28 Şubat 2012 Salı

Alex'le Çift Forvet Oynanır mı?

Fenerbahçe'nin son yıllarının en büyük klasiklerindendir bu soru: ''Alex'le çift forvet oynanır mı?'' Şu günlerde üst üste gelen seri deplasman mağlubiyetlerinin ardından spor yazarları ve sokağın birbirine sorduğu 1 numaralı soru oldu yine. Fenerbahçe Alex'in önüne çift forvet koyup sahaya çıkabilir elbette ancak bu maç kazandırmaya yeter mi asıl soru bu! Sarı-lacivertli ekibin sahaya Alex ve çift  forvetle çıktığı son maç bundan 3 yıl öncesine ait. Kasımpaşa ile Saracoğlu'nda oynanan maç 3-1 kaybedilmiş ondan sonra tekrar denenmemişti.

Fenerbahçe'nin bugünlerde pozisyon üretemeyen yapısında Kocaman değişiklik yapmaya kalksa elindeki malzemelerle nasıl dizilişler ortaya çıkarabilir? Kadroyu göz önünde bulundurarak Fenerbahçe'nin kısır oyununa çare olacak bir kaç diziliş:

4-2-3-1'e Rötuş

Şu anda Fenerbahçe'nin oynadığı sistem 4-2-3-1. Bunu sokaktaki herhangi bir vatandaşa sorsanız söyler. Hatta ilk 11'i bile sayar. İlk tercih takımın alıştığı düzeni bozmadan son derece formsuz ve faydasız oynayan Mehmet Topuz ve Ziegler çıkartılarak yerlerine sağ kanatı işletecek Dia ve Ziegler'den daha fazla faydalı olacak Özgür veya Caner'i sol beke monte etmek olabilir. Bu değişikliğin elbette getireleri ve götürüleri olacaktır. Bunlar; 

Avantajları:

  • Sağ kanada Dia'yı koymak Fenerbahçe'yi tek kollu olmaktan kurtaracaktır. Zira bütün hücum varyasyonları Stoch'un kanadından yapılırken son on maçta Topuz'un kanadından gelen orta sayısı bir elin parmakları kadar. Bu ortaları yapanda Topuz değil Gökhan Gönül dersem sorunu daha net ortaya koymuş olurum sanırım. 
  • Stoch ve Dia ile kanatları işletmek Alex'in üstündeki yükü azaltacağı gibi, geldiği günden beri yalnızları oynayan Sow'u daha fazla topla buluşturmak anlamına gelir. Bu da Sow'a yeteneklerini gösterme fırsatı sunmak demektir.
  • Defanstan daha fazla destek almak bu kadronun getireceği artılardan biri olacaktır. Sezon başından beri sadece Gökhan'la hücuma destek olan savunma, Özgür'le birlikte sol kanadı da işletecek takımın silahlarına bir yenisini ekleyecektir. 
Dezavantajları:

  • Dia, Stoch, Alex ile ön tarafı oluşturmak takımın savunma gücüne büyük darbe vuracaktır. Ancak önde baskı ve iştahlı oyunla bu sorunun üstesinden gelinebilir. Ligin zirvesini zorlayan Sivasspor'un aynı bölgede oynayan oyuncuları da bu oyunculardan çok daha fazla savunma özelliği olan oyuncular değil. Tek fark yediklerinden daha fazla gol atmaları.
  • Ters bir skorda kulübede silah kalmayacak olması bu 11'in önemli sorunlarından bir tanesi. Dia'nın da 11'e girmesi ile oyunu değiştirmesi için sahaya sürülebilecek oyuncu kalmıyor. Bienvenu, Özer, Topuz vs. hiç biri takımı hücumda öne atacak oyuncular değiller.
  • Fenerbahçe'nin öne geçtikten sonra skoru koruma çabası son bir iki yılın stratejisi haline geldi. Bu takım sahaya çıkarsa alışkanlık haline gelen bu strateji uygulanabilir değil ve kötü sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Zico taktiği 4-3-2-1




Zico döneminde Alex ve Deived ile forvetin arkasında yaratıcı iki oyuncu ile oynayan takım Şampiyonlar Liginde yarı finalin kapısından dönmüştü. Bu sistemi şimdiki kadroya uygulamak aslında çok da zor değil. Stoch'un bu sezon Alex'in mevkinde başarı ile oynadığını gördük. Gökhan ve Caner'in hücum gücü kanatlarda ekstra oyuncu oynatma zorunluluğunu da ortadan kaldırabilir. Bu sistem ne getirir ne götürür diye bakarsak;


Avantajları:
  • Orta alanda mücadele gücünü artırması ilk önemli katkısı olacaktır. Orta alanın kazanılması ile beraber defansif olarak da rahatlayan takım oyunu daha kısa mesafede oynayacaktır. Zira takımın en büyük sorunlarından birisi Yobo ile Sow arasındaki mesafenin çok fazla olması.
  • Alex marke edildiğinde Stoch'la öne taşıma fırsatı doğacaktır veya tam tersine Stoch'un orta alan oyuncularını üstüne çekmesi ile beraber Alex daha rahat hareket edecektir.
  • Sow için daha fazla pozisyon hazırlanması bu dizilişin en büyük getirisi olabilir. Daha önemlisi Sow'un çapraz koşularla arkadan gelecek oyunculara alan açması da getireceği faydalardan.
Dezavantajları:
  • Fenerbahçe'nin 3'lü orta saha düzenini uzun zamandır uygulamaması görev karmaşasına sebep olabilir. Emre-Topuz-Cristian arasında hücuma çıkış zamanlaması ve defansa yardım konusunda karışıklık olabilir. Bu çalışmalarla düzeltilebilir ancak sezon ortasında bu yapılabilir mi soru işareti.
  • Sezon başında çalışılmadan bir anda bu sistemin ortaya koyulması oyunun kitlendiği anlarda kanatları kullanma ve oyunu açmak için gerekli hamleler yapılabilir mi sorusu da bu dizilişin akla getireceği sorulardan.
Özlenen Çift Forvet 4-3-1-2

Yıllardır Fenerbahçe taraftarının gönlünde yatan takımın Alex'in önünde 2 forvetle sahaya çıkması ancak bu bir türlü gerçekleşmedi. Bunun sebebi hep takımın Alex'le beraber çift forvetle çıkmasının takımın defansif gücünü zayıflatacağı yönündeydi. Bundan ziyade sebep takım yapısının buna uygun olmamasıydı. Çünkü transfer dönemlerinde hep kanatlara yönelik oyuncular alınırken  orta alanda iki yönlü oynayabilecek oyuncuların kadroya katılmaması bunu engelledi. Bu sistemde orta saha yapısı hücumu besleyemezse kanat oyuncuları da olmadığı için iki forvetin manası kalmaz.

Avantajları:
  • Sahada 2 forvetin olması rakip takım için çok büyük sorun oluşturacaktır. Savunma öne çıkmakta zorlanacak, çapraz koşularla da arkadan gelecek oyunculara alan açılacaktır.
  • İki forvetin arkasında Alex'in varlığı Süper Lig'de hiç bir takımda olmayan hücum gücüne sahip olmasını sağlayacaktır Fenerbahçe'nin. Alex'in pas seçeneklerini artırması ve defansif olarak daha az efor sarf etmesini sağlaması da hücuma daha fazla konsantre olmasının önünü açacaktır.
  • Oyuncuların birbirlerine daha yakın ve dar alanda oynaması pas oranını ve top rakipte iken pres gücünü artıracaktır.
  • Sistemin tutmaması halinde kenarda Stoch, Dia ve Semih gibi kozların Kocaman'ın yanında olması hamle seçeneğini artıracaktır.
Dezavantajları:
  • Oyuncuların mevkilerinin birbirine çok yakın olması mevki karmaşasının  yaşanmasına sebep olacaktır. 
  • Orta alan oyuncuların etkisiz kalması ve Alex'in marke edilmesi durumunda forvetlerin top alamaması sorunu baş gösterecektir.
  • Kanat varyasyonları iyi olan ekipler Fenerbahçe'nin beklerini zor duruma sokabilirler.
  • Topuz ve Cristian'ın hücumdaki formsuzluğu bütün yükü Emre'ye bırakabilir. Günü gününü tutmayan Emre'ye bu durumda güvenmekte pek mantıklı seçenek olarak durmuyor.
Bu dizilişler elbette Kocaman'ın kafasından geçiyordur ancak sezonun ortasında takımı bunlara hazırlamadan sahaya çıkarmak ne kadar mantıklı? Play-off'un varlığı gemileri yakıp farklı şeyleri denemeyi engelliyor çünkü halen bu takımın şampiyonluk şansı var. Önümüzdeki hafta Kadıköy'de oynanacak Gençlerbirliği maçı bu fikri değiştirebilir ve Aykut Kocaman'ın farklı kararlar almasını sağlayabilir veya bir şey deneyeceksem evimde, taraftarım önünde deneyim deyip Gençler maçına farklı dizilişle çıkabilir.

Bu takımın nerdeyse yarısını oluşturan Alex yıllardır tek forvetle oynamaktan şikayet ediyor. O da kendine göre haklı elbette ancak yıllardır teknik direktörler değişti ama sistem hep aynı kaldı. Birisi bu sistemi yıkıp yeni bir şey yaratacaksa bu isim elbette Aykut Kocaman'dır. İlk geldiği günlerde Alex'i yanına alıp çift forvetle sahaya çıkan Kocaman, herkesin istediği bu kararı aldı diye eleştirilmiş ve Alex'le karşı karşıya getirilmişti. Sonunda bu sinir harbinden Alex'i performansının zirvesine çıkararak galip çıkan Kocaman olmuştu. Basın her ne kadar Alex kazandı dese de takım şampiyon olurken kazanan Kocaman ve onun sürücü koltuğunda oturduğu Fenerbahçe olmuştu. Bu sefer bir farklılık yapıp Alex'i yanına almadan çift forvetle oynar mı bunu zamanla göreceğiz ancak şu gerçekte var ki Kocaman'ın eli bu kez geçen sezona göre güçsüz. Çünkü elinde Sow dışında hayal kırıklığı yaratan Bienvenu ve formsuz Semih var.

Son olarak kendi fikrimi söyleyerek bitireyim. Aykut Kocaman sistemi değiştirmeden sezonu bitirecektir. Takımın hücum gücünü artırmak için geçen sezon yaptığı gibi Alex'i daha fazla ve kaleye yakın topla buluşturarak, Emre'ye daha fazla sorumluluk yükleyip Dia'yı da rotasyona katacaktır. En radikal değişiklik Dia'yı 11'e koyup iki kanadı da işletme planı ile beraber formsuz Ziegler'in yerine Özgür Çek veya Caner denemesi yapabilir. Zira şu günlerde Ziegler Caner veya Özgür'den daha fazla savunmacı değil..

Elbette bunlar benim yorumum, benim fikirlerim. Herkesin farklı görüşü, yorumu vardır sizinde fikriniz varsa beklerim..

*****
Sunduğum bütün dizilişlerde Alex'e yer verdim ancak Aykut Kocaman Alex'i yanına oturtup 4-4-2 dizilişi ile sahaya çıkabilir. Son Eskişehir maçında maçı en çok isteyen isim olan Alex'i oturtur mu bilemem ama eğer bunu yaparsa sahaya çıkacağı takım büyük ihtimalle şöyle olacaktır. Bunu da göz önünde bulundurmak gerek..
Volkan
Gökhan-Serdar-Yobo-Özgür
Dia-Selçuk-Emre-Stoch
Bienvenu-Sow
Gençlerbirliği maçında formsuz olan takımda değişiklikler mutlaka olacaktır. Diğer yandan hafta arası milli mesainin olması da değişikliklere yol açabilir. Son haftaların formsuz iki ismi Ziegler ve Cristian'ın mutlaka kulübeye çekileceğini düşünüyorum. Diğer yandan Mehmet Topuz'da kesik yemesi muhtemel olan diğer bir isim. Bakalım haftasonu bize neler gösterecek..

Hiç yorum yok: