23 Ağustos 2012 Perşembe

Çaykur Rize Sezon Öncesi Analizi



Türk futbolunun ve Karadeniz bölgesinin kaliteli takımlarından biri Rize. Yeni adıyla PTT 1. lig'de ses getirecek takımların başında geliyor. Bu sene kuşkusuz üst tarafı zorlayacak takımların başında, zirvede yer alıyor. Geçen sezon 34 haftalık dilimde kendi sahasında Akhisar'a yenilmesi sonucu ligi 3. bitirip rakibini Süper lige yolladı. Akhisar ile olan şampiyonluk maçında istekli oynadılar fakat Akhisar'ın kontra ataklarına engel olamadı. Akhisarlı Anıl çok iyi maç çıkartıp Rize'nin gardını düşürdü. Play-off'da statü gereği 3. olduğu için ligin 6.'sı olan Adana ile karşılaştı. Her iki maçta da istekli olan Adana'ya dişini geçiremedi ve lige play-offlar da sona erdirdi. 

Çaykur Rize'nin transfer politikası Kayserispor'a çok fazla benziyor. Kayseri genç gurbetçi oyuncuları kadrosuna katarken, Rize Türk futbolunun en iyi alt yapılarından ikisi olan Galatasaray ve Beşiktaş'ın alt yapı oyuncularını kadrosuna katıyor. Ersan Adem Gülüm Beşiktaş'a güzel bir bonservis ile gitmesi 1. lig takımlarının iştahını açmışa benziyor. Fırat Kocaoğlu, Sezer Özmen, Çetin Güngör, Cumhur Yılmaztürk, Cumali Bisi, Caner Öztel, Erhan Şentürk ve uzun yıllar kadrosunda olan Çağrı Yarkın bunun eseri. Daha çok Galatasaray Akademi çıkışlı olması şaşırtıcı değil çünkü 1. ligde fazlasıyla oyuncusunu bulunduruyor. Bu genç isimlerin yanına 1. lig tecrübesi fazlasıyla olan kaliteli isimleri kadrosuna katarak genç- tecrübeli tandemi oluşturup ligde şampiyonluğu istiyorlar. 

Geçmiş sezona göre 6 oyuncu ile yollarını ayırdılar. Bunların en önemli ikisi Süper lige terfi eden Bikoko ve Tavşanlı Linyit'e transfer olan Osman Fırat. Osman'ın yerini bu sene yaptığı transferlerle doldurabilirler fakat Bikoko için yeri dolar mı bunu lig başlayınca göreceğiz. Osman'ın yerini Kenan Aslanoğlu'nu transfer ettiler. Bikoko'nun yerine Erhan Şentürk ve yeni transfer edilen, en son Afrika kupasında oynayıp hazır gelmiş olan fakat bizler için kapalı kutu olan Uche Kalu geldi. Hücum kısmı kısmen zayıflamış olabilir. 

Bu sene yapılan transferlere bakacak olursak:
Gidenler: Ramazan Durdu, Bikoko, Ramazan Kurşunlu, Osman Fırat, Engin Aktürk, Aytek Aşıkoğlu, Erkan Kaş
Gelenler: Orhan Ovacıklı, Kenan Aslanoğlu, Onur Güney, Fırat Kocaoğlu, David Loria, Erhan Şentürk, Sezer Özmen, Cumali Bisi, Hasan Hacıbektaşoğlu ve son olarak Uche Kalu.
Kalede Razaman Kurşunlunun gitmesiyle 2 transferle başladılar sezona. Biri Fırat bir diğeri ise Loria. Loria benim için kapalı kutu. Fırat ise Ramazan kıvamında olamayacağını düşünüyorum. Kalecilik için yeterli kalitesi var ve Rizenin şampiyonluk yolunda önemli katkıları olacaktır fakat 24 yaşına kadar önemli bir forma şansı yakalayamadı. Şampiyonluk için güvenilir mi soru işareti olarak kalacak ve sezon sonu göreceğiz. Loria'dan istenilen performans gelirse Fırat iyi bir yedekleyici kıvamına girebilir. Ama Fırattan beklenen patlama gelmesi lazım artık.

