29 Haziran 2012 Cuma

Neden Toni Kroos?

Dün gece ikinci finalisti belirleyen maçta Almanya'nın patronu Joachim Löw sürpriz bir şekilde sağ kanatta Müller ya da Reus'a değil daha çok orta saha özellikli Toni Kroos'a yerdi formayı ve herkesi şaşırttı. Peki neden Kroos?


İtalya'nın kalabalık orta sahası ve Pirlo'nun liderliği onları yarı finale kadar getirmişti. Löw bu duruma engel olmak ve orta alanda Azurri'nin etkinliğini azaltmak adına Kroos sahaya sürüldü diye düşünüyorum. Ancak maçı izlerken gördük ki bu plan tutmadı hatta ters tepti! Büyük takımlar için söylenen bir söz vardır hep. Onlar önlem almazlar aksine önlem alınan olurlar diye. İtalya'yı durdurayım derken kendi ayağına sıkmak oldu bu tercih!


Almanya maçı kazansa Löw bu tercihinden sonra dahi ilan edilebilirdi. Buna asla şaşırmazdım çünkü Yunanistan maçındaki sürpriz değişikliklerden sonra ''Löw dahi mi?'' diye bu konu da bir yazı da yazmıştım. O yüzden içim rahat! Panzerler bu tercihle maçı kazanabilirdi gerçekten de çünkü kötü oyuna rağmen golleri aptal saptal savunma hatalarından yediler. Birazcık şansları olsa maçı en azından uzatmaya götürebilirledi ancak İtalya sonuna kadar finali hak etti! Kroos sağ tarafta bir şey üretemeyince ortaya geldi hatta sola geçti ancak değişen bir şey olmadı. Schweinsteiger'in de kötü oyunu Almanların kontrolü iyice kaybetmesine yol açtı. Löw'ün maçın sonlarında ki Boateng-Müller değişikliği de işi iyice arap saçına çevirince mağlubiyet kaçınılmaz oldu. 


Kroos gerçekten mükemmel bir oyuncu ancak Almanya'nın sisteminde pekte yeri yok. Bu söz yanlış anlaşılmasın her türlü orta alanda kullanılabilir ancak forvet arkasından Mesur ve Götze orta alanda ise her ne kadar bu turnuvada kötü olsa Schweinsteiger ondan çok daha iyi oyuncular. Khedira'nın yerine oynaması da mantıklı olmaz zira bu tercihin tutmayacağını hazırlık maçlarında gördük. Almanya kaybetti evet, sadece Kroos'un  orada oynatılması da bunun tek sebebi değil evet ama yine de bu yanlış tercih ve hata demek için engel değil! Maçın genel yorumu ve Löw'ün nerede hata yaptığına dair ayrı bir yazı gelecek.

Hiç yorum yok: