14 Ağustos 2012 Salı

Kayseri Erciyes 2012-13 Sezon Öncesi Değerlendirme

Erciyesspor 2011-2012 sezonunda yaşanan başarısızlığın ardından yeni sezon için çalışmalarına en erken başlayan takımlardan birisi oldu. Bu çerçevede ilk olarak yönetim listesinde yer alıpta takımla ilgilenemeyen yöneticilerin silinip yerlerine daha çok katkı sağlayacak yöneticilerin getirilmesi amacıyla Olağanüstü Genel Kurul kararı alındı.

Genel Kurul yapılmadan önce yapılan açıklamalarda önümüzdeki sezon  hedefin kesinlikle Süper Lig olduğu vurgulandı ve bu çerçevede ilk olarak takımın oynadığı stadyum konusunu çözüme kavuşturulmak istendi. Genel kurula katılan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Erciyesspor’un 2012-2013 sezonu için Erciyesspor’un maçlarını Kadir Has Stadı’nda oynayacağına dair söz verdi. Genel kurulun takım üzerindeki en büyük etkisi bu oldu.

Daha sonra teknik kadroyu değiştirme kararı alan yönetim başarısız bir tablo çizen Kemalettin Şentürk’ü gönderdi ve yerine geçen sezon Denizlispor’da göze hoş gelen futbol oynatan Osman Özköylü ile anlaştı. Osman Özköylü Erciyesspor’da bir gelenek haline gelen her sezon takımı sil baştan yenileme alışkanlığını bozmadı ve 16 futbolcuyla yolların ayrılmasını istedi.

Kalecilerden Ferhat Odabaşı ve Emrullah Şalk, defans oyuncularından Cemil Adıcan ve Orhan Taşdelen, orta sahadan Metin Tuğlu, Amit Quluzade Hasan Wasswa, Serkan Çalık ve forvetten de Gökhan Kaba takımda gönderilen oyuncular arasında başı çekiyordu. Ayrıca altyapıdan yetişen Mehmet Yaman, Hakan Doğru, Emre Erol, Bilal Kılıç, İsmail Bulut, Mustafa Serkan Güçlü, Ramazan Övüç, Gökhan Açıkgöz  Kayseri Şekerspor’a kiralık gitti.

Takımda birçok kez ilk 11’de forma giymiş bu oyuncuların gönderilmesi camiada şaşkınlıkla karşılandı. Özellikle defansımızda çok başarılı bir sezon geçiren Cemil Adıcan’ın gönderilmesi teknik heyetin daha ilk günlerden yoğun eleştirilere maruz kalmasına yol açtı.
Bu kadar gönderilen futbolcudan sonra yönetimin nasıl bir transfer politikası izleyeceği merak konusuydu. Takıma yapılan takviyelerden sonra giden oyuncuların yerlerinin doldurulduğunu ve geçen seneden daha güçlü bir Erciyesspor izleyeceğimizi görmek pek de zor değildi. Takıma yapılan takviyelerden sonra oluşan kadromuz şu şekildeydi: 

(Yeni transferler kalın harflerle belirtilmiştir.)
Kaleci: Behram Zülaloğlu, Onur Bilgin, Yusuf Balcıoğlu
Defans: Hüseyin Yoğurtçu, Ufukhan Bayraktar, Veysel Aksu, Volkan Özcan, Fatih Kılıçkaya, Kemal Okyay, Emre Öztürk
Orta Saha: Alaattin Tosun, Ragıp Başdağ, Serdar Eylik, Veli Torun, Mustafa Tuna Kaya, Mehmet Ayaz, Sofiane Hanni, Serkan Atak, Insa Sylla, Emre Morgil
Forvet: Kenan Şahin, Cihan Özkara, Üstün Bilgi, Emrah Bozkurt

Geçen sezon özellikle ikinci yarıda kalecilerden yana çok çektik. Kalecilerin gönderilmesi ve yerine yeni kaleciler alınması gayet yerinde bir karardı. Fakat gelen kalecilere bakacak olursak genelde yedek kulübesinde