21 Mayıs 2012 Pazartesi

Euro 2012 Takım Değerlendirmesi: Çek Cumhuriyeti

Euro 2012 öncesi A grubundaki takımları değerlendirmeye devam ediyoruz. Ev sahibi Polonya ve Rusya'nın ardından sırada Çek Cumhuriyeti var. Son turnuvada A Milli Takımımıza karşı son 15 dakikada 2-0 önde olan Çekler dramatik şekilde 3-2 kaybedip turnuvaya veda etmişti. Bu sefer hedefleri en azından gruptan çıkmak.


Çekler elemelerde İspanya'nın ardından ikinci olarak play-off oynadı ve Karadağ'ı yenerek üst üste beşinci kez şampiyonada yerini ayırttı. Ülke bölünmeden önce  Çekoslavakya olarak 1976'da finalde Batı Almanya'yı yenerek şampiyon olmuşlardı. Çek Cumhuriyeti ismini aldıktan sonra Euro 96'da Final, 2004'te yarı final oynadılar. Nedved, Poborsky ve Koller gibi isimlerle bir dönem çok başşarılı olan Çekler şu anda o kadar iyi bir jenerasyona sahip değiller. En güvendikleri isimse Arsenal'de bu sezon yeniden doğan Rosicky ve bir kaç gün önce Chelsea'ye Şampiyonlar Ligi kupasını getiren kaleci Cech...


Elemelerde çok başarılı olamasalar da inişli çıkışlı grafiklerine rağmen ikinciliği aldılar. Ardından Karadağ'ı 2-0 ve 1-0'lık skorlarla geçip bileti alırken yılın en iyi oyunlarını oynadılar. Her şeye rağmen çok fazla ümitleri yoktu ama düştükleri grup onları mutlu etti ve sürprize imza atmak için heyecanlandılar. Çeklerin tarihinde en farklı yenilgi 3-0 ve kaybedecekleri hiç bir şey yok.


Çek milli takımı tam anlamıyla bir geçiş dönemi yaşıyor. Eski jenerasyondan oyuncuların yanına yeni bir kaç isim ekleyerek yollarına devam ediyorlar. Savunmada Sivok, forvet hattında ise Baros ülkemizden tanıdığımız isimler. Turnuvalarda sürekli var oldular ve bir kez daha karşımızda olacaklar. Maçlarda karşımıza çıkacakları tahmini 11 şu şekilde:
4-2-3-1
Cech
Selassie - Hubnik - Sivok - Kadlec
Plasil - Jiracek
Rezek - Rosicky - Pilar
Baros
Teknik Direktör: Michal Bilek
Michal Bilek 47 yaşında ve oyuncu olarak da teknik adam olarak da hep kendi ülkesi sınırları içinde kalmış bir isim. 2009'da takımın başına geçtiği günden beri eleştirilerin ardı arkası kesilmemiş ancak onu koltuğunda tutan Çeklerin en tanınmış oyuncularından Vladimír Šmicer! Bilek'in yardımcılığını yapan eski milli oyuncu, futbolcular ve teknik adam arasında köprü vaziyeti görmüş. Daha önce efsane oyuncularla birlikte 2 şampiyonada mücadele eden Smicer kadronun o kadar güçlü olmadığının farkında ve geçiş döneminde olduklarını kabul ediyor. ''Oyuncularıma kötü zamanlarda tüm sorumluluğun teknik direktörde olmadığını anlatıyorum. İşler yolunda gittiğinde her şey harika ama kötü giderse tek sorumlu teknik direktör oluyor. Bunu değiştirmek için çabalıyorum'' diyor. Oyuncularda Smicer'in varlığından mutlu ve onun tecrübelerinin takıma çok şey kattıklarını söylüyorlar. Tamam Michal Bilek bu seviye için yeteri kadar deneyimli değil ancak hucüm futbolu oynatmaya çalışması ve İspanya maçında takımın gösterdiği oyun, taraftarı ve basını mutlu etmiş. Mağlubiyete ona değil iki takım arasındaki klas farkına bağlamışlar. Michal Bilek üzerindeki baskıya direnir ve takımına güzel oyun oynatırsa kamuoyunda kendini kanıtlamış olacak. Çekler en azından gruptan çıkmak istiyor ve Smicer'in desteğiyle Bilek'e güveniyorlar ya da başka çareleri yok öyle görünmeye çalışıyorlar...
Kilit Oyuncular: Rosicky-Cech
Çeklerin turnuvada bel bağladığı isimler Tomas Rosicky ve Petr Cech olacak. Bu iki oyuncunun önderliğinde Jiracek ve Pilar gibi genç oyuncuların desteğiyle başarılı olmak istiyorlar. Rosicky bu sezon başında Arsenal'den ayrılacakken Nasri ve Fabregas'ın ani ayrılıkları sonucu takımda kaldı ve bir şans daha elde etti. Düşüşe geçen kariyeri bu sezonun ardından tekrar yukarı doğru ivmelendi. Tomas turnuvaya çok formda geliyor ve hücumda bütün sorumluluk ondan olacak. ''Küçük Mozart'' lakaplı oyuncu belkide kariyerinin son büyük turnuvasında takımını yukarılara taşımak istiyor. Çeklerin diğer bir kozu dünyanın en iyi kalecileri arasında gösterilen Petr Cech olacak. 2008'de milli takımımıza karşı yaptığı hata ile belkide maçı veren Cech o günden bu yana büyük bir hata yapmadı. Bu sezon şampiyonlar liginde gösterdiği olağanüstü performansla takımının şampiyonluğunda Drogba ile beraber büyük rol oynadı. Çek Cumhuriyeti'nin kalesi emin ellerde! Bu iki isim dışında çok şey beklenilen oyunculardan birisi orta alanda Plasil'in partneri olması beklenen Petr Jiracek! Sezona Vktoria Plzen'de başlayan oyuncu takımı ile şampiyonlar liginde mücadele ettikten sonra devre arasında Bundesliga'nın yolunu tuttu. Wolfsburg formasıyla 13 maça çıkan oyuncu turnuvada yıldızını biraz daha parlatabilir. Plzen'in bu sezon şampiyonlar liginde gruplara kalmasında büyük katkısı olan bir diğer isim Vaclav Pilar. 23 yaşındaki oyuncu forvet arkası ve kanatlarda görev alıyor. Çeklerin en çok güvendikleri isimlerin başında geliyor ve Jiracek'le birlikte Çek hücumunun en büyük ihtiyacı olan enerji ve süratı kattığını düşünüyorlar. Çok fazla izlemedim ancak Pilar'ı anlatırken sanki Tuncay'dan bahsediyorlarmış gibi geliyor. Sürpriz yapabilecek oyuncu olarak gösterilen isimse Ladislav Krejci. Sparta Prag'lı kanat oyuncusu bu sezon 22 maçta 6 gol atıp 6'da asist yapmış. Henüz 20 yaşında ve gelecekte takımın değişmezlerden birisi olabilir. Bu turnuvada forma bulursa eğer kendini kanıtlamak için bir şans elde etmiş olacak..


Çeklerin en büyük sorunu ise forvet. Teknik direktör Bilek forvette Baros'u oynatmayı düşünüyor ancak açıklamalarına bakılırsa Baros'a güvenmiyor. Bu sezon Galatasaray'da sezonun ikinci yarısından itibaren düşüşe geçen ve yerini Necati'ya kaptıran Baros oldukça formsuz. Şampiyonadan sonra Türkiye'den ayrılması beklenen Baros'un kendini göstermek istemesini bekleyebilirsiniz. Baros'un performansı onlar adına çok önemli. Bakalım Milan Baros bize eski günlerinden bir şeyler sunabilecek mi? Baros'un alternatifi bizim takımlarımıza karşı bir kaç kez izleme fırsatı bulduğumuz Tomas Necid! Bu sezon Doumbia ve Love'ın arkasında kalen oyuncu toplamda 22 maçta forma giyerken sadece 3 gol atabilmiş. Şampiyona öncesi oynayabileceği bir takıma kiralık olarak gitse işler onun adına farklı olabilirdi. İyi bir seçenek gibi gözükmüyor şu anda. Bir diğer alternatif Tomas Pekhart ise bu sezonu Bundesliga'da Nünberg forması altında geçirdi. Aslına bakılırsa fena bir sezon değildi onun için ama tercih edilir mi bilemiyorum. Tabii çok iyi izlediğim bir oyuncu olmadığı içinde ahkam kesmek istemem. Oyuncularla ilgili kısmı tamamlarken savunma içinde bir kaç şey söyleyeyim. Sivok ülkemizde yoğun bir sezonu geride bırakırken son maçlarda çeşitli sebeplerden kadroya giremedi. Onun partneri olması beklenen Hubnik ise Hertha Berlin ile beraber küme düştü. Solda Kadlec Leverkusen'le inişli çıkışlı bir sezon sergilese de güvenilir bir oyuncu. Sağ bek Selassie hakkında bildiklerim ise Etiyopya asıllı olduğu ve genelde hakkında güzel şeyler söylendiği... Savunma kısaca fena dğil ancak göbek biraz sıkıntılı. Grupta Lewandoeski, Gekas ve Arshavin gibi forvetlere karşı oynayacaklarını düşünürsek dikkatli olmaları gerek! Ujfalusi neden yok diyenler varsa eğer milli takım kampında Baros ile beraber bara gittikleri için kovulmuş daha sonra da emekliliğini açıklamıştı.


Çekler turnuvaya çok iddialı gelmeyeceklerdi ancak düştükleri grup onları heyecanlandırdı. Eski ve yeni jenerasyondan karma bir takım oluşturdular ve eskilerin tecrübesine yenilerin ise enerjisine güveniyorlar. Hiç bir zaman hafife alınacak bir takım değiller ve sürpriz yapabilirler. Bakalım Rosicky ve arkadaşları bize neler gösterecek bekleyip göreceğiz.


Euro 2012 için açıklanan Çek Cumhuriyeti kadrosu şöyle:
Kaleciler: Petr Cech (Chelsea), Jaroslav Drobny (Hamburg), Jan Lastuvka (Dnipropetrovsk), Tomas Grigar (Teplice)

Savunma: Theodor Gebre Selassie (Liberec), Roman Hubnik (Hertha Berlin), Michal Kadlec (Bayer Leverkusen), David Limbersky (Viktoria Plzen), Daniel Pudil (Cesena), Frantisek Rajtoral (Viktoria Plzen), Tomas Sivok (Beşiktaş), Marek Suchy (Spartak Moscow)

Orta Saha: Tomas Hubschman (Shakhtar Donetsk), Petr Jiracek (Wolfsburg), Daniel Kolar (Viktoria Plzen), Milan Petrzela (Viktoria Plzen), Vaclav Pilar (Viktoria Plzen), Jaroslav Plasil (Bordeaux), Jan Rezek (Anorthosis Famagusta), Tomas Rosicky (Arsenal)

Forvet: Milan Baros (Galatasaray), David Lafata (Jablonec), Tomas Necid (CSKA Moscow), Tomas Pekhart (Nuremberg)


A Grubu
 PolonyaYunanistan 
Warsaw – Cuma, 8 Haziran, 2012 18:00
 RusyaÇek Cumhuriyeti 
Wrocław – Cuma, 8 Haziran, 2012 20:45
 YunanistanÇek Cumhuriyeti 
Wrocław – Salı, 12 Haziran, 2012 18:00
 PolonyaRusya 
Warsaw – Salı,  12 Haziran, 2012 20:45
 Çek CumhuriyetiPolonya 
Wrocław – Cumartesi, 16 Haziran, 2012 20:45
 YunanistanRusya 
Warsaw – Cumartesi, 16 Haziran, 2012 20:45

Hiç yorum yok: