14 Ağustos 2012 Salı

Elazığspor 2012-13 İncelemesi

Süper Lig'e yükselen 3 takımdan biri Bank Asya'ya yükseldiği ilk senesinde ligin tozunu atan Elazığspor oldu. Gakgoşlar 33.hafta Süper Lig'e yükselmeyi garantileyerek 2 senede 2 lig atlayan 2-3 takımdan biri oldu. Biraz geçmişe dönersek Elazığspor bundan 3.5 sene önce TFF 3.Lig'e düşmekten son anda kurtulmuştu. İşte o Elazığspor ertesi sene şampiyon olarak Bank Asya'ya yükseldi. Takımın iskeletini bozmadan yapılan birkaç sağlam takviyeyle ligin ilk haftalarından itibaren zirveye oynamaya başladılar. İlk yarıyı lider kapatan Elazığspor ligin sonlarına doğru bocalamaya başlasa da yapılan bir hoca değişikliğiyle bu durum kısa vadede olsa aşıldı ve takım 33.hafta Süper Lig'e çıkmayı garantiledi. Elazığspor Bank Asya'yı yabancısız transit geçen tek takım. 


Sene sonunda yapılan açıklamalarda toplam yapılacak transferin 10 olacağı söylense de bu sayının bayağı üstüne çıkıldı. Şu anda toplama takım görüntüsü verse de kısa sürede uyum sürecini aşacaklarına inanıyorum. Kale mevkiinde Eskişehirspor'dan bedelsiz gelen Vanja Ivesa, geçen sezon Samsunspor'dan alınan Ahmet Şahin ve bu sene 1461 Trabzon'dan alınan genç kaleci Mücahit Atalay var. Kale Elazığspor'un en sıkıntı bölgelerinden. Eskişehir kariyeri boyunca pek olumlu bir izlenim bırakmayan Ivesa'nın tek olumlu yönü bedelsiz gelmiş olması ve Türkiye'yi tanıyor olması. Defans ile iletişim sıkıntısı çekeceğini düşünmüyorum. Uzun boyunun avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Kısacası yaşlı bir isim olmasına rağmen Ivesa tam bir kapalı kutu şu anda. Bank Asya'da kaleyi başarıyla koruyan Ahmet Şahin'in ise Süper Lig kariyeri pek parlak değil. Samsunspor'un yedek kalecisi olmak pek deneyimi yok. Yeterli bir yedek olduğunu düşünmüyorum. Mücahit'in ise bu sene forma şansı bulacağını düşünmüyorum.


Defans bölgesine cidden sağlam takviyeler yapıldı ve bunlara bonservis bedeli ödenmedi. Her ne kadar sevmeyeni çok olsa da Bilica gibi Türkiye'nin her takımında oynayacak bir oyuncunun transfer edilmesi çok iyi bir hamle. Türkiye kariyerinde kendisini birçok kez kanıtlamış olan Bilica'nın Elazığspor'un belkemiği olacağını düşünüyorum. Bilica'nın yanında oynayacak isim ise Sedat Bayrak olur. Yine Bilica gibi Sedat'ın da seveni azdır ama Bilica ile iyi bir ikili oluşturacaklarına inancım tam. Yaş olarak 2 oyuncu da 3-4 yaş genç olsa Elazığspor'un defans bölgesinde uzun vadede sıkıntısı da olmazdı ama iki oyuncu da artık 30lu yaşları geçti. Bilica-Sedat ikilisinin yedekleri Hırvatistan'dan transfer edilen Spahija ve Elazığspor'un Bank Asya'ya yükselmesinde büyük emeği olan Görkem olur. Ahmet Görkem'in Konyaspor forması altında Süper Lig tecrübesi de var ama Spahija şu an kapalı bir kutu. İzleyebildiğimiz tek maç olan Sivas maçında iyi bir izlenim bıraksa da tek maçla değerlendirmek olmaz. Sağ tarafta geçen sene kadroda bulunan bütün isimler yollandı ve oynayacak isimlerin tamamı yeni transfer. West Ham'dan alınan ve kısa süreli de olsa Faubert sağ bekte oynayabildiği gibi zaman zaman sağ açıkta da oynayabiliyor. Büyük takımlara karşı sağ açıkta defansif bir rol üstleneceğini düşünüyorum. Sağ beke yapılan diğer transferler Adem Alkaşi ve Atahan Menekşe. Adem Alkaşi'nin bu ligin en iyi beklerinden biri, Samsunspor formasıyla da iyi işler yaptı. Atahan ise tecrübe açısından yetersiz olsa da iyi bir alternatif olacaktır. Sol bekte Ajax'tan transfer edilen Marvin Zeegelaar, Caner Bulut ve Orhan Ak var. Marvin Zeegelaar ilk 11'de oynayacak isim olur. Orhan Ak gönderilmezse eğer (yeni transfer edilmesine rağmen gönderileceği konuşuluyor) onun yedeği olur. Zeegelaar hakkında yorumlar bayağı olumlu, tek maçtan yorum yapmak istemiyorum ama ben de beğendim Zeegelaar'ı. Ayrıca bu bölge için Aydın Karabulut deneniyor. Orhan Ak giderse Aydın'ın transfer edileceğini düşünüyorum.



Orta sahada yine transfer ağırlıklı as oyuncular olacaktır. Defansın önünde Bülent Ertuğrul ilk 11'de başlar. Bülent Ertuğrul da transfer edilen birçok oyuncu gibi Bülent Uygun'un eski öğrencilerinden. Onun sistemini bilen biri olması futbolun en önemli bölgesinde oynayan bir oyuncu için iyi bir şey. Bülent'in alternatifi Giresun'dan bedelsiz gelen Ali Zorlu olur. Genç oyuncu eğer dikiş tutturursa Elazığ'da uzun yıllar forma giyecek kapasiteye sahip. Bülent'in yanındaki oyuncu daha çok Sivas günlerindeki performansıyla hatırlanan Sezer Badur olur. Sezer geçen sene Trabzonspor'la yaşadığı sorunlar yüzünden fazla oynayamasa da Bülent Uygun'la beraber eski günlerine dönerse sağlam bir Elazığspor orta sahası izleriz. Orta saha için diğer bir alternatif geçen sene A2 takıma da çağrılan Murat Kayalı olur. Sivasspor maçında dikkatleri üzerine çeken Murat, milli takım seviyesine yükselecek bir oyuncu olamasa da Elazığspor'un bel kemiklerinden biri olabilir. Bülent Uygun hazırlık maçlarında bazen 4-4-2 bazen 4-2-3-1 sistemini denedi. Büyük takımlara karşı 4-2-3-1'in ortasındaki adam Arif Şahin veya Amr Zaki oynayacaktır. Arif Şahin yine Görkem gibi bu takımın Süper Lige yükselmesine 3 yıllık emek vermiş biri. Kendini kontrol edebilirse Süper Lig'de de iş yapabilir. Sağ kanat için Konyaspor'dan gelen Gökhan ve Faubert değişmeli oynar. Faubert'in defansif katkısı Gökhan'dan çok olduğu için Faubert'i bu bölge için 1. adam yapıyor. Gökhan'ın sağlam sayılabilecek bir Süper Lig kariyeri var. Sonradan düşüşe geçse de Konyaspor'da toparladı ve kendini göstermek isteyecektir. Bu bölge için elde fazla olan forvet alternatifleri de kullanılabilir. Hocanın takdirine kalmış tabii. Sol kanatta Köksal ve Sinan ikilisi öne çıkıyor ama ikisi de Süper Lig'de ne kadar performans gösterebilirler meçhul. Feindouno burada kullanılabilir. 




Tek forvetli sistem için elde bayağı forvet var. Elazığspor'un en eski futbolcusu Göksu Türkdoğan, Sinan Özkan, Mısırlı Amr Zaki, Sinan Kaloğlu, Herve Tum, Pascal Feindouno bu isimler. Herve Tum ve Amr Zaki'nin oynama şansı diğerlerinden bir adım önde. Göksu'nun ve Sinan'ın fazla forma şansı olacağını düşünmüyorum. Sinan Kaloğlu transferi de pek anlamlı gelmiyor ama maç başına ücret ile anlaşıldığı için kadroda durmasında şu anda bir sıkıntı yok. Herve Tum, Türkiye'deki en iyi sezonunu geçirdikten sonra Gençlerbirliği ile yeni sözleşme için anlaşamayınca serbest kaldı. Türkiye Ligi için cidden iyi bir santrofor yaşlı olmasına rağmen. Amr Zaki'nin ise kalitesini az çok herkes biliyor. İngiltere Premier Lig'de iyi performans göstermiş bir adam. 10 golün üstüne çıkacağını düşünüyorum.


Genel değerlendirecek olursak, Elazığspor için yorum yapmak için aslında erken. Takıma tam 18 futbolcu katıldı ve böylesine toplama bir takımı izleyebildiğimiz tek maç Sivasspor maçıydı. O maça yedek ağırlıklı çıkılmış olsa da gösterilen performans tatmin ediciydi. Toplama bir takım ama Bülent Uygun'a güveniliyor. 18 futbolcunun yarısı eski futbolcusu ve seneye "Sivasspor vol2" izleyebiliriz. Elazığspor'un ligden düşeceğini kesinlikle düşünmüyorum. Bülent Uygun kafasındakileri tam olarak uygulayabilirse seneye çok canlar yakacaklar.



Göktuğ Açıkses

Hiç yorum yok: