21 Ocak 2012 Cumartesi

4-6-0


Fenerbahçe'nin maçın başındaki oyunu, geçen hafta Manisa'da kaldığı yerden devam ediyor izlenimi verdi. Sahada net bir forvet yoktu. En uçta Alex ve Stoch değişerek yer aldılar ve sürekli topa baskı yaptılar. Bu baskı henüz 11. dakikada meyvesini verdi. Kaleci Navarro'nun hatasına çabuk uyanan Alex topu ağlara yolladı ve maçı Fenerbahçe açısından daha kolay hale getirdi. Golden sonra baskıyı sürderen Fenerbahçe yakaladığı fırsatları gole çeviremezken kalesinde de hiç pozisyon vermedi. Bu oyunu tüm maç sürdürmesi beklenemezdi elbette ancak 20. dakikadan sonra bir anda stop etti sanki! Takımın geriye yaslanması ile beraber hücumda etkinlik de sıfıra indi ve ilk yarı böyle bitti. İkinci yarıya da aynı şekilde başladı Fenerbahçe ve Alex'in penaltısına kadar da bu oyunu sürdürdü. Skoru yakaladıktan sonra takım tekrar kendini öne attı ve Stoch'un füzesi ile iyice rahatladı. Son dakikalarda Bienvenu'nün golü de pastanın üzerine krema oldu.

Gelelim yazının başlığı 4-6-0 konusuna. Semih'in sakatlığı Bienvenu'nün de kötü performası Kocaman'ı farklı tercihler yapmaya itti. Üstüne bir de Alex'in pozisyonunda harika oynayan Stoch ve solda Caner'i kesmek istememesi, Alex'in de sakatlıktan dönüşü ile forvetsiz bir düzen oluşturdu. Bu düzen Mourinho'nun Chelsea ile şampiyonluklar kazandığı dönem ki taktiği hatırlattı bana. Kanatlarda Duff ve Joe Cole, forvet arkasında Lampard ve geriden gelip top alan Drogba'yı orta sahadan Makalele ve Essien desteklerdi. Önde ki bu dörtlü top rakipte iken forveti bir anda dörtler ve baskıyla topu kazanır ve sonuca giderdi. Fenerbahçe'nin oyunu da bugün tam da o tarzdaydı. Özellikle ilk 20 dakika Caner-Stoch-Alex-Topuz dörtlüsü Kayseri'nin ceza sahasını çevreleyip baskı kurdular. Bunun sonucunda Sota ile Hollanda ekolünü benimseyen ve defanstan pasla çıkmaya çalışan Kayserispor'u zor durumlara soktular. Nitekim gol de böyle geldi. Bu deneme uzun soluklu olmayacaktır muhtemelen ancak Sow'un 27. haftada dönme istimali düşünülürse bir kaç maç daha izleyebiliriz.

Alex: Kaptan bu maçta da yapması gerekeni yaptı. Attığı ilk golde oyun zekasını gösterdi. Maçtan sonra ''Kayseri Hollanda ekolünü benimsemiş bir takım ve bu sistemde kaleciler de oyunun içinde. Bunu biliyorduk ve baskı yaptık'' dedi. Bu açıklama ile de oyun ve pozisyon bilgisini göstermiş oldu.

Stoch: Son haftalarda yükselen formunu bu maçta da sürdürdü Miroslav. Attığı harika golle Twente günlerini anımsatırken toplamda 6 gole ulaştı. Formunu korudukça Fenerbahçe'nin Alex'le birlikte en büyük silahı olacaktır.

Cristian: Bana göre bu sezon takımın en iyisi konumunda Brezilya'lı. Bu maçta da oyunun iki yönünde de etkiliydi yine. Ceza sahasına sık sık girdi pozisyonların kalbinde yer aldı ve sahada yine en iyilerdendi.

M. Topuz: Kayseri'den geldiğinde çok iyi bir hücumcu olan Topuz şu güne geldiğimizde tam bir görev adamı oldu. Savunma yönünü çok güçlendirdi ancak neredeyse hücumu unuttu. Hücum yönünü yeniden hatırlaması şart!

Caner: Bugün diğer maçların aksine sahada etkisizdi. Stoch'un bu formu sürerse yeni forvetin gelişi ile birlikte kendisini yedek kulübesinde bulabilir.

Hiç yorum yok: