6 Ağustos 2012 Pazartesi

Seçimler, Hatalar... Tuncay Şanlı.


Gittiğin gün ciddi anlamda üzüldüğüm, gelmesi için de heyecanlandığım isim; Tuncay Şanlı. Sakarya'dan Fenerbahçe'ye geldiği yılda oynadığı futbol ile kalitesini her zaman göstermiş ve her geçen yıl takım içerisinde üstlendiği liderlik ile takımın vazgeçilmesi olan Tuncay Şanlı'nın Türkiye'de başardıkları sonrası Avrupa'ya gitmesi oldukça doğal bir istekti. Çünkü o yıllarda gerçekten büyük işler başarmaktaydı Tuncay Şanlı.

Middlesbrough gittiği yılda Premier League'te düşme mücadelesi veren Tuncay Şanlı, sırf Avrupa sevdası yüzünden o sene Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nde Çeyrek Final oynadığı sezonu kaçırdı. Belki takımda kalsa, Avrupa isteğini biraz ertelese o sezon daha büyük bir takıma gidebilirdi fakat olmadı. O sezon Middlesbrough küme düşmesi ile birlikte yolu Stoke City'e düştü. "Belki bu sefer" diye ümitlendiğimiz Tuncay, Stoke City antrenörü Tony Pulis ile yaşadığı sıkıntı BAHANE ederek bu kez rotasını Wolfsburg'a yöneltti ve Almanya'nın yolunu tuttu. Fenerbahçe'de mücadele ettiği 5 yıl (2002-2007) içerisinde 154 maçta 59 gol atan Tuncay, 2007-2011 yılları arasında Middlesbrough ve Stoke City takımlarında toplamda çıktığı 115 maçta sadece 22 gol atma başarısı gösterdi ve 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası ardından hiç Milli Takım forması giyimedi.


31 Ocak 2011'de Almanya'nın Wolfsburg takımı ile 3.5 yıllık sözleşme imzaladı. Wolfsburg takımında 6 numaralı formayı taşıdı.  "Yepyeni bir sayfa" temennisi ile çıktığı Almanya yolculuğu daha da kötüye gitti ve Wolfsburg'ın küme düşme hattında mücadele etmesi nedeniyle "Gittiği takımı düşüyor" damgası yedi. Felix Magath'ın kadroda düşünmediği Tuncay, pek forma şansı bulmayarak takımdan ayrıldı. Tuncay için her kapı kapanıyordu.

Son çare, son umut... Şanlı 12 Ağustos 2011'de yaptığı anlaşmayla İngiltere'ye döndü; bir yıllığına kiralık olarak, Premier League ekiplerinden Bolton'a imza attı. Bu takımdaki ilk lig maçına 27 Ağustos 2011 tarihinde oynanan Liverpool maçının 57. dakikasında Chris Eagles'ın yerine oyuna girerek çıkmıştır. Bolton'da istenilen seviye gelemeyen Tuncay, geçtiğimiz günlerde Wolfsburg ile sözleşmesini fesh etti.

2007 yılında verilen bir karar, başarılı bir futoblcunun kariyerini ne denli bozguna uğratabileceğinin en net ve somut örneğidir Tuncay Şanlı. Fenerbahçe'den ayrıldıktan sonra deyim yerinde ise "Bir türlü belini doğrultamayan" Tuncay'ın, şimdilerde Fenerbahçe'ye veya Türkiye'ye dönüş yapmak istediği söyleniyor. Tuncay'ın Fenerbahçe'ye para kazandırmadan gittiğini ve giderken de Aziz Yıldırım'ın "Gittiği takım Fenerbahçe'den büyük bir takım değil. Tuncay'ın tercihi Fenerbahçe'den daha iyi olsaydı, onu bizzat ben gideceği takımın binasına kadar arabam ile götüreceğim." sözlerini daha dün gibi hatırlamaktayım.

Gittiği yılda taraftarları da ikiye bölerek gitmişti. "Gitti ve bizi yarı yolda bıraktı" diyen de oldu, "Avrupa'nın havasını solusun" diyen de. Fakat bir türlü Fenerbahçe taraftarı "Tuncay Şanlı Ruhunu" untumadı. Unutamaz da. 3-3'lük AZ Alkmar maçı sonrası Tümer'in attığı beraberlik golü sonrası yaşadıkları gol sevinci, bahsettiğimiz "Tuncay Şanlı Ruhunun" en net örneği. Zaten Tuncay'ın futbolu bir kenara dursun, takım içerisinde yarattığı sinerji her zaman üst düzey olmuştur.




Aykut Kocaman'ın "Evet" demesi halinde Fenerbahçe'ye gelmesi beklenen Tuncay Şanlı'nın Fenerbahçe taraftarının nasıl bir tepki vereceği merak uyandıran bir soru. "Gelsin" diyen de var, "o bizi yarı yolda bıraktı, gelmesin" diyende. İleri de ne olur bilinmez ama; Gol sonrası "Gerçek sevinci" yaşayan Tuncay'ı her şeye rağmen tekrar Saraçoğlu topraklarında görmek isterim, her şeye rağmen....

1 yorum:

Hakan Özkan dedi ki...

Eskişehir bile almadı fenerde ilk onsekize giremez.