23 Mayıs 2012 Çarşamba

Euro 2012 Takım Değerlendirmesi: İspanya

Son şampiyon İspanya Euro 2012'ye unvanını korumak için gidiyor. C Grubunda İtalya, İrlanda ve Hırvatistan ile mücadele edecekler. Turnuva öncesi Almanya ile birlikte en büyük favoriden birisi olan Boğalar altın jenerasyona bir kaç yeni isim ekleyerek  yeniden kupayı kaldırmak istiyorlar.


Dünya ve Avrupa Şampiyonu İspanya grubunun favorisi ve kazanmak için ne yapmaları gerektiğini çok iyi biliyorlar. Kadroda her hangi bir oyuncu bile tek başına büyük bir yıldız. Özellikle Barcelona'nın, Guardiola önderliğinde kazanılmadık kupa bırakmayan kadrosundan alınan oyunculara Real Madrid'ten bir kaç oyuncunun katılması ile beraber yenilmez bir takım oluşturuldu. 2008'de gelen Avrupa şampiyonluğu yıllardır süren başarısızlıklara son verip yeni bir dönem açtı İspanya için. Oyuncuların çoğunluğunun Barça ve Real kadrosundan gelmesi büyük bir avantaj oluşturuyor. Birbirlerini çok yakından tanıyorlar ve sadece gözlerine bakarak ne yapacaklarını anlıyorlar. Bu onlar adına paha biçilmez bir avantaj ancak bunun getirdiği bir de dezavantaj var! Son bir kaç yılda Barcelona ve Real Madrid arasında yaşanan ölümüne rekabet İspanyol milli takımı soyunma odasında sorun oluşturuyor. Del Bosque bu sorunu çabuk fark edip önlemini almakta gecikmedi ve oyuncularına ''Bu rekabeti soyunma odasına taşıyan her kim olursa olsun kendini kapıda bulur.'' diyerek göz dağı verdi. Kimse buna itiraz edemedi zira hiç bir oyuncu altın jenerasyonun dışında kalmak istemiyordu.
Eleme gruplarında İspanya; Çek Cumhuriyeti, İskoçya, Liechtenstein ve Lityanya'yı zorlanmadan geride bıraktı. Elemelerde tüm maçlarını kazanan iki takımdan birisi oldular. Onları zorlayabilecek tek takım Çeklerdi ve 1-0 geriye de düştüler ancak David Villa'nın, Raul'u geçerek milli takımda en çok gol atan oyuncu olduğu maçtaki 2 golü ile kazandılar. Grubu kayıpsız bitirmelerine karşın iki yıl önceki makine düzeninde oynayan takım düzeyine henüz erişebilmiş değiller. Zira Arjantin, Portekiz ve İngiltere'ye hazırlık maçlarında kaybettiler. Kendinden çok daha zayıf olan Kosta Rika karşısında ise son saniyelerde beraberliği kurtardılar. Bazıları artık İspanya'nın eski düzeyinde olmadığını düşünüyor ve bunun içinde haklı sebepleri var. Xavi-İniesta iş birliği eskisi kadar sorunsuz işlemiyor ve takımın en golcüsü David Villa sakatlığı sebebiyle turnuvada yer alamayacak. Torres'in formu malumunuz ve geriye kalan isimler kadro ile çokta uyumlu değil. Motive oldukları zaman neler yapabileceklerini biliyoruz ve her şeye rağmen favori olduklarını da.


Sakatlıklar göz önüne alındığında İspanya kadrosu son şampiyon olan takımdan biraz daha farklı olacak ancak yeni isimlerde dünyanın en iyi oyuncularından olacağı için çok fazla sorun varmış gibi gözükmüyor. Muhtemel 11 tahmini yapmak zor ancak aşağı yukarı şöyle bir kadronun çıkmasını bekleyebiliriz:
4-5-1
Casillas

Arbeloa - Ramos - Pique - Alba

Iniesta - Xavi - Busquets - Alonso - Silva

Soldado/Llorente


Teknik Direktör: Vicente Del Bosque
Vicente Del Bosque nam-ı diğer ''Yeniköy Kasabı'' avrupanın en kariyerli hocalarından bir tanesi. Kariyerinde Dünya Kupası, İki Şampiyonlar Ligi zaferi, iki La Liga şampiyonluğu gibi bir çok başarı bulunduran İspanyol Hocanın kariyerinde tek başarısızlığı Beşiktaş'ta yaşadığı kısa süreli teknik direktörlüğü. Başarıszlıktan kastım elbette kovulması yoksa diğer açılardan bakarsak belkide en büyük başarılarından bir tanesi Türkiye kariyeri! Teknik direktör değil bildiğin yeniköy kasabı denilen adam kovulmuş ve tazminat olarak 7.9 milyon € ödenmişti. Sadece bir kaç çalışıp bu kadar parayı kazanmak büyük başarı olsa gerek. Burda suçladığım İspanyol Hoca değil elbette. Neyse konumuza dönersek Del Bosque'nin işi bu sefer biraz daha zor. Defansta Pique ve Puyol sakatlıkları onu zorlayacak. Ramos'u sağ bek yerine defansın ortasında kullanmak zorunda kalması da cabası. Diğer büyük sıkıntı ise takımın golcüsünde. David Villa sakatlığı nedeniyle yok. Torres ise kafadan sakat ve formsuzluğun zirvesinde. Elinde kullanacak Llorente, Soldado, Negredo ve bu sezon yıldızını parlatan Adrian gibi isimler var ancak hiç biri bu sistemde yeterince şans bulamadı daha önce. Sıkıntılar bir hayli fazla ancak Del Bosque hepsini çözebilecek bir teknik adam. Takımda Barcelona ve Real Madrid kutuplaşmasını çözmüş gibi gözüküyor. O takımına, halkı ona biz de Yeniköy Kasabına güveniyoruz. Hadi bakalım...

Kaleciler
İspanya'nın en sorunsuz bölgelerinden bir tanesi kalesi. Casillas yıllardır bu takımın 1 numaralı ismi ve kalede yine o olacak. Valdes aslında sıradan bir kaleciyken Barcelona kadrosunun içinde bir şeyler öğrendi. Reina ise belkide içlerinde bana göre en iyi kaleci ancak Casillas'ın olduğu yerde  kendini göstermekte zorlandı. Kısacası kale emin ellerde ve birinin sakatlanması halinde bile diğeri yerini doldurmakta zorlanmayacaktır.

Savunma
İspanya'nın şampiyonada en büyük sıkıntıyı yaşayacağı yer savunma olacak. Defansın göbeğini oluşturan Puyol-Pique ikilisi bu turnuvada bozulacak ve yeni bir tandem ikilisi kurulacak. Puyol sakatlığı sebebiyle yok. Pique ise sezonu oldukça formsuz tamamladı ve onunda küçük bir sakatlığı var. Defansın sağında oynayan Ramos Madrid'te bütün sezonu ortada oynayarak geçirdi ve milli takımda da ortada görev alacak. Defansın solunda ise bir kaç öncesine göre alternatif daha fazla. Capdevilla'nın yerine Valencia'lı Jordi Alba veya Malaga'lı Monreal'in forma giymesi bekleniyor. Sağda ise Ramos'un yerine diğer Real Madrid'li Arbeloa kırmızı formayı sırtına geçirecek.

İspanya savunmayı sadece defans oyuncularıyla yapmıyor. Onların en büyük savunma kozu topun sürekli kendilerinde olması ancak önde baskı yapan takımlara karşı zorlanmalarını bekleyebiliriz. Bu yeni defans dörtlüsü bu durumda sıkıntı yaşar mı bunu turnuvada göreceğiz. Her şeye rağmen eskisine oranla savunmanın zayıfladığı bir gerçek ve bu orta saha oyuncularının verimini de etkileyebilir.

Orta Saha
Yenilmez İspanya'nın en güçlü bölgesi orta alanı elbette. Barcelona'nın kupalar kazanan kadrosunun en önemli iki kozu Xavi-İniesta ikilisi aynı başarısını İspanya milli takımında da sürdürüyor. 2008 ve 2010'da kupalar gelirken onlar  bu başarıda büyük pay sahibiydi. Bu ikiliye Xavi Alonso'nun eklenmesi ile beraber kusursuz bir oyun ortaya koyuyorlar. Bu üç ismin muhtemelen son kez bir arada olacağı turnuva olacak Euro 2012. Bu turnuvada yeni isimlerde olacak matadorların kadrosunda. Betis'li Benat, Malaga'nın genç yeteneği İsco ve Benfica'lı Javi Garcia kendilerine yer bulmak için çalışacaklar. Daha önceki turnuvalarda yedek bekleyen David Silva ve Santi Cazarlo ise 11 için şimdi biraz daha şanslı. İspanya Euro 2012'de şampiyon olacaksa eğer orta alan oyuncuları sayesinde olacak. Ve bu kez omuzlarındaki yük bir hayli fazla çünkü ne arkalarında güvendikleri Puyol var ne de önlerinde her pası gole çeviren David Villa...

Forvet
İspanya Raul ve Morientes'ten sonra Torres ve David Villa ikilisi ile istikrar oluşturmuştu bu mevkide. Elemelerde Torres formsuz olunca Villa net 9 numara gibi oynatılmaya başlandı. Şampiyonada da en önde onun görev alması bekleniyordu ancak sakatlığı sebebiyle yok. 10. kez tekrarladık evet Villa malesef yok! Şimdi asıl soru şu: Kim oynayacak? Del Bosque'nin önünde uzunca bir liste var. Bilbao ile Avrupa Ligi finali oynayan Llorente, finalde onları geçip şampiyon olan Atletico'da Falcao'nun en büyük yardımcısı Adrian, Valencia'nın golcüsü Soldado ve Sevilla'lı Negredo.. Benim tercihim Soldado olacak çünkü David Villa'nın tarzına en yakın olan o. Hatta İspanya'nın oyun yapısına en uygun olanda o! Del Bosque kimi seçerse seçsin Villa'nın yerini dolduramayacak ancak arkadan gelen destekle birlikte bu sorunu unutturabilirler.

İspanya şampiyona öncesi genel olarak sancılı ancak bu bile onların favoriler listesinde en üste koyulmasını engellemiyor. Altın jenerasyonun birlikte oynayacağı son büyük turnuva ve üst üste üçüncü şampiyonluğu kazanarak veda etmek istiyorlar. Bu hayalleri çok uzakta değil. Barcelona'nın bu sezon yaşadığı düşüş milli takımada yansır mı bilmiyorum ancak onları durdurmak isteyen takımlar en azından bu kez daha ümitli ve inançlı. Bakalım bize neler gösterecekler...

Euro 2012 öncesi İspanya'nın kesinleşmeyen kadrosu:

Kaleciler: Iker Casillas (Real Madrid), Jose Manuel Reina (Liverpool), David De Gea (Manchester United)
Savunma: Alvaro Arbeloa (Real Madrid ), Sergio Ramos (Real Madrid), Raul Albiol (Real Madrid), Jordi Alba (Valencia), Ignacio Monreal (Málaga), Juanfran Torres (Atletico de Madrid), Alvaro Dominguez (Atlético de Madrid).
Orta Saha: Xabier Alonso (Real Madrid), Santiago Cazorla (Malaga), Benat Etxebarria (Real Betis), Francisco R. Alarcon ‘Isco’ (Malaga), Javier Garcia (Benfica) ve Bruno Soriano (Villarreal), David Silva (Manchester City), Jesus Navas (Sevilla)
Hücum: Alvaro Negredo (Sevilla), Roberto Soldado (Valencia), Adrián Lopez (Atletico Madrid)

 İspanyaİtalya 
Gdańsk – Sunday, June 10, 2012 18:00
 İrlandaHırvatistan 
Poznań – Sunday, June 10, 2012 20:45
 İtalyaHırvatistan 
Poznań – Thursday, June 14, 2012 18:00
 İspanyaİrlanda 
Gdańsk – Thursday, June 14, 2012 20:45
 Hırvatistanİspanya 
Gdańsk – Monday, June 18, 2012 20:45
 İtalyaİrlanda 
Poznań – Monday, June 18, 2012 20:45

Hiç yorum yok: