yapabilirdi mesela söz konusu işi fakat Valencia ile anlaştı, Canales keza öyle, Fenerbahçe'nin 4-3-3 e alışmış zeki bir orta saha oyuncusu ile anlaşması durumunda gerçekten de iyi bir kadrosu olacak.

mustafa arslan dedi ki...

Hahha doğru bende dikkat etmemişim Rus yazmışsın Ali Mahmud:)Düzeltelim onu.

Unknown dedi ki...

Düzeltme için teşekkürler :)