11 Mayıs 2012 Cuma

Süper Final'in Süper Finalinin 11'lerinin karşılaştırması

Ligimizin tarihindeki yerini alacak olacak bu sezonun finalinde şampiyonu belirleyecek dev derbi öncesi takımların on birlerini karşılaştırıp, kim hangi mevkide avantajlı bir bakalım. On birleri muhtemel kadrolar üzerinden değerlendirecem ancak hocalar sürpriz yapıp terse de yatırabilir bizi.
KALECİLER
Volkan Demirel - Fernando Muslera:
İki takımında final maçına çıkarken akıllarında kale ile alakalı en ufak bir tereddüt yok. Muslera özellikle normal sezonda harikalar yaratıp, GS taraftarının sevgilisi oldu. Süper Final'de formu düşmüş gibi gözükse de taraftarı Uruguaylıya çok güveniyor. Volkan ise Muslera'nın tam tersi şekilde normal sezonda kendi standartının altında kalmasına rağmen Süper Final'de büyük sorumluluk alıp mucize kurtarışlar yaptı. Hem de son iki maçta ciddi sakatlığı olmasına rağmen takımı buraya kadar getirdi. Daum'un onu kalede görünce ürperiyorum dediği günler artık çok geride kalırken Volkan mevkisinde Avrupa'da en iyi bir kaç isimden birisi oldu.


DEFANS

Gökhan Gönül - Emmanuel Eboue:
Gökhan bu sezon beklentilerin oldukça altında kaldı. Bir dönem formsuzluğu nedeniyle Kocaman onu yedek bıraktı ancak en kötü hale bile takıma faydalı ancak Topuz'un hücum gücünün sınırlı olması onu Fenerbahçe adına hücum varyoslarında önemli kılıyor. Bu sezon sık sıkta sakatlık yaşayan sağ bek maça muhtemelen tam iyileşemeden çıkacak ancak yine de önemli bir koz olacaktır.. Eboue Galatasaray'ın Selçuk İnan ve Elmander ile beraber en kilit oyuncularından bir tanesi. Bu sezona bir çok farklı mevkide oynayarak başlasa da en sonunda gerçek yerini buldu ve takıma katkısı büyük oldu. Afrika Kupasına gittiği dönem sarı-kırmızılılar büyük sıkıntı yaşadı. Yarın hem hücumda hemde defansta büyük bir silah olacak. Onun adına tek sorun taraftarı tahrik edecek hareketleri yapmaya müsait olması ancak Fatih Hoca onu bu konuda uyaracaktır.


Joseph Yobo - Thomas Ujfalusi:
Yobo iki sezondur Fenerbahçe defansının sigortası konumunda. Yeteri kadar sert olmaması yüzünden nadiren de olsa eleştirilen Nijeryalı ayağına topu aldığında Fenerbahçe taraftarını rahatlatıyor. Yerinde müdahaleleri ve yanındaki partnerinin bir kaç değişmesine rağmen artan performansı onu bu sezon vazgeçilmez kıldı. Necati'nin defansın arkasına sarkmasını engelleyecek isim O olacak gibi. Ujfalisi de Galatasaray'ın Yobo'su denilebilir. Sezon başında Atletico'dan alınması planlanan oyuncular paketindeydi ancak sadece o sarı-kırmızı formayı üstüne geçirdi ve kısa sürede vazgeçilmez oldu. Dev derbide Bienvenu'ye karşı büyük üstünlük kurması sürpriz olmaz ancak erken kart görmesi gardını düşürebilir.

Bekir İrtegün - Semih Kaya:
Fenerbahçe'de bu sezon Yobo'nun partneri sık sık değişti. Gelecekte milli takımın bankosu olacak denilen Serdar Kesimal sakatlıkları, formsuzluğu derken verim vermedi. Formayı Bilica'ya vermektense Bekir'e verdi Kocaman ve karşılığını fazlasıyla aldı. İnanılmaz mücadele ortaya koyan Bekir ilk maçta Elmander'le yapışık ikiz olmuştu, bu  maçta da görev onun olacak. Handikapı ise topu oyuna sürerken hata yapabilmesi. Galatasaray baskısı sırasında hata yapmazsa baskının kırılması kolay olacaktır. Semih Kaya bu sezon Fatih Terim'den formayı sürpriz bir şekilde aldıktan sonra bir daha bırakmadı. Beklentileri fazlasıyla aşsa da son haftalarda formda gözükmedi. Stoch ve Bienvenu'nun savunma arkası koşularında dikkatli olmazsa pahalıya mal olabilir.

Reto Ziegler - Hakan Balta:
Fenerbahçe defansının en zayıf ismi açık ara Ziegler. Andre Santos'un ayrılışından sonra hücum gücü az olsa da savunma iyi diye alınan İsviçreli defansta da pek iyi gözükmedi. Alternatifi olmaması Kocaman'ı oldukça zorladı bu sezon. Pozisyon hatalarını oldukça fazla yapan Reto bu maçta özellikle Eboue'nin arkadan bindirmelerinde oldukça dikkatli olmalı. Hakan Balta geçen sezon oynadığı oyunla bu sezon ki Ziegler'den pekte farklı değildi ancak bu sezon yeniden doğdu desek yeridir. Özellikle Fenerbahçe öne geçer ve geri çekilirse sürpriz çıkışları ile Galatasaray hücumunu çeşitlendirebilir.
ORTA ALAN

Mehmet Topuz(Dia) - Engin Baytar:
Geçen hafta Trabzon'da zafere ulaşan takımda sadece Dia/Topuz değişikliği bekleniyor. Mehmet Topuz iki sezondur özellikle hücumda beklenilenin yarısına bile ulaşamadı ancak geçen sezonun devre arası sonrası müthiş mücadeleci bir kimlik kazandı. Bu maçta orta alanı güçlü kılacaktır ancak kanat bindirmelerini yapması şart. Yoksa Hakan Balta'da rahatlıkla hücuma çıkacak ve bir kişi fazla olacaktır akınlarda Cim-Bom. Eğer sürpriz olur ve Dia oynarsa Topuz için söylediklerimin tam tersi geçerli olacak. Savunmada takım biraz zayıflayacak ancak hücum gücü çok daha fazla olacak. Balta'da hücumlara katılmaktan korkacaktır. Ayrıca bulduğu boşluklarda topu koşturarak takımı rakip sahaya taşıyabilir. Engin bildiğimiz Engin. Trabzon'dan transfer edildikten sonra Terim onu adam eder diyenlerde vardı, Güneş edemedi ise o da edemez diyenlerde. İstikrarsız oyunun tanımı Engin ama yetenekleri de yadsınamaz. Eğer yarın oynamak isterse oynar bu tamamen ona bağlı..

Selçuk Şahin - Felipe Melo:
Selçuk için ne söylense maçın ilk beş dakkasında yaptıklarıyla tam tersine çevirebilir o fikileri. Enteresan bir oyun yapısına ve futbol şansına sahip. Emre'nin oynatılmadığı ve cezalı olduğu bölümlerde oyunu ile beklentileri aştı. Etkili pas denemelerini tehlikeli bölgelerde yapmazsa faydalı olacaktır. Onun Galatasaray maçlarını ne kadar sevdiğini düşünürsek Selçuk ne yaparsa yapsın şaşırmayacağımız kesin. Felipe Melo geldiğinde kimse böyle bir performans beklemiyordu. Orta alandaki mücadelesinin yanına attığı gollerde eklenince takımın en etkili isimlerinden birisi oldu. Alex'in yokluğunda onu ilerde daha fazla görmemiz sürpriz olmaz..

Emre Bölezoğlu - Selçuk İnan:
Bu sezon futbolundan daha çok vukuatları ile konuşulan Emre son Trabzon maçında tribün ve oyuncuların tahrikine rağmen sakin kalmayı başardı. Alex'in olmadığı bir on birde pasları ile takımı yönlendirebilir. Sinirlerine hakim olamazsa böyle bir finalde takımını eksik bırakarak kendini bitirebilir. Selçuk İnan için bu sezon çok şey söylenebilir. Galatasaray'ın yıllardır aradığı oyuncu profiliydi O. Takımın beyni demek onun için az kalabilir çünkü attığı gollerle sadece beyin değil gol ayağı da oldu. Sahaya çıkacak en büyük koz desek yerinde olur. Fenerbahçe'nin 3lü orta sahası karşısında ne yapar maçta göreceğiz.

Miroslav Stoch - Emre Çolak:
Miro bu sezon yaptığı çıkışla takımın hücumda en büyük kozlarından bir tanesi oldu. Fenerbahçe'nin kendi sahasında sıkıştığı anlarda topu rakip sahaya geçirmek onun görevi oldu. Eboue'nin hücuma çıkacağı anlarda tehlikeler yaratabilir. Diğer büyük kozu ise ''Örümcek Avcılığı'' Yarın sık sık şut deneyeceğine eminim. Emre Çolak, Terim'in özellikle Riera'dan istediğini alamadığı dönemde takıma monte ettiği isimdi. İstikrarı yakalayamadı ancak mücadelesi ile ayakta kalmaya çalıştı. Onun için Galatasaray'ın Topuz'u diyebiliriz. Tabii iki siklet daha küçüğü zira fiziksel olarakta zayıf. Gökhan'ın gününde olması durumunda savunmakta zorlaması pek mümkün gözükmüyor...
FORVET


Cristian Baroni - Necati Ateş:
Cristian bu sezon oynadığı oyunla herkesi olumlu anlamda şaşırttı. Kimse, özelikle ben ondan bu performansı beklemiyordu. Brezilyalı ''ortası'' olmayan bir oyuncu. Ya vasatın üstünde oynuyor ya da berbat. Bu sezon attığı gol ve yaptığı asistlerle takımı taşıyan isim oldu ve bu maçta da uzaktan şutları ve savunma arkası koşuları ile etkili olabilir. Necati devre arasında geldikten sonra Galatasaray'ın hücum gücünü artırdı. Son haftalarda takımla birlikte o da formsuz ancak sahaya çıkması bekleniyor. Savunma arkası koşuları ile tehlikeli  olabilir.

Henri Bienvenu - Johan Elmander:
Bienvenu başlarda büyük hayal kırıklığı olsa da Süper Final'de toparlandı ve taraftara ümit veriyor. Trabzon maçındaki oyununu sürdürebilirse savunma arkası koşuları ve dar alanda çalımları ile etkili olabilir. Fenerbahçe şampiyon olacaksa onun performansı çok önemli olacak. Elmander demek takımın sistemi demek neredeyse. Onun yokluğunda takım topu ilerde tutmakta ve baskı kurmakta zorlanıyor. İsveçli golcü Süper Final başladığından beri suskun ve bu dönemde takım çok zorlandı. Biraz formda olsa şampiyonluk bu maça kalmayabilirdi. Bekir'le mücadelesini kazanırsa faydalı olacağı kesin ancak ilk maçta Bekir onu iyi kitlemiş ve etkisiz kılmıştı.. Maçın kaderini bu iki adam belirleyecek...


Artık saatleri sayıyoruz.. Bu daha önce yaşamadığımız bir heyecan türü. Son hafta şampiyonluk için oynadık belki ama rakimizi de farklı bir ekrandan takip ettik. Bu sefer tuttuğunuz takımda rakipte aynı karede yer alacak. Artık başlasın şölen sabırsızlanıyorum!..

1 yorum:

Hayati Börekçi dedi ki...

güzel değerlendirmeler olmuş...