5 Ekim 2012 Cuma

Yapılması Gerekenler Yapılınca | BM 2-4 FB

Fenerbahçe'nin dönüm maçı, kader maçı ya da siz bu manada ne derseniz artık.. Öyle bir maçtı bu. Skor önemliydi elbette ama skor kadar oynanacak oyun ve sahada yapılacaklar önemliydi. İşler ters gitse Beşiktaş maçına kadar herkes ortalığı daha çok karıştıracak  medyada, taraftarda, kahvede herkes Fenerbahçe'nin, Aykut Kocaman'ın, Aziz Yıldırım'ın geleceğini masaya yatıracaktı. 

Maça başlarken tırsmama sebep olan diğer şey Cristian'ın Alex rolüne soyundurulması idi. Onun mevkisinde kötü oyun çıkarması ''Madem böyle oynayacaktın, Alex'i neden istemedin.'' manasına gelecek yorumlar yapılacaktı. ''Harbiden kıskanmış'' diyenler daha maç içinde vardı. Kısacası Fenerbahçe Borussia Park'ta kazanarak büyük bir kaosu şimdilik erteledi.

Maça gelecek olursak Fenerbahçe uzun zamandır yapmadıklarını, yapamadıklarını yaptı bugün. Önde bastı, alan daralttı ve orta sahada kontrolü ele aldı. Bu maçta her şeyi gördük futbol adına. Gerideyken nasıl oynanılmalı, berabere iken nasıl öne geçersin ve hep yapamadığı iş olan skoru korumayı nasıl yaparsın. Bunların cevabını verdi Fenerbahçe. Sarı-Lacivertli ekip kontra atamıyor, çok baskı yiyor, pasla çıkamıyor söylemlerini tersine çevirdi ve bütün eleştirilere cevap verdi bugün.

Aslında çok çok iyi oynamadı zira rakipte formsuzdu fazlasıyla. Şans yanındaydı Kocaman ve futbolcularının. 1-0 geriden 2-1 öne geçerken etkili olmasına karşın net pozisyonlar üretemeden yaptı bunu. Frikik ve Meireles'in uzaktan zımbası futbol şansı ve biraz da inançtı. Bunlar izleyici ve medya için güzel gollerdi ama teknik direktörü sevindiren, futbolun taktik teknik kısmına bakanlar için 3 ve 4. goller daha güzeldi. Zira Fenerbahçe ligde ve Marsilya maçında yapamadığını yaptı ve pasla çıkarak önce baskıyı kırdı sonra kontra atak fırsatları yakaladı.

Sahadaki isimlere bakacak olursak bugün Caner ve Meirelles sahanın en iyileriydi. Son bir iki maçta takıma ayak uyduran Kuyt özünü buldu, Gökhan istenilen performasına yaklaştı. Caner konusunda sosyal medyada konuşurken hep 3lü orta sahanın sol içi olabileceğini söylüyoruz. Saha içinde bunu yapabileceğini sıkça gösteriyor aslında. Geçen sezon Emre'nin olmadığı maçlarda (özellikle TS maçı) Caner'den bu yönde faydalanmıştı Kocaman. O gün ''Caner'den Emre yaratılabilir mi?'' diye bir yazı yazmıştım. Bugün bunu tekrar gündeme taşımak gerekebilir zira kanatta bugün iyi oynadı ama yarın yine vasatı aşamayabilir. Orta sahanın sol içinde oynarsa hem takımı hücuma taşıyabilir hem de özelliklerini daha çok ortaya koyabilir.

Orta sahada Meireles bugün soldaki açığı kapatmak yerine asıl görevi ile ilgilenince belkide en iyi maçını oynadı. Marsilya maçında canlı izleme fırsatı bulmuş ve hayran olmuştum. Sürekli top çalıyor ve pas dağıtıyor ancak takım ona uymazsa hiç bir anlamı kalmıyor bunun. Bugün takımda biraz düzenli oynayınca etkinliği daha çok göze battı. Topal içinse söylenecek çok söz yok. Verilen görev neyse harfiyen uyguluyor ancak onunda dinlendirilmesi şart zira takım kötü oynarken tüm yük ona biniyor ve sakatlık sonrası iyice yoruldu. Yoğun maç temposunda dinlendirmek elbette zor zira alternatifsiz ama BJK maçında skoru erken yakalayabilirse dinlendirme fırsatı olabilir hocanın.

Yazıyı toparlayacak  olursak Fenerbahçe bugün çok iyi oynamadı ama yapması gerekenleri vasatta olsa yapmayı başardı. Önde basıp alan daraltırsa bu takımda Sow golleri atmaya başlayacaktır. Bu oyun yapısı Meireles'e daha çok öne çıkma ve Sow'a kaleye yakın olma şansı tanır. Bakalım bunu sürdürebilecek mi Fenerbahçe ya da hep bu taktikle mi oynayacak Kocaman. Bugün 4231 yarın 433 oynayalım derken denge bozulabilir. Öte yandan bu yapı Fenerbahçe'nin elindeki oyuncuları daha verimli kullanmasını da sağlayabilir. Zira Topuz orta sahada oynayabiliyor. Salih ve Sezer'de yanına iki sağlam adamla rahatlıkla oynayabilir. BJK maçı Fenerbahçe'nin niyetini daha çok belli edecek bakalım hafta sonu bize neler gösterecek...

BORUSSİA MÖNCHENGLADBACH: 2 - FENERBAHÇE: 4
Stat: Borussia-Park
Hakemler: Fernando Teixeira Vitienes, Roberto Alonso Fernandez, Manuel Angel Torre Cimiano (İspanya)
Borussia Mönchengladbach: Stegen,  Daems, Brouwers, Ring (Dk. 46 Hrgota), Tolga Ciğerci (Dk. 62 Camargo), Jong, Marx, Nordtveit, Arango, Xhaka (Dk. 87 Mlapa), Stranzl
Fenerbahçe: Volkan, Gökhan, Egemen, Caner, Bekir, Hasan Ali, Cristian, Mehmet Topal, Meireles, Kuyt (Dk. 90 Selçuk), Sow (Dk. 78 Krasic)
Goller: Dk. 18 Jong, Dk. 74 Camargo (Borussia Mönchengladbach), Dk. 25 ve Dk. 87 Cristian, Dk. 40 Meireles, Dk. 71 Kuyt  (Fenerbahçe)
Sarı kartlar:  Dk. 78 Marx, Dk. 79 Jong (Borussia Mönchengladbach), Dk. 29 Gökhan Gönül, Dk. 32 Egemen, Dk. 75 Caner (Fenerbahçe),

Hiç yorum yok: