10 Aralık 2011 Cumartesi

El Clasico Tarihinden İlginç Notlar


El Clasico yani Real Madrid - Barcelona maçları son yılların en büyük fenomenlerinden. Messi'nin karşışına Ronaldo, Barça'nın karşısına da Mourinho'nun getirilmesi ile ölümüne bir mücadele ortaya çıktı. Bu mücadeleden son yıllarda galip çıkan hep Katalanlar oldu. Öyle ki Mourinho'nun Real Madrid'inin kendi sahası Santiago Barnebau'da bile Barcelona'ya karşı galibiyeti yok. Alınan tek galibiyet ise kupa getirdi. Geçen sezon Kral Kupası finalinde uzatmalarda Ronaldo'nun kafa golü ile kupaya uzanan Mor Menekşeler bugün ki maç öncesi umutlu. Son yılların aksine en önde olan bu kez Madrid ekibi. Maç  öncesi Barcelona'ya 6 puan fark atmış durumdalar. Portekizli teknik adam maçı kaybetse bile haftayı lider kapatmayı garantiledi. Eğer son yılların istatistiklerini tersine çevirir ve maçı kazanmayı başarabilirse bir  anda 9 puan öne fırlayacak ve çok büyük bir avantaj elde edecek.

MUHTEMEL 11'LER


Maç başlamadan önce bu dev maçın tarihinde ki ilginç olaylara bakalım.

Yabancı maddede çığır açıldı: 'Domuz Kafası'



Barcelona taraftarlarının nefret ettikleri diye bir liste hazırlasak herhalde Luis Figo açık ara en tepede yer alır. 5 yıl formasını giydiği ve efsane olduğu Katalan ekibinden olaylı bir şekilde Real Madrid'e geçen Portekizliye 2002 yılında ki maçta domuz kafası atılarak nefretin boyutları gözler önüne serildi.  56 milyon $ serbest kalma maddesini yüzünden Figo'yu kaybeden Barça böyle bir şeyi bir daha yaşamamak için önlemini aldı. Şu anda Barça 11'inde serbest kalma ücreti en düşük oyuncu Abidal. Fransız oyuncunun başka takıma geçebilmesi için ödenmesi gereken değer şu anda dünyanın en pahalı transferi unvanını elinde bulunduran Ronaldo'dan bi kaç milyon daha düşük. 90 milyon €.

Daha sonra iki takım arasında yapılan transferler oldu ancak hiçbiri Figo'nun yakınına bile yaklaşamadı hepsi unutuldu gitti ancak; İniesta'nın 'çocukken antremanlarda onu izler ve onun gibi olmak isterdim' dediği yıldız uzun bir süre unutulmayacak.

General Franco'yu yatağa düşüren maç

İspanya'yı yıllarca demir yumrukla yöneten ve koyu bir Real taraftarı olan Franco'nun son dönemleri Cruyff'lu Barça'nın total futbolla ortalığı kasıp kavurduğu dönemlere denk gelmişti. Santiago Barnebau'da ki maçta Katalanlar'ın 5-0 kazandığı maçın ardından Franco hastalandı Krallığı Juan Carlos'a bıraktı ve 1 yıl sonra da öldü.

Puskas ve Di Stefano'lu yıllar

Real Madrid’in ligi domine ettiği 60’lı yılların unutulmaz derbilerinden birine ev sahipliği yapıyordu Katalunya. Bu maça damgasını vuran göbeğiyle ünlü Ferenc Puskas oluyordu. Macar futbolcu eşsiz stili ve zekâsıyla rakiplerin korkulu rüyasıydı. 3 gol gönderiyordu o büyülü akşamda Barca kalesine. İspanya’ya ilk geldiğinde hem Barça hem de Real’le sözleşme imzalayan Di Stefano’nun bir sezon Barça’da, diğer sezon Real’de oynamasına karar vermişti Federasyon. Barcelona hakkını devredince Di Stefano gerçek bir Real Madrid efsanesi haline geldi. İşte o maçta da 1 gol gönderdi Barcelona kalesine.  Diğer gol Gento’dan. Barcelona arada Re ile beraberliği sağlasa da 5-1’lik ağır yenilgiden kurtulamadı.

10 gole bedel ziyaret

General Franco’nun adına düzenlenen kupanın yarı finalinde eşleşmişti Real Madrid ve Barcelona. Barça’nın o zamanki stadı Les Corts’ta 3-0 kazanmıştı Katalanlar. 13 Haziran 1943’te Madrid’de bu farkı kapatabilecek miydi Real? İlk yarı bittiğinde skor 1-1’di ve pek de umutlu değildi Real Madrid taraftarları. Barcelona soyunma odasında sevinçli bir telaş vardı ikinci yarı öncesinde. O sırada kapı açıldı. İçeri Devlet Güvenlik Teşkilatı’nın başındaki adam girdi. “Birçoğunuzun İç Savaş’taki suçlarını futbolcu olduğunuz için sildik. Sakın bunları yeniden ortaya çıkarmamıza izin vermeyin” dedi sert bir ses tonuyla. Barcelonalı futbolcular, soğuk duşun ardından sahaya çıktılar. Real Madrid beklenenin üzerinde bir performans ortaya koymaya başladı. Barcelona ise oyundan düşmüştü. Maç bittiğinde tabela 11-1’i gösteriyordu. Bir ziyaret 10 gole bedeldi!

5-5'lik maç!

La Liga maçında Katalunya'da Real’i ağırlayan Barcelona Alonso’nun henüz maçın başında attığı şok golle 1-0 geriye düştüler. Çabuk toparlanan Katalanlar beraberliği yakalasa da Alday Real’i bir kez daha öne geçirmeyi başarmıştı. İkinci şoku da atlatan Barca Martin(24,40), Escola ve Valle Mas’ın golleriyle devreyi 4-2 önde kapatmayı başarmıştı. Ancak ikinci yarıda daha baskılı oynayan ekip Real Madrid oluyor ve maçı 4-3’e getiriyordu. Ancak maçın sonucunu Botella ve Mardones belirliyordu. Kazanan yok ama tam 10 gol vardı.


Barcelona'dan Mourinho'ya Tokat

Yıldız transferlerine rağmen Barcelona’nın gerisinde kalan Real, sezon başında takımın başına Barcelona'nın hükümdarlığını yıkmak için dünyanın en iyi teknik direktörlerinde Jose Mourinho’yu getirmişti. Hal böyle olunca Portekizli’nin ilk El Clasico’su da merakla bekleniyordu. Ancak Mourinho beklemediği bir mağlubiyet tattı, 5-0. David Villa (2), Xavi, Pedro ve Jeffren’nin golleriyle, Real evine ağır bir mağlubiyetle dönmüştü. Bir sezon önce Mourinho Inter’le bu statta kale önüne 'kamyon çekerek' Şampiyonlar Ligi finaline yürümüş ve tribünlere şov yapmıştı.


Bu dev maçı saat 23:00'de Ntvspor'dan takip edebilirsiniz


Not: attackingmidfielder.blogspot ve Mert Aydın ntvspor.net yazısı kaynak olarak kullanılmıştır.

Hiç yorum yok: