22 Kasım 2011 Salı

Eboue Üzerinden Memlekette Irkçılığa Bakış



     Türk futbolunda eleştireceğimiz her şey var ama ırkçılık yok! Bu yorum spor medyamızdaki tanınır sözü dinlenir bir kaç yorumcuya ait. Onlar Türkiye'nin usta kalemleri ancak söyledikleri benim içime sinmedi ve farklı bir pencereden bakmak istedim. Ülkemizde ırkçılığın ağa babası var bana göre.. 

     Dün oynanan BJK - GS derbisi ile gündeme tekrar geldi ırkçılık. Eboue taraftarın sabrını zorlamış yerinin futbol sahası değil hollywood olduğunu gösteren hareketleri ile çileden çıkarmıştı. Maçtan sonra Eboue'ye maymun denildiği ve ırkçılık yapıldığı haberleri yapılıyor @eboue_27 nickli twitter adresinden söylenen sözlerle olay ingiliz medyasına kadar taşınıyordu. Daha sonra Eboue twitter hesabı olmadığını açıklasa da olay çığırından çıkmıştı. 

      İnönü de taraftar her ne kadar tahrik olmuş olsa da yapılanlara sahaya atılan maddelere bahane olmaz. Aynı senaryoyu Kadıköy de Keita yaşatmış yine tepki aynı şekilde olmuştur. Benzer olaylar geçen sene TT Arena da yaşanmış küçük bir çocuk atılan şişe ile yaralanarak ölüm tehlikesi atlatmıştır. Bunlar bizim memlekette bütün stadlarda yaşanırken değişen sadece bahaneler oluyor...
     Peki bunu önlemek için ne yapmalı? Bu sorunun cevabı aslında başka bir soru. Çok büyük hevesle hazırlanıp yasalaştıralan ve çıktıgında olacaklar ballandıra ballandıra anlatılan sporda şiddet yasası bu güne kadar kaç kişiye uygulandı? Kaç kişi bu yasa çerçevesinde ceza aldı? Federasyon ve kulüpler bu sorunu şimdilik şöyle çözdü. Deplasmana taraftar götürmemek. Peki son soru.. Ev sahibi takım taraftarı sütten çıkmış ak kaşık mı? Cevap her derbide sahada..

     Gelelim bu meseleye Türkiye'de ki bakışa... Bizim ülkemiz hiç bir zaman siyahi insanlara karşı dünyanın geri kalanının baktığı gibi bakmamış çok farklı yerlere koymuştur. Ayrımcılık yapılmıştır evet ama bu hep pozitif yönde olmuştur. Sokakta bir siyahi gördüğümüz zaman fotoğraf çekinmeyi isteyecek milletiz biz. Nouma'yı, Atkinson'ı, kahraman yapmış milletiz..
Ancak;
Sorun aslında burda değil yazının başında itirazım var derken şimdi anlatacağım seyleri kast etmiştim. Evet biz siyahileri çok sever pozitif ayrımcılık yaparız ama ırkçılık sadece bu değildir ki.. Şimdi bir kaç örnekle durumu özetleyim. Bundan bir kaç yıl önce FB - BJK  maçı maç başlarken kimse bu maçın tarihe geçecegini düşünmezdi. Her derbi tarihteki yerini alır ancak Pancu'nun kaleye geçtiği BJK kalecisiz 4 - 3 kazandığı maç unutulmaz klasikler arasında ki yerini alıyordu. Maçta bunun dışında açılan bir pankart ülkemizde  ırkçılık yok söylemini yalanlıyordu. 'Rıza Efendi 2 ekmek 1 süt' Rıza Çalımbay kapıcı çocugu oldugu için bu aşagılamaya maruz kalıyordu. Bunun adı dünyada ırkçılık ama benim ülkemde değil! Bursaspor - Diyarbakırspor maçında Bursaspor taraftarının PKK dışarı diye bağırması da benim ülkemde ırkçılık sayılmıyor! Alman milli takımı ile harikalar yaratan Löw Adanaspor'u calıştırdığı dönemde giyinmeyi bilmiyor köylü mansetleri, 2002'de A Milli takım antrenörü Şenol Güneş'in saçlarına yapılan yorumlar da ırkçılık değil.. Rijkaard'a 'Go Home' pankartı da Avrupalıya göre ağır hakaret ırkçılıktır ama bize göre o da değildir.. Ülkemizde ırkçılığın babası yapılıyor ama önemli değil ne de olsa siyahilere yapılan bişey yok.. İçiniz rahatladı di mi!!!
     Son olarak Burhan Akdağ adlı şahsın Eboue hakkında BJK TV de yaptığı açıklamalar ırkçılık kelimesinin tam karşılığıdır diyebiliriz. Tribünlerde Eboue'ye söylenen sözler olduğu söyleniyor ama kesin bir durum yok. BJK tribün lideri Alen Markaryan benim olduğum yerde nasıl ırkçılık olur dedi. Tribün liderinin Ermeni olduğu yerde ırkçılıktan bahsetmek  pek mantıklı olmaz. Diğer taraftan Barcelona'da oynarken Eto'o ya yapılan ırkçılığı protesto eden ve Hepimiz Eto'o'yuz pankartları açan taraftardan ırkçılık beklemek de çok anlamsız. Ancak; Burhan Akdağ'ın Eboue'den Nationel Geographic'de çok var sözlerini kimse açıklayamaz. Aşağıda videosu mevcut olan bu adamdan! daha fazla söz etmeyim son sözlerimi Türk futbolu için söyleyim..

     Türk futbolunda çocukluğumdan beri var olan ve korkarım ki hep var olacak olan spor yazarı adı altındaki showmanler oldukça ileri gitmemiz beklenemez. Ahmet Çakar, Erman Toroğlu gibi isimlere şike soruşturması ile yırtık dondan fırlar gibi çıkan Mehmet Baransu ve Rasim Ozan Kütahyalı eklendi. Bunlar gibi insanlar oldukça spor medyası bataklık olmaktan ileri gitmeyecektir. Futbolu temizlemeye bunlardan başlar skor yorumcularını tv ve gazetelerden çıkarırsak daha hızlı yükseleceğimiz kesin...


Hiç yorum yok: