17 Ağustos 2012 Cuma

Red Devils Blog | Mersin İdman Yurdu İncelemesi

Ziraat Bankası memuru İbrahim Yekta, Numune Mektebi öğretmeni İbrahim Bigam, Tahmil Tahliye memuru Edip Buran, memur İhsan Dağıstan, 23. Alay yaveri Üstteğmen Hasan Tahsin, ticarethane sahibi Hamit Abey, tüccar Hakkı Cemal Üçer, tüccar Hayri Güntekin, gümrük memuru Rauf Süleymaniyeli, gümrük memuru Sami İstanbullu, posta memuru Semih Can, tüccar Ömer Cevdet Türkmenelili, iskele memuru Asım Güler, tüccar Fevzi Serdengeçti, vapur kumpanyası sahibi Kazım Kırzade, Ticaret Odası memuru Lütfi Resimci, tüccar Muhammer Yeğin, 23. Alay İşae Subayı Mustafa Lütfü, Muhasip Muhip Batıbeki ve Gümrük memuru Necati Salim, 16 Ağustos 1925 Perşembe günü kulübün temellerini atarken temel hedefleri ise ''Türk gençliğinin, fizik ve moral kabiliyetlerini ulusal ve inkılâpçı amaçlara yöneltmek, yurt müdafaası amaçlarını geliştirmek, beden terbiyesi ve spor yapmasını temin etmekti.''
Bugünler de  87. yılını dolduran Kulübümüz geçtiğimiz sezon 29 yıllık özleme son vererek süperlige tekrar merhaba demişti. Geçtiğimiz sezona ligde kalma hedefiyle başlayan Kırmızı Şeytanlar, sezonun ilk yarısında başarılı bir performans sergilemiş fakat ligin ikinci yarısında saha dışı bir çok faktörle uğraşmak zorunda kalmıştı. Haliyle yaşanan sıkıntılar ligdeki sıralamaya direk etki etmişti.Yeni sezon başında kadroda ciddi bir revizyona giden Mersin İdman Yurdu, geçtiğimiz sezon kadroya kattığı bir çok isimle yollarını ayırarak yeni bir yapılanma yoluna gitti.
29 yıl sonra tekrar çıktığı süperlig de ikinci sezonunu yaşayacak olan Mersin İdman Yurdu, hedefini biraz daha yükseklere çekmiş durumda. Geçen sezonki sıkıntıları yaşamak istemeyen teknik heyet ve yönetim hummalı bir çalışma ile önemli transferler yaptılar. Takıma katılan isimler oldukça dikkat çekici. Murat Erdoğan, Yattara, Mustafa Sarp, Stepanov, Aydın Toscalı, Ömer Aysan, Ergin Keleş ve son olaraktan Culio gibi kaliteli transferlerin yanına Eren Tozlu gibi gelecek vaat eden bir ismi kadroya katıldı.
Kadroya yapılan önemli takviyelerin yanında bir çok isim ile de yollar ayrıldı. Moritz, Zurita, İbrahim Kaş, Çağdaş Atan, Hakan Arıkan, Erhan Güven, Beto, Tisdell, Barış Ataş, Erman Özgür gibi takımın iskeletini oluşturan bir çok futbolcu kariyerlerine yeni yelkenler açtılar. Geçen sezon takımı baştan aşağı yenileyen teknik heyet bu sezon da yeni bir aşı denemek üzere bir kez daha kadroyu tasviye ettiler. Şuanda kadro derinliğinin yetersiz olması dışındaki en büyük sorun kadro uyumu olarak görünüyor.

Kadro derinliğinden kastım, çok kaliteli isimler olmasına rağmen alternatif olarak görülen futbolcu sayısının az olması. Süperlig gibi zorlu bir arenada hele ki ilk sekizi hedefliyorsak  her bölgede en az bir alternatif olması şart. Bizim alternatiflerimiz ise şuanda devşirme oyuncular. 34 süperlig karşılaşması ve bunun yanında oynanacak Türkiye Kupası maçlarını düşünürsek kadro derinliğinin iyi olması şart. Geçen sezonki Afrika Kupası nedeniyle milli takıma katılan Ben Yahia'nın yokluğunu epey hissetmiştik. Bu hissedilen eksiklik umarım Nurullah Sağlam ve ekibine ders olmuştur.
Nurullah Sağlam'ın takım tertibine baktığımız da sahaya çıkacak 6 yabacı tercihinde sıkıntı yaşayacağını görüyoruz. Yattara, Culio, Josep Boum ve Ben Yahia'nın formaları şuanda garanti. Diğer iki forma için adaylar, Sehic, Stepanov ve Nduka Ozokwo. Kalede Sehic oynadığı taktirde Nduka'nın yerine Erdal, kalede Sehic olup sol kanatta da Nduka forma giyerse defansta Stepanov'un yerine Aydın Toscalı oynayacak. Kalede Sehic değil de Özden oynarsa hem Stepanov hem de Nduka aynı anda sahada olabilecekler. abi bu durum yaşanabilecek sakatlıklara göre değişim gösterecektir. Ayrıca bu 6 yabancı sıkıntısı ocak ayına kadar sürecek. Çünkü ocak ayında Yattara Türk statüsüne geçecek. Forması garanti olan diğer isimler ise; sağ bekte Ömer Aysan, sol bekte Mustafa Keçeli, orta sahada Mustafa Sarp, forvette ise Mert Nobre.
Bu sezon da ayağa pas felsefesi ile sahaya çıkacak olan Nurullah Sağlam, Yattara ve Nduka / Erdal ikilileriyle kanatlardan daha fazla atak yapmayı düşünecek. Culio ve Ben Yahia'nın oyun zekasını forvet hattında daha fazla kullanmayı düşünen Sağlam, Mustafa Sarp'ın orta sahadakienerjisi ile rakip ataklara dur diyecek. Taktik diziliş ise yine 4-2-3-1 olacak. Zaman zaman saha dizilişi farklı görünse de felsefe değişmeyecek. 
Şimdi kadro yapımıza mevki mevki bir göz atalım.
Kale: Takım tertibinin ve taktik düzenin en önemli unsurlarından olan kaleci pozisyonunda çok önemli üç isim forma için savaşacaklar. İbrahim Sehic, Özden Öngün ve Cengiz Biçer. Üçüde milli takım düzeyinde kaleciler. Özellikle Sehic geçen sezon çok önemli bir performans sergilemişti. Transfer piyasasının önemli bir ismi haline gelmişti. Sezon öncesi kamptaki en forma oyunculardan biriydi. Özden'de Ankaragücü ile önemli bir çıkış yakalamıştı ama geçen sezonun ikinci yarısını yedek geçirdi. Hem Özden hem de Sehic'e gözüm kapalı forma verirdim ama burda tercih Nurullah Sağlam'a ait. Onunda yabancı kontenjanına göre sezonun ilk yarısında Özden'i oynatacağını düşünüyorum. Üçüncü kaleci ise yine geçen sezon olduğu gibi Lichtenstein milli takım kalecilerinden Cengiz Biçer olacak.
Defans: Defans hattını değerlendirmeye sağ taraftan başlayalım. Sağ bekte çok önemli bir isim forma beklemekte: Ömer Aysan. Oyuncuyu anlatmaya gerek yok. Şuanda alternatifsiz gibi görünüyor fakat O'nun olmadığı maçlarda Serkan Yanık forma bekleyecek. Sol bekte ise Mustafa Keçeli'de alternatifsiz. O'nun yedeği ise orta sahadan devşirme Nurullah Kaya. Hem sağ bekte hem de sol bekte sakatlık yaşanmaz ise bu iki isim ligi götürüler. Tandemde Joseph Boum, Aydın Toscalı ve Milan Stepanov var. Stepanov ve Aydın ağır isimler. Ayrıca ne Stepanov ne de Aydın geriden oyun kurma becerisi olan isimler değil. Joseph Boum hem diğer iki oyuncuya göre daha çabuk hemde diğer iki isimden daha teknik. Joseph'in olmadığı maçlarda sıkıntı yaşanabilir. Tandem de alternatif olarak iki de genç isim var. Emre Gürbüz ve Abdülkadir Korkut. Emre uzun boylu fizikli bir oyuncu ama Abdülkadir yere daha sağlam basan ve daha teknik bir futbolcu. Zaman zaman kadroya girip sürpriz bir şekilde formayı kapabilir. Sezon başında da kendisiyle profesyonel sözleşme imzalandı.
Orta saha: Orta sahamızı değerlendirmeye de ön liberodan başlayalım. Bu mevkide Hasan Üçüncü, Mustafa Sarp öne çıkan isimler. Mustafa Sarp gittiği hemen her takımda taraftarın fazla tuttuğu bir isim değildir ama takım savunması için çok önemli bir isimdir. Orta saha da boş alanlara çok iyi koşu yapan ve rakibin oynama alanını daraltan bir yapıya sahiptir. Tekniği kötüdür ama her dönem fizik olarak çok güçlü olmuştur. Şuanda bu mevkide forması garanti. Yedeği ise Nurullah Sağlam'ın prenslerinden Hasan Üçüncü. Oyuncuyu anlatmaya gerek yok çünkü bana göre değil süper lig 1.lig futbolcusu bile değildir. Sanırım Yattara'nın kankisi olduğu için bu sezon kadro da tutuldu.
Orta saha da merkezde ise Ben Yahia, Murat Erdoğan, Hakan Bayraktar ve Danilo Bueno var. Ayrıca bu dört isim hem ön liberoda hemde merkez orta sada görev yapabilecek isimlerdir. Bu mevkiye baktığımızda ilk isim Ben Yahia olacak. Çünkü takımın pas trafiğini en iyi yöneten futbolcudur. O'nun olmadığı maçlarda takıma abilik yapması için alınan Murat Erdoğan forma giyecektir.Tekniği ile Ben Yahia'ya iyi bir alternatif. Bu bölgede diğer forma adaylarımız ise Hakan ve Bueno. Hakan yaşı itibariyle direk olarak ilk 11 oyuncu olamaz. Bueno ise yabancı kontenjanını zor aşar. Bu mevkide birde Nurullah Kaya var. Altyapımızdan yetişen Nurullah orta saha orijinli bir futbolcu ama Nurullah Sağlam O'nu sol bekte Mustafa Keçeliye alternatif olarak hazırlıyor.
Orta saha da kanatlara baktığımız da Yattara, Erdal ve Nduka göze çarpıyor. Üçüde sağ ayaklı olması dikkat çekici. Sağ kanat da Yattara'nın forması şuan da garanti. Sol kanat için ilk aday Nduka. Çok başarılı bir sezon öncesi kampı geçirdi. Şuanda çok form da ve Nurullah Sağlam O'na çok güveniyor. Bu iki isimin alternatifi ise şuanda  Erdal Kılıçaslan. Şayet rotasyona göre sol kanatta Culio'da oynayabilir. Tabi gündem de ismi geçen Özer yada Jaja alınırsa. Bu mevkide bir de genç isim göze çarpıyor; tarık Altuntaş. İlginç saç stiliyle hafızlarda iz bırakan Tarık, teknik ve hızlı bir oyuncu.Rotasyon da forma şansı bulabilir diye düşünüyorum.
Forvet: Takımın şuandaki en gözde mevkilerinden biride forvet hattı. Mert Nobre, Ergin Keleş, Eren Tozlu, Abdullah Halman, Taylan Eliaçık ve genç oyunculardan Mahmut Metin forma adayları desem de bu mevkide Nobre ilk isim alternatifi ise Ergin Keleş olacaktır. Eren Tozlu yaşadığı ağır sakatlığı atlatırsa forma şansı bulabilir. Diğer isimler ise rotasyon da adı geçecek olanlar. Belki bir ihtimal Nobre ve Ergin'in olmadığı maçlar da hava hakimiyeti olan Taylan forma bulabilir. Forvet hattı şuan için yeterli hatta kanatlarda oynayan oyuncular için ideal isimler.
Genel hatlarıyla kadroyu inceledikten sonra sahaya çıkacak ilk on biri tahmin edelim.

Hasan Doğan

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu incelemeyi yapan arkadaş kim aceba?

mustafa arslan dedi ki...

Hatırlattığın iyi oldu bunu atlamışız o dönem demek ki. Editleyelim