11 Ağustos 2012 Cumartesi

Hücum Hattı | Kayserispor İncelemesi

Kayserispor yeni sezon başlarken tamamen değişti. Geçen yıl ki kadro ile bu yıl ki kadro çok farklı. Hem oyuncu profilleri hem de takım hüviyeti olarak çok çeşitlendik. Geçen yıl yapamadığımız tecrübelilerle genç yeteneklerin bileşkesini bu yıl yapmak için çok önemli girişimlerde bulunduk. Az detaylı ama oldukça anlamlı mevkii analizleri ile karşınızdayız. Dilimiz döndüğünce izah edelim müsaadenizle...

Kalemizde bu yıl çok umutlu olduğum 3 Türk kaleci olacak. Ertuğrul, Gökhan ve Deniz Doğan Mehmet. Her üçü de Türk Milli Takımlarının formasını giyen, gelecek vaadeden önemli isimler. 

Her ne kadar Gökhan performansını yükseltmek adına pek çaba göstermiyormuş gibi dursa da cepheden gelen toplarda bence Türkiye' nin en iyi 3 kalecisinden biri. Altay' dan transfer edildiği dönemden beri benim çok şey beklediğim bir isim oldu. Eline geçen fırsatları ne yazık ki iyi değerlendiremedi. Çok iyi oynadığı maçlar oldu ama hiç devamlılığı olmadı. Özellikle yan top eksiğini bir türlü gideremeyişi onu ne yazık ki hiç birinci kaleci olarak düşündürmedi. Ama ben onda ki potansiyeli biliyorum. Umarım daha faydalı olacak. 

Ertuğrul ise geçen sezon Samsunspor'da gösterdiği performans ile dikkat çekti. Hepimizin transfer dönemi başlamadan önce keşke transfer edilse dediğimiz isimlerin başında geliyordu ve transfer gerçekleşti. Açıkcası ben bu yıl Ertuğrul' dan ve onun performansından çok umutluyum. Eksikleri elbette var ama çalışarak giderilmeyecek eksikler değil bunlar... Her şeyi geçtim onun takımı sahiplenişi benim gururumu okşayan en önemli nokta. Sezon öncesi açıklamaları beni yeterince tatmin etti. 

Deniz Doğan Mehmet ise alt yapı itibariyle önemli bir futbol eğitiminden geçti. İngiltere'de ManU ve West Ham alt yapısında yetişti. Geçen sezon Spor Toto Kupasında kaleyi ona emanet ettik. Ciddiyeti düşük maçlar olduğu için pek bir önemsemedik ama yan top hakimiyeti ile dikkat çekti. Özetle Kayseri Kalesi emin ellerde...

Sağ bekte Kamil Ahmet ile başlıyoruz lige. Ne yazık ki yıllardır kanayan sağ bek yaramız geçen yıl Pekarik ile kapatılmıştı ama geçici çözümlerle bu işin olmayacağını biliyoruz. Bunun için yine geçen yıl devre arasında Kamil Ahmet transfer edildi. Ama Kamil' in performansı hiç tatmin edici olmadı. Hazırlık kampında Şota kadroda Kamil olmasına rağmen sağ bekte Eren' i denedi ki bu Kamil' in bu sezon sağ bekte asaleten düşünülmediğini gösteriyor. Sağ bek konusunda hatalı tercihler devam ediyor. Asli görevi sağ bek olan güvenilir yerli bir isim takıma kazandırılabilirdi sanki...

Stoper mevkii bu yıl sıkıntılı. En sağlam futbolcu Eren gibi görünüyor. Sakatlıklarını tam olarak atlattıktan sonra umulandan ve beklenenden iyi döndü. Hala hava toplarında adam paylaşımında çok iyi ama onun da oyun başlatma konusunda sıkıntıları var. Üstelik bu yıl için alternatif olarak sağ bekte kullanılması söz konusu. Unutmadan belirtelim Kayserispor ile 70 küsür maça çıkan sol bek Hasan Ali'nin sadece bir asisti bulunurken, sağ bekte bir maç yapan Eren Güngör ilk maçında Bobo'ya gol pası verdi...

Zurab  ve Berkay ağır olmaları nedeniyle stoper mevkiinde muhtemel sorunların baş göstermesi mümkün. Zurab her ne kadar tecrübesi ile bu takıma önemli katkılar yapmış olsa da defansta hatalı adam paylaşımlarını fazlasıyla gördük Zurab'ın defansımızda ki tek artısı yerli yerinde oyun kurması. Geçen sezon defansif hatalarla kaybettiğimiz puanların ceremesini çektik. Bu yıl buna tahammül yok. Son duyum 5 stoper ile görüşüldüğü şeklindeydi. İddia ediyorum kalbur üstü bir stoper bizi bu yıl ligin ilk 5'ine çok rahat taşır. Çünkü bu yıl yapılan transferler ile orta saha ve forvet hattında çok etkili olacağımız şöyle ya da böyle. Bu sene önemli olan gol yememek. Atmakta sıkıntı yaşamayacağız muhtemelen. 


Sol bek olarak Hasan Ali'nin yerine Malik Fathi transfer edildi. Alman menşeili Türk futbolcu tecrübesi ile sol bek mevkiine çok şey katacak. Hasan Ali' nin yeri daha iyisi ile doldu diyebiliriz. En azından asist özelliğini barındıran bir sol bekimiz var artık. Ha Malik'in arkasında da iki isim var: Erdal ve Nurettin. Onların varlığı Malik'i rahatsız etmeye yetecektir. 



Orta saha bizim bu yıl 4x4 lük mevkiimiz. Hangi birinden bahsedeyim şaşırıyorum. Cleyton Panathinaikos'tan transfer edildi. Pana'da ki en iyi sezonunu geçirdi ve ardından bedelsiz olarak transfer edildi. Orta sahada ki yaratıcı oyuncu açığımızı kapatacak kapasitede. Gaziantepspor ile oynanan hazırlık maçında kendisini canlı izledim. Etkilenmedim dersem yalan olur. Ziani'yi unutturacak bize eminim.  

Engin Bekdemir benim en çok umutlu olduğum gencimiz. Okay ile birlikte bu takımın geleceği. Geçen yıl devre arasında yaşadığı sakatlık çok korkuttu ama sağ salim döndü aramıza. Üstelik bomba gibi. Cleyton'un koltuğu garanti değil o kadarını söylüyorum. Engin her an o koltuğu Cleyton'un altından çekebilir!

Riveros bıraktığımız gibi. Kadronun en banko ismi. İnanılmaz profesyonel ve inanılmaz soğukkanlı. Orta sahanın bel kemiği olacak ve bizde ikinci Toledo etkisini yaratacak. Yaptığımız en yerinde transfer demekten kendimi alamıyorum... 

Abdullah Durak türkü kaseti çıkarmaktan vazgeçtiği dönemlerde (bu kısım bizim ironimiz takılmayın.) takıma pozitif katkısı yapan bir futbolcu. Bu inkar edilemeyecek bir gerçek. Ama onun bu huyunun bir devamlılığını ne yazık ki göremedik. En büyük sorunda burada zaten. Abdullah kısmi bir alternatif olarak bu yıl yine takımda kalacak. 

Okay Yokuşlu çok büyük bir yatırım kulübümüz için. Çok yetenekli, çok becerikli. Ona Gerrard diyoruz bazen ama kendisine çok dikkat etmeli. Bu yıl Şota tarafından Riveros'un yanına düşünüldüğünü biliyorum. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmeli. O bu takımın geleceği. 

Salih Dursun Sakaryaspor'dan transferimiz. Tam bir joker. Her bölgede kullanılabiliyor. Gaziantepspor maçında yaklaşık 20 dakika stoper olarak şans buldu ve sırıtmadı. Elimizde iyi bir yedek... Ama bu tarz futbolcuları alt yapıdan yetiştiremiyor oluşumuz bizim için harbiden utanılacak bişey. 



Ömer Bayram ile sezon ortasında o meşhur Bosman kuralını işleterek sözleşme imzaladık. Aslında amacımız oyuncuyu sezon ortasında bonservisi ile almaktı ancak Nac Breda klübü ile bonservis bedeli konusunda anlaşılamadı. Ömer Bayram bu yıl Cangele'nin yerinde yani sağ önde oynayacak. Eğer ki Cangele sağlam dönerse iyi bir yedek olacak ama Allah korusun dönemezse o mevkii de muhtemelen Ömer ile Biseswar'ı dönüşümlü olarak izleyeceğiz. Ayakları yere basan, güçlü ve istekli bir futbolcu Ömer. Yararlı olacaktır. Uzun zaman sonra takımda forma giyen ilk Kayseri'li olma özelliğini de taşıdığını belirtelim. Ha bir de geçen yıl taraftara bırakılan "38" numara Ömer' e verildi... 

Biseswar bu yıl Amrabat'ın açığını kapatacak diye düşünürken Mouche transfer edildi. Biseswar' a ilk transfer edildiği günden beri çok önem veriyor ve çok şey bekliyorum. Her şeyden önce takım oyuncusu. Bu yıl takım oyunu beklediğim için Biseswar' a çok iş düşecek..

Umut Sözen inanılmaz esnek bileklere ve oyunu ikinci bölgeden üçüncüyü bölgeye taşıyacak eşsiz bir oyun zekasına sahip. Ama çok yumuşak bir oyun stili var. Bu da sert ve pasa dayalı orta saha fikriyatına pek uygun değil. İddia ediyorum kilitlenen oyunlarda onun oyun zekası fazlası ile işe yarayacaktır. Ancak ona bu fırsat verilmeli...

Ve Cangele Reyiz. Allah korusun pişmiş tavuğun ya da bahtsız bedevinin başına gelmeyecek ne varsa reyizin başına geldi. İki kez sakatlandı, iki kez "iyi oldum" dediği gün sakatlık nüksetti. Ama bıkmadı. Kendisine gösterilen vefaya karşı borcunu ödemek için hala çalışıyor. Millet tatil yaparken "2 yıldır yatıyorum, yeter." diyerek tesislere 1 ay erken geldi, kendi başına çalışmaya başladı. Çok şey beklemiyorum ama sağlam dönerse ahanda iddia ediyorum. Bobo bu yıl Cleyton, Mouche, Cangele ile gol kralı... Sakatlanmasın da kulübe de otursa da yeter... 


Forvet hattına Mouche ile başlayalım. Hoş ne kadar orta saha denilebilir elemana bilmiyorum ama Boca'nın kalbini söktük aldık bunu söyleyebilirim. Çok değerli ve yerinde bir transfer yaptık. Çok uzun uğraşlar verildi ve Kayserispor kulüp tarihinin en pahalı transferini yaptı. Bonservisinin %70' ine 3 Milyon Dolar gibi bir bedel ödedik. Çok şey bekliyoruz kendisinden. 

Bobo ise zaten bu ülkede kendini ispat eden ender yabancılardan. Bjk'de oynadığı süreçte 98 gol atan bir isim. Son dönemi belki pek sansasyonel geçmedi ama hazırlık döneminde oynadığı futbol ile ne kadar faydalı olacağını gösterdi. 

Emir Kujovic geçen yıl Gökhan Ünal ile yaşadığımız hayal kırıklığının üzerine öyle bir çıktı ki piyasaya ben burdayım diye bağırdı. Bu yılda Emir kendisine düşen görevi fazlasıyla yerine getirecektir.

Daha sayamadığımız bir çok isim var. Furkan sakatlanınca sezon öncesi kampına götürülemedi, Ömer Şişmanoğlu A2 ile çalışmalara devam ediyor. Sefa Yılmaz kanat için alternatif olarak kalacak. Murat Bildirici, Emir ve Bobo' yu yedekleyecek. 

Bu sezon Kayserispor Şota geldiğinden beri yapmak istediği ancak çok başarılı olamadığı pasa dayalı oyun sistemini oturtmak için çok emek sarfetti. Yetenekli ve kendisini kanıtlamış oyuncular transfer etti. Hazırlık maçlarında bu sistem üzerinde duruldu. Şota birinci dereceden transferlere müdahil oldu. Kısaca bu yıl çok farklı.

Bir diğer konu da öz kaynakların kullanılması. Alt yapı için atılımlar başladı. Alt yapı hocası yetiştirmek amacıyla evvelki yıl A Takım teknik kadrosunda olan Van Der Lem' e yeniden görev verildi. Çevre illerden geleceği olduğu değerlendirilen genç yetenekler paf takımlara transfer edildi. Özetle geçen sezon her şey kötü bitti ama bu yıl güzelliklerle başladık. Umarım devamı gelir...



Murat Soy / Hücum Hattı!

twitter:  @HucumHatti

1 yorum:

Hakan Özkan dedi ki...

Çok doyurucu bir yazı olmuş tebrikler.