18 Mayıs 2012 Cuma

Euro 2012 Takım Değerlendirmesi: Polonya

Euro 2012 yaklaşırken elden geldiğince turnuvada yer alacak takımlarla ilgili bir şeyler yazacağım. İlk yazı  Ukrayna ile beraber Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak Polonya için.


Lakabı ''Kartallar'' olan Polonya Milli Takımı ev sahibi olmanın avantajıyla denk bir gruba düştü. Grupta 2004'ün sürpriz şampiyonu Yunanistan, son şampiyonada Hiddink ve Arshavin önderliğinde yarı finale kadar gelerek büyük sürpriz yapan Rusya ve turnuvanın gedikli takımlarından Çek Cumhuriyeti ile birlikte çeyrek final mücadelesi verecekler.


Ev sahibi olduğu için eleme oynamadan hazırlık maçları ile hazırlanan Polonya'nın hedefini Arsenal kalecisi Szczesny ''Amacımız gruptan çıkmak hayalimiz ise şampiyon olmak'' diyerek anlatıyor. Onlar için gerçekçi bir hedef ancak fazlasına itirazları olmayacaktır. Kadrolarında bir çok tanıdık isim var. Bunlar Sivas'ın kanat oyuncusu Kamil Grosicki, Trabzonspor'un Celtic'e kiraladığı Pavel Brozek ve yine Trabzon'da bu sezon hayal kırıklığı yaratan ancak yine de kadroya alınan Adrian Mierzejewski. Bu isimlere bakarak Lehlerin kadrosunun kötü olduğunu düşünüyorsanız bekleyin! Ama isimlerini yanlış yazarsam da kusura bakmayın çok zor :( Dortmund'ta bu sezon harikalar yaratan Robert Lewandowski, Arsenal'in David Seaman'dan sonra kaleci sorununu çözen Wojciech Szczesny, Real Madrid'in transfer gündeminde olduğu söylenen sağ bek Lukasz Piszczek ve Fransa U-21 forması giydikten sonra Polonya'yı seçen genç yetenek Ludovic Obraniak takımın önemli isimleri. Özellikle Dortmund'un başarısında söz sahibi olan ve Klopp'un ellerinde yükselen oyuncular sayesinde Polonya'nın geleceği emin ellerde. Bu turnuva onlar adına bir şans ve kendilerini göstermek istiyorlar.


Takımın sahaya çıkması beklenen 11 şu şekilde:

4-2-3-1
Szczesny
Piszczek - Perquis - Wasilewski - Wawrzyniak
Dudka - Polanski
Błaszczykowski - Obraniak - Rybus
Lewandowski

Polonya hakkında o kadar bilgi sahibi değiliz elbette ancak takımda oyunun Lewandowski ve Jakub Blaszczykowski'nin üzerine kurulması bekleniyor. Bu isimlerin top geçer adam geçmez mantığıyla oynayan Yunanistan ve Rusya karşısında etkisiz kalmaları durumunda işleri bir hayli zor. Hazırlık maçlarını genelde kendinden zayıf ekiplere karşı oynamalarının handikap olmasını bekleyebiliriz ancak düştükleri grupta öne çıkan bir takım olmaması bu sorunu ortadan kaldırıyor gibi. 

Teknik Direktör: Franciszek Smuda
Takımı çalıştıran isim Franciszek Smuda hakkında çok şey bilmiyorum ancak Vikipedia'ya güvenirsek eğer bizim ligimizin Yılmaz Vural'ı demek yanlış olmaz. Kariyerinde çalıştırdığı 20. takım olmuş Milli Takım! Doksanları yılların başında bizi de ziyaret edip Altay'ı 3 ve Konyaspor'u 1 yıl çalıştırmış. Kariyerinde Polonya Liginde kazandığı bir kaç başarı ve Uefa Kupasında gruptan çıkma dışında büyük başarıları yok.  Smuda Ekim 2009'da takımın başına geçmiş ve Euro 2012'de de takımın başında olmayı sürdürecek. Karnesi çok sağlam değil. Polonya onun önderliğinde çıktığı 15 maçta 5'er galibiyet, beraberlik ve mağlubiyet almış. Avrupa Şampiyonasına hazırlık sürecinde son 10 maçta sadece 2 kez kazandıklarını düşünürsek çok da formda gitmeyecekler turnuvaya ancak halen önlerinde bir hazırlık süreci var. Polonya'da halk ve basın Smuda için kararsız ancak onu destekleme kararı almışlar ve kararlarını saygıyla karşılaşmışlar. Onu tanımlamak için kullandıkları iki kelime ''hırslı'' ve ''tutkulu'' oluyor. Teknik adam görevinden memnun ancak ev sahibi oldukları için üzerinde baskının çok fazla olduğunu ve sorumluluğunun büyük olduğunu söylüyor. Belki bu bizim altın jenerasyonumuz değil ancak temellerini atmamız içinde iyi bir fırsat diye ekliyor.
Kilit Oyuncular: Szczesny-Blaszczykowski-Lewandowski-Piszczek  
Bir takımın önce tutucusu ve atıcısı çok iyi olacak sonra diğer bölgeler denir ya Polonya'nın bu konuda sıkıntısı yok. Gelecekte dünyanın en iyi kalecilerinden biri olması beklenen Arsenal'in genç yeteneği  Wojciech Szczesny turnuvada yıldızını dahada parlatabilir. Premier Ligde bu sezon 38 maçta da forma giyen adı zor ama kendi sevimli bu arkadaş tecrübesizlik gibi bir sorun yaşamayacaktır. Ona çok güveniyorlar ve o da bu güveni kırmamak için elinden geleni yapacağını söylüyor. Takımın diğer güvendiği isimler iki sezonda Almanya'yı kasıp kavuran Dortmund'un başlıkta adını yazdığım oyuncuları. Piszczek bu sezon gösterdiği inanılmaz gelişimle şimdiden dev kulüplerin radarına girdi bile. Turnuvada göstereceği performans onu başka kulüplere taşıyabilir. Orta saha oyuncusu Blaszczykowski bu yıl Dortmund adına toplam 40 maçta 7 gol atıp 12 asist yaptı. Polonya'nın hücum gücünün önemli bir parçası olması bekleniyor. Takımın atıcısı ise Robert Lewandoski! Dortmund'un duble yapmasında şüphesiz en büyük paylardan bir tanesi onun ve bu formunun turnuvaya da yansıması Polonyalıların en büyük beklentisi. Sezon başında Barrios'un Copa Amerika'dan sakat dönmesi ile beraber formayı alan ve bir daha bırakmayan Robert 47 maçta 30 gol atıp 12'de asist yaptı. Almanya Kupası finalinde hat-trick yaparak turnuvaya ne kadar hazır olduğunu herkese göstermiş oldu. Onun adına tek sorun bencilliği gibi ancak bu onun için katlanılması gereken bir özellik. Polonya başarılı olursa bu dört ismin özellikle Lewandowski'nin adından söz ettirebileceğini söyleyebiliriz.

Bu isimlerin dışında takımda parlaması beklenen isimler 20 yaşındaki  Rafal Wolski ve 21'lik Michal Kucharczyk. İki oyuncuda Polonya liginin köklü ekiplerinden Legia Warszawa'da forma giyiyor. Wolski sitili ile Özer Hurmacı gibi orta sahanın her bölgesinde oynayabilecek bir oyuncu.Kucharczyk ise her iki ayağını da etkili kullanabilen bir forvet. Lewandowski'nin birinci alternatifi olmasını bekleyebiliriz zira Pawel Brozek tüm sezonu neredeyse boş geçirdi.
Ev sahibinin çeyrek finale ulaşması imkansız değil. 2008'e katılmayı başaran ve gruplarda veda eden Lehlerin bu kez amacı daha ileri gitmek. Oyuncuların taraftarı hayal kırıklığına pek niyeti yok. En büyük hayalimiz bu turnuvada oynamaktı ve bu şansı bulduk sonuna kadar zorlayacağız diyorlar. Bana göre de uzak bir hayal değil Polonya  bu gruptan çıkar ancak daha ileri gider mi? Orasını şampiyona başlayınca göreceğiz. Oyuncuları ile bana sempatik gelen Polonya'nın başarılı olmasını isterim. Bakalım bize Lewandowski önderliğinde neler gösterecekler.


Pekte tanımadığım Polonya'yı elden geldiğince anlatmaya çalıştım. Sürc-i lisan ettiysek affola ve eksik veya yanlış bilgi varsa desteğinizi beklerim. Yazı biterken kadroya bakmak isteyenler için henüz bildirilmemiş kadroyu da koyum. Kesin kadrolar 29 Mayısta UEFA'ya bildirilecek. 

Kaleciler; Lukasz Fabianski (Arsenal FC), Wojciech Szczesny (Arsenal FC), Przemyslaw Tyton (PSV Eindhoven).
Defans; Sebastian Boenisch (SV Werder Bremen), Kamil Glik (Torino FC), Tomasz Jodlowiec (KSP Polonia Varşova), Marcin Kaminski (KKS Lech Poznaı), Damien Perquis (FC Sochaux-Monteliard), Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund), Marcin Wasilewski (RSC Anderlecht), Jakub Wawrzyniak (Legia Varşova), Grzegorz Wojtkowiak (KKS Lech Poznan).
Orta saha: Jakub Blaszczykowski (Borussia Dortmund), Dariusz Dudka (AJ Auxerre), Kamil Grosicki (Sivasspor), Adam Matuszczyk (Fortuna Düsseldorf 1895), Adrian Mierzejewski (Trabzonspor AŞ), Rafal Murawski (KKS Lech Poznan), Eugen Polanski (1. FSV Mainz), Ludovic Obraniak (FC Girondins de Bordeaux), Maciej Rybus (FC Terek Grozny), Rafal Wolski (Legia Varşova).
Forvet: Pawel Brozek (Celtic FC), Michal Kucharczyk (Legia Varşova), Robert Lewandowski (Borussia Dortmund), Artur Sobiech (Hannover 96).
Yedek Kadro: Grzegorz Sandomierski (Jagiellonia Bialystok); Arkadiusz Glowacki (Trabzonspor AŞ), Marcin Komorowski (FC Terek Grozny); Ariel Borysiuk (1. FC Kaiserslautern); Ireneusz Jelen (LOSC Lille Mdtropole), Arkadiusz Piech (Ruch Chorzow), Michal Zyro (Legia Varşova)
A Grubu
 PolonyaYunanistan 
Warsaw – Cuma, 8 Haziran, 2012 18:00
 RusyaÇek Cumhuriyeti 
Wrocław – Cuma, 8 Haziran, 2012 20:45
 YunanistanÇek Cumhuriyeti 
Wrocław – Salı, 12 Haziran, 2012 18:00
 PolonyaRusya 
Warsaw – Salı,  12 Haziran, 2012 20:45
 Çek CumhuriyetiPolonya 
Wrocław – Cumartesi, 16 Haziran, 2012 20:45
 YunanistanRusya 
Warsaw – Cumartesi, 16 Haziran, 2012 20:45

2 yorum:

MaSSaRo dedi ki...

bende bir not düşeyim şuanki ev arkadaşım erasmustan gelen polonya lı biri olduğu için bu yaz destekçisi olacağım ülke konumunda :) bunu ayzarken diğer polonya lı arkadaşlarımdan da görüş aldım yani tek bir kişinin sözüyle buraya yorum yapmıyorum...

öncelikle teknik direktörlerine olan inanç ve güven ülkede gerçekten kötü durumda ki en büyük sorunun bu olduğu görüşündeler... Michal Kucharczyk e dikkat çekiyorlar geleceğin yıldız adayı olması muhtemel diyorlar bende onlara okan koç'u gösteriyorum :) Rafal Wolski ve Artur Sobiech keza çok şey beklenen isimler ...

mustafa arslan dedi ki...

@massaro
Katkın için gerçekten teşekkür ederim..

Teknik adamlarına güvenmediklerine dair bir şeyler okudum evet ama bu saatten sonra yapacak bişey yok destekleyelim demişler. Polonyalı arkadaşlardan daha fazla bilgi bekleriz :)