Futbolun birinci bölgesinde iyi bir alan savunması yapan bir takım. Adam markajlaması için inatçı hırslı oyuncuları bulunuyor. 1. ligde 350.000 liraya transfer ben göremedim son yıllarda. Bir buçuk sezonda Rize'ye önemli katkılar veren Sezer'in transferi stoper açısından önemliydi. Yanına tecrübeli stoper Rizeyi bir tık ileri taşıyacaktır ama bu beklediğim transfer gelmedi. Stoperde Sezer'in yeri banko diye görüyorum. Yanına Mesut Yılmaz, Murat Sözgelmez ya da Serhat Akyüz'den birisi yazılacak. Defansın kanatlarına transfer fazlasıyla yaptılar. Gurbetçi havuzundan Süleyman Çelikyurt, Onur Güney, Orhan Ovacıklı ve Çetin Güngör transfer edildi. Onur Güney sol bekte formayı kapar ama Süleyman'ında performansı belirleyici olacaktır. Sağ bekte ise Orhan ve Çetin iyi bir forma yarışına girer. Orhan için güzel referanslar aldım o yüzden sağ bek için güvencesi var. Çetinde zorlayacaktır o bölgeyi. 

İkinci bölgede fazlasıyla enerjik bir yapıda olacak bu sene Rizespor. Hem 1. lig için çok tecrübeli oyuncuları var hem de genç nüfusu çok hareketli. Geçmiş sezon ileri hattı heyecan verirken bu sene orta sahası heyecan verecek gibi duruyor. Burada forma bekleyen Cumhur, Cumali, Kenan, Fahri, Şahinali, Ahmet Cenk, Caner, Hasan ve Zeqiri hem göbek hem de kanat için iyi isimler. Göbekte Fahri Tatan, Kenan A., Hasan H., Cumali ve Cumhur isimleri güç verecek. Forma şansında rekabetin üst düzey olacağı yer. Kanatlarda Beşiktaşta kalan Erkan Kaş'ın yokluğunu hissedeceklerdir muhakkak. Ahmet Cenk ve Caner kanatlarda ki isimler. Daha iyi isimler olabilirdi Rize'de ama transfer döneminde Rize orta bölgesine güç kattı daha çok. Defansif olarak Hasan ya da Fahri oynar ortada, ofansif olarak Kenan formayı giyer. Yedekleyicileri de genç isimler olur. Kanat için zaten belli bir kaç isim dışından ötesine geçmez.

Üçüncü bölgede Bikoko'nun yokluğu hissedilir. Erhan Şentürk bana daha çok kanat rotasyonunda forma giyecekmiş gibi geliyor. O yüzden Uche Kalu transfer edildi. Kapalı kutu olduğundan yorum yapamıyorum. O. Jallow geçen sezon iyi sayılacak gol yüzdesiyle oynadı. Fakat onun bu denli oynaması Bikoko ile iyi anlaşmasından dolayıydı. Erhan, Kenan iyi beslerse bu senede gol sıkıntısı çekeceğini düşünmüyorum Jallow'un. Hareketli bir isim. Mehmet Al'da forma giyecek isimlerden birisi olacaktır bu bölgede. Forvet rotasyonu demişken Ozan Papakerden bahsetmemek olmaz. Rizenin alt yapısından yetiştirdiği milli bir oyuncu. Bu sene belki forma şansı bulamayabilir fakat ileride çok fazla beklenti içine sokturacaktır kendisini. Pivot forvet görevini alt yaş gruplarında çok iyi başarıyor. Beklentisi Rize halkının gözünde çok büyük.
                                      David Loria/ Fırat Kocaoğlu
Orhan O./Çetin G.  Sezer Özmen  Murat S/Mesut Y.  Onur Güney
Cenk Ahmet    Hasan H./Fahri T.         Kenan Aslanoğlu    Erhan Şentürk
                               O. Jallow        Mehmet Al/Uche Kalu


Hemen hemen bu 11 ile sahaya çıkacağını düşünüyorum Engin Korukır'ın. 1. ligin güçlü takımlarından birisi olacaktır. Süper lige terfi edecek 3 takımdan birisi olacağını düşünüyorum. Hazırlık maçlarında pek bunun ışığını göstermeseler de yavaş yavaş takımın birbirine alıştığını düşünüyorum. Fazlaca transfer yaptılar bu sene.

Anıl Altuntaş

Twitter: @8aaltuntas

Hiç yorum yok: