21 Mayıs 2012 Pazartesi

Euro 2012 Takım Değerlendirmesi: Yunanistan

Euro 2012 için takım değerlendirmelerinde A grubunun son takımı Yunanistan'da sıra! Komşu 2004'teki sürpriz zaferin ardından 2008'de büyük hayal kırıklığı yaşamıştı. Alman teknik adam Rehhagel ile zirveyi de dibi de gördükten sonra takımın başına Portekizli Fernando Santos'u getirip yeni bir sayfa açtılar. 


2004'teli şampiyonluk onlar için bir hayalden öteydi ancak başardılar. Bu zaferle birlikte sıralamada üst sıralara tırmanan Yunanlılar 2008'te 3 maçta da kaybedip eve döndüler. 2010'da durum çok farklı değildi. Tek galibiyet alıp gruptan çıkamadılar. Son turnuvalardaki başarısızlıklarına rağmen halen seri başılar ve elemelerde büyük takımlarla eşlemekten kurtuluyorlar. Bu avantajın yanında dezavantajlar da var. Bunlardan en büyüğü beklentinin artması. Halk eskiden sadece katılmayı yeterli görürken şimdi daha büyük başarılar bekliyor.
Elemelerde seri başı olmanın avantajı ile dengeli bir gruba düşen Yunanistan son maça kadar Hırvatistan ile liderlik mücadelesi verdi. Sondan bir önceki maçta 1 puan önünde yer alan Hırvatları sahasında 2-0 ile geçen komşu gruptan lider çıktı. İkinci olan Hırvatlar ise play-offta milli takımımızı eleyerek şampiyonanın yolunu tuttu! Eleme grubunda hiç maç kaybetmeyen Yunanistan geleneksel sağlam savunmasını sürdürüp hücumunu biraz daha geliştirdi. Turnuva öncesinde bir kez daha sürpriz yapmak için hazırlar ve başarıya inanıyorlar. Gruptan çıkmaları sürpriz olmaz ancak daha ilerisi için karşısına gelecek takımı görmemiz gerek. Yunanlıların turnuvada mücadele etmesi beklenilen 11 ise şu şekilde:
4-3-2-1
Tzorvas(?)

Torosidis - Sokratis - A. Papadopoulos - Cholevas

K. Papadopoulos - Katsouranis - Karagounis

Salpingidis - Samaras
Gekas

Teknik Direktör: Fernando Santos
Fernando Santos ismi başlangıçta biraz yabancı gelebilir ancak şöyle hafızalarınızı biraz yoklarsanız onu Benfica'dan daha sonra ise PAOK'tan hatırlayabilirsiniz. Yunanistan Liginde yakaladığı başarının ardından 2010 Dünya Kupası sonrası istifa eden Otto Rehhagel'in yerine milli takım teknik direktörlüğüne getirildi. Portekizli gelir gelmez etkisini hissettirip 17 maçlık yenilmezlik serisi yakaladı. Rehhagel'in bıraktığı mirası iyi değerlendiren Santos'un savunmada sıkıntısı yoktu. Takıma biraz hücum gücü kazandırdı ve bununla birlikte galibiyetler gelmeye başladı. Yunan basını ve halkı Portekizli'den gayet memnun ve daha önceleri de kazanmasına rağmen sıkıcı futbol oynayan takımlarına güzel futbol oynatması onları mutlu ediyor. Gol yollarında sorunu çözmek için 2010'dan sonra milli takımı bıraktığını açıklayan Gekas'ı tekrar ikna etti ve göreve çağırdı. Gol atmak hala en büyük sorun ancak eskisi kadar da zor değil. Takımın ihtiyacı sürekli gol atan bir oyuncu bizdeki bakışla Hakan Şükür. En büyük gol umutlarından Samaras milli takım formasıyla elliden fazla maça çıkmasına rağmen gol sayısı halen çift hanelerde değil. Yunan basını Santos'un gol sorununu çözeceğine inanıyor. Eğer bunu başarabilirse başarının da geleceğinden eminler. Ancak başarısızlık durumunda bile ilk şikayet ettikleri isim Portekizli olmayacak...


Kilit Oyuncular: Karagounis-Gekas-Samaras
Yunanistan kadrosu 2004'teki şampiyonluğun ardından büyük ölçüde değişti ancak kazanma ve turnuvalara katılma alışkanlığı onları yukarılarda tutmayı sürdürüyor. Yunanlıların turnuvada en çok güvendiği şey savunmaları. 2004 şampiyonluğu sonrası gelenek haline getirip oyuncuları değiştirse de anlayışı değiştirmediler. Takım önce savunup hızlı forvet oyuncuları ile golü atmaya çalışacak. 2004'te izlediğimiz takımdan biraz daha farklılar ama asıl mantık yine aynı. Oyuncu bazında bakarsak en güvendikleri isim bu sezonun ikinci yarısını ülkemizde geçiren Theofanis Gekas! Golün kokusunu alan ve bir anda topun yanında biten forvet oyuncusu kısa sürede ülkemizde başarılı olmuş ve kendini sevdirmişti. Yunanlıların en güçlü tarafı savunması ise iyi oyunculardan oluşuyor. Schalke forması giyen 20 yaşındaki Papadopoulos bu sezon 45 maça çıktı ve performansı ile beğeni topladı. Avrupa Şampiyonasından sonra büyük bir takımın yolunu tutabilir. Partneri Papastathopoulos ise yine Bundesliga'da Bremen forması giyiyor. Kalede ise biraz sorun var gibi. Yunanlıların efsane kalecisi Nikopolidis'in emekli olmasından sonra yerine bir aday bulamadılar. Panathinaikos'lu Karnezis genelde kalede yer alıyordu ancak Euro 2012 için açıklanan kadroda ismi yok. Bakalım kim şans bulacak. Konuyu toparlarsak, Yunan milli takımı adına net bir yıldızdan bahsetmek zor. Onlar takım savunmasına güveniyor ve bir şekilde golü bulacaklarını düşünüyor. 
Yunan halkının çok zor günler geçirdiği aşikar. Ülkede ekonomik krizin üstüne bir de siyasi sorunlar eklendi. Halkın morale ve onları bir araya getirecek bir şeye ihtiyaçları var. Avrupa Şampiyonası en büyük ümitleri. Zor günler geçiren ülkelerin milli takımları katıldıkları turnuvalarda hep başarılı olmuşlardır. En son İtalya Calciopoli skandalı sonrası dünya kupası kaldırmıştı. Oyuncular gidebildiklere yere kadar giderek halkını bir nebze olsun mutlu etmek istiyor. Ancak çok fazla gitmeleri pek mümkün değil. Vatan millet sakarya modunda oynamaları onları bu kez şampiyonluğa götürmeyecektir. Gruptan çıkmak onlar için başarı sayılır. Kim bilir sürpriz bir takımla eşleşip bir tur daha geçebilirler belki..


Euro 2012 için açıklanan Yunanistan kadrosu şöyle:
Kaleci: Costas Chalkias (PAOK), Michalis Sifakis (Aris), Alexandros Tzorvas (Palermo).

Defans
: Vassilis Torosidis (Olympiakos), Sokratis Papastathopoulos (Werder Bremen), Avraam Papadopoulos (Olympiakos), Iosif Cholevas (Olympiakos), Stelios Malezas (PAOK), Giorgos Tzavelas (Monaco), Yiannis Maniatis (Olympiakos), Kyriakos Papadopoulos (Schalke).

Orta saha: Giorgos Karagounis (Panathinaikos), Costas Katsouranis (Panathinaikos), Giorgos Fotakis (PAOK), Alexandros Tziolis (Monaco), Costas Fortounis (Kaiserslautern), Panagiotis Kone (Bologna), Yiannis Fetfatzidis (Olympiakos), Sotiris Ninis (Panathinaikos), Grigoris Makos (AEK Athens)

Forvet: Georgios Samaras (Celtic), Dimitris Salpigidis (PAOK), Kostas Mitroglou (Atromitos), Nikos Lymberopoulos (AEK Athens), Theofanis Gekas (Samsunspor). 


A Grubu
 PolonyaYunanistan 
Warsaw – Cuma, 8 Haziran, 2012 18:00
 RusyaÇek Cumhuriyeti 
Wrocław – Cuma, 8 Haziran, 2012 20:45
 YunanistanÇek Cumhuriyeti 
Wrocław – Salı, 12 Haziran, 2012 18:00
 PolonyaRusya 
Warsaw – Salı,  12 Haziran, 2012 20:45
 Çek CumhuriyetiPolonya 
Wrocław – Cumartesi, 16 Haziran, 2012 20:45
 YunanistanRusya 
Warsaw – Cumartesi, 16 Haziran, 2012 20:45

Hiç yorum yok: