28 Haziran 2012 Perşembe

Almanya-İtalya Öncesinde

Bu akşam Kiev'de İspanya'nın karşısına çıkacak takım belli oluyor. 2008'de  ki finalin rövanşı mı olacak yoksa İtalya Panzerleri durdurup finale mi yürüyecek göreceğiz. Maç öncesinde takımların artıları eksileri neler kısa bir değerlendirme yapalım.


Almanya-İtalya maçları turnuvalarda çok fazla karşımıza çıkmadı bu güne kadar. En son 2006 Dünya Kupası'nda Gök Mavililer Almanları evinde devirip finale yürümüştü. Panzerler son on beş maçını kaybetmedi ve bu konuda rekora doğru ilerliyor. Rekorun kırılabilmesi için önlerinde en büyük engellerden birisi bu maç. Turnuva öncesi Almanları, Hollanda veya Portekiz mi daha çok zorlar yoksa İtalya mı diye sorsak çok az kişinin cevabı mavi formalılar olurdu ancak unutulan bir gerçek var mı Almanya İtalya'yı resmi maçlarda hiç yenememiş! Gördükleri son galibiyet 1995 yılında bir hazırlık maçı. Şansları onlara karşı pek tutmuyor evet ama bu sefer işler biraz daha farklı.


Löw hangi takımı sahaya sürecek?


Almanya yarı finale gelene kadar iki farklı oyun izlettirdi bizlere. Grup aşamasında büyük takımların varlığı düşük tempoda bulduğunu at mantığıyla 9 puan getirirken; çeyrek finalde Yunan savunmasını aşabilmek için Reus ve Schürrle gibi hızlı adamları kullandılar. Bu iki oyun tarzının da artı ve eksileri mevcut ve Löw hangisini seçecek bilemiyoruz. Klose, Reus, Schürrle üçlüsü hücum hattında olunca 3-4 dakikada bir tehlike yarattılar karşı kalede ancak geleneksel İtalyan savunması Rumlara oranla çok daha iyi ve Reus ve Schürrle'yi daha iyi kapatabilirler. Ayrıca kontra atak konusunda çok başarılı bir takım olarak gözükmeyen Yunanistan iki gol bulabildi ise İtalyanların da en az o kadar bulma şansı yüksek! Gomez, Podolski, Müller üçlüsü oynarsa daha sabırlı bir oyun ortaya konulacak demektir. Sahaya iyi yayılıp kalesinde tehlikelere izin vermeden on pozisyon bulmak yerine bir iki tane bulup bunlardan birisini gole çevirerek maçı kazanma stratejisini bu isimlerle rahatlıkla uygulanabilir ve bunu grup aşamasında gördük.


Klose mi Gomez mi?


Forvet seçimi de bu maçın kaderine direk etki edecek konulardan bir tanesi. Mario Gomez turnuvaya harika başlasa da son maçta Klose'nin gösterdiği oyun Löw'ü seçim yapma konusunda kararsız bırakacaktır. Üstte saydığım sebepler Gomez'in 11'e daha yakın olduğunu söylüyor ancak Klose oynarsa da kimse neden oynadı diyemez. Mario'nun iki maç üst üste oturtulması da olası başarısızlıkta Löw'e gelecek eleştirilerin dayanak noktası olabilir. Gerçekten karar vermek zor ancak ben Gomez'in sahada olacağını düşünüyorum.


Andrea Pirlo


Bir önceki postta Pirlo'nu İtalya'da ki şampiyonluk yarışında ki etkisinden bahsetmiştim. Bu sezon Juve şampiyon olurken o da Serie A'da yılın oyuncusu ödülüne layık görüldü. Mükemmel geçen bir sezonu milli takımda da aynı çizgide sürdürüyor ve İtalya'nın beyni gibi oynuyor. Oyunu yönlendirme ve okuma becerisi müthiş. Eğer İspanyol olsaydı zaten harika olan Boğalar nasıl bir takım olurdu hayal etmek güç. Pirlo'yu marke etme görevi özel olarak bir oyuncuya verilmeyecektir muhtemelen ancak orta alanda Khedira ve Schweinsteiger onu baskı altına almaya çalışacaktır. Bunların hiçbiri yapılmaz ve rahatça top alıp oyunu yönlendirirse sürpriz bir sonuç çıkabilir ortaya. Gök Mavili takım bu akşam finale yürüyecekse bu Pirlo'nun ayaklarından geçiyor!


İtalya'nın zayıf Almanya'nın güçlü yönü!


Prandelli'nin İtalya'sı turnuvaya 3-5-2 ile başlayıp daha sonra İngiltere karşısında 4-3-1-2 şeklinde dizildi. İki sistemde de kanat beklerinin sorumlulukları çok fazla ve hem hücumda hem de savunmada büyük iş düşüyor onlara. İngiltere karşısında Abate ve Balzeretti göz kamaştırıcı bir oyun ortaya koydular ve oyunda ibrenin İtalyanlara dönmesini sağladılar. Bu maçta işleri o kadar kolay olmayacak zira bek oyuncuların önünde net kanat oyuncuları kullanmayan İtalya'ya karşı en büyük silahı kanatlardan üçgen hücumlarla ceza sahasına giren Almanların maçı olacak. Turnuva başından beri Panzerler bu silahlarını pek kullanabilme fırsatı bulamadılar ancak bu maçta oldukça fazla deneyeceklerine eminim. Prandelli'nin sahaya yine 4-31-2 şeklinde çıkacağını düşündüğüm için bu maçta Almanya'nın kanatlardan gelen akınlarına dikkat edin diyorum!


İtalya adına diğer büyük sorun gerçek anlamda bir santrafor'un sahada olmaması. Ne Balotelli ne de Cassono hatta sonradan girebilecek Di Natelie net bir 9 numara değiller. Klose ve Gomez gibi bitirici oyunculara sahip Almanya'ya karşı son vuruşlarda büyük sıkıntı çeken İtalya. Oldukça ilginç bir maç olacak. Son veride hava topları konusunda. İngiltere maçında Carroll oyuna girdikten sonra hava toplarının nerdeyse tamamını kazandı. Mario Gomez ve Klose'ninde bu konuda oldukça başarılı olduğunu düşünürsek ibre iyici Panzerlere dönüyor. Ama futbol bu her türlü sonuca gebe!


Tahmin


İki takımda son üç günde birbirlerinin zayıf noktalarına çalıştı ve buralardan rakibi vurmaya çalışacaklar. Almanya gerçekten maçta ağır basan taraf ancak İtalyanlarda bu turnuvalarda geleneği olan bir takım.Prandelli savunma hattımızla fark yaratıp onları durdurup sonrada vuracağız, şuursuzca saldırmayacağız diyor. Bu açıklama bana Löw'ün grup maçlarında ki oyuna döneceğinin göstergesi gibi geliyor. Bakalım kazanan kim olacak. İtalya, Almanya'ya karşı üstünlüğünü sürdürecek mi yoksa Panzerler 2008'in rövanşını alabilmek için bu engeli de geçecek mi.


Tahmini 11'ler


Almanya: Neuer - Lahm, Badstuber, Hummels, Boateng - Schweinsteiger, Khedira - Podolski, Özil, Müller - Gomez


İtalya: Buffon - Barzagli, Bonucci, Balzaretti Abate - De Rossi, Pirlo, Marchisio, Montolivo - Balotelli, Cassano, 

Hiç yorum yok: