5 Ekim 2012 Cuma

Glasgow'un Yoncaları 125 yaşında!

Glasgow'da karışık yıllardı. Katolikler ve Protestanlar arası yaşanan soğuk savaş şehrin her bölgesinde kendini hissettiriyordu. 1888 yılında Peder Walfrid kendi cemaati adına bir takım kurdu ve savaş farklı bir alana taşındı. O takımın adı Celtic'ti!

Kurulmasının amacı tamamen kurnazca bir düşünceydi ve eğlenceydi. Protestan kesim zenginliği ve sosyal kurumları sayesinde insanları kendine çekiyor, aş evleri ile etkiliyordu. Walfrid özlerini kaybedeceklerini düşünüp kendilerine eğlenecek, vakitlerini değerlendirecek bir şey yapmak istiyordu ve bu takımı kurdu. Fikri tutmuştu takım 6 yılda 4 şampiyonluk kazandı ve medar-ı iftiharları oldu! İspatlamak istedikleri bir şeyler vardı ve bu onlar adına itici güç oluyordu. Celtic çılgınlığı giderek büyüyordu! Rangers ise o dönem Celtic'e kafa tutabilen tek takımdı ve yenerse onlar yenebiliyordu ancak Yoncaları! Bu durum İskoçların gözünden kaçmadı ve yavaş yavaş sahiplendiler. Bir kaç yıl içinde Rangers Protestanların takımı oluverdi anlamadan. Kuruluşlarında böyle bir amaç yoktu ama artık hedefleri belliydi: Katolik Celtic'i ezip geçmek!

Bu çatışma uzun yıllar boyunca sürdü ve seçilen teknik direktör ve oyuncular hep kendi kimliklerine mensup oldu. 90lı yıllara gelene kadar en büyük güçleri takımlarıydı iki kesiminde!  Rangers kurulurken hiç böyle bir düşünce olmamasına rağmen Ibrox stadyumu protestanların kalesi haline gelivermişti ve artık sloganları belliydi: Protestanlar için Protestan bir kulüp! 

Şimdilerde artık iki kulüpte de oynayan oyuncular var ve mücadele dini bağnazlıktan biraz kurtulmuş gibi ama o dönem her şey çok farklıydı. 1991'de Rangers'ı çalıştıran Graeme Souness'ın takımın başından ayrılırken söyledikleri durumu özetler nitelikte: ''Benim omuzlarım bağnazlık yükünden muaf ama bağnazlık her zaman Ibrox'ta olacak!'' 
Celtic'in kuruluşunu anlatalım derken rekabetin gelişimine fazlaca girdik ama iki takımın düşmanlığını anlamanız için bunlar önemli. Rangers'ın hain evlatları, azınlığı Celtic bugün başarı olarak Rangers'ın gerisinde belki ama hala onlar için büyük bir simge. Kuruluşlarının amacı direk Katoliklerin simgesi olmak olduğu içinde büyük övünç kaynağı. Rangers'ın şu anda 2 alt ligde olduğunu düşünürsek şu sıralarda Katoliklerin omuzları baya kalabalık. 125. yılı bu ortamda çok daha görkemli kutlayabilirler!

Bu arada Celtic'in forma tanıtımını ve videosunu daha önce bloga koymuştuk. Şuradan ona da ulaşabilirsiniz. http://francescotottiblog.blogspot.com/2012/09/celticin-125-yl-formas.html

Hiç yorum yok: