10 Mayıs 2012 Perşembe

Uçamayan Hollandalı 43 yaşında


Dennis Bergkamp... Bazılarının sadece attığı efsane golle hatırladığı Uçamayan Hollandalı hafızalarda daha fazla yer etmeyi kesinlikle hak ediyor. İnter'de geçirdiği başarısız iki sezonun ardından 1995'te Arsenal'e imza atmış ve efsanenin doğuşu o gün başlamıştı.  O günlerde takımın golcüsü olan Ian Wright ile harika bir ikili olmuşlardı. Wright ona olan hayranlığını ''Eğer O Uzay Yolu'nda oynuyor olsaydı güneş sisteminin en iyi futbolcusu olurdu." sözleriyle açıklıyor.
Baba Bergkamp onu Arsenal efsanesi olarak hayal etmemişti çünkü Manchester United taraftarıydı. O dönem United'ın efsanesi olan Denis Law'a hayrandı ve onun adını verdi oğluna. Dünya'ya gözlerini açtığında takvimler 10 Mayıs 1969'u gösteriyordu.. 12 yaşında Ajax altpasına girdi ve kısa sürede yeteneği fark edildi. Top kontrolü, yerel deyimle yürüyerek adam geçmesi ve harika şutları onu diğerinden bir adım öne çıkarıyordu. İlerde Hollanda'nın efsane oyuncularından olacak bu adamı A takıma çıkaran isim en büyük efsane Johan Cruyff olacaktı. Ajax'ta 7 yıl geçirdi ve bir çok başarı kazandı. Bunlardan bir tanesi de UEFA kupasıydı.
Artık gitme vakti geldi deyip Milano'nun Mavi Siyah'lı ekibine gitti. İnter ve İtalya'nın defansif oyunu ona uymadı. Başarısız bir sezon geçirdiler ancak UEFA kupasını bir kez daha kaldırma fırsatı yakaladı. Her şeye rağmen mutsuzdu, yeteneklerini kullanma fırsatı bulamıyor, sahada dayak yiyordu. Moratti onu satmaya karar vermişti ve Arsenal talip olunca hiç düşünmedi. Kazıkladığını düşünüyordu açıkca İtalyan Kulübün başkanı ancak hiç de öyle olmadı...
Efsane yazılmaya Londra kulübünde başladı. İngilizlerin sıkıcı futbolu 10'un Wenger ile buluşması ile değişmeye başladı. Arsenal tarihini değiştirip kupalar kazanmaya başlarken İngiliz futboluna da değişik bir renk getirmişti. Harika çalımları ve enfes şutları ile taraftarın bir numaralı ismi oldu. Ta li Thierry Henry Highbury'e ayak basana kadar. Orta sahada Viera, kanatlarda Robert Pires ve Frederick Ljunberg, en uçta Kral Henry ve arkasında Bergkamp ile harika bir takım kuruldu. 2006'da emekli oluncaya kadar 3 lig şampiyonluğu, 4 Federasyon Kupası kazandı.
Harika golleri ve futbol zekası ile herkesi büyüleyen Bergkamp attığı efsane goller dışında da hafızalarda harika bir yetenek olarak yer etmeli. Bugün ben Arsenal taraftarı isem bunda aslan payı Uçamayan Hollandalı'nın. Onu izleme fırsatını yakaladığım için şanslıyım. Hem büyük futbolcu hemde büyük bir centilmendi. ''Uçamayan Hollandalı'' lakabı uçak korkusu yüzündendi merak edenler için. Diğer bir lakabı da ''Ice Man(Buz Adam)''dı çünkü yüz ifadesi karakterinin aksine donuk ve heyecansızdı. İyi ki doğdun büyük usta!!

Hiç yorum yok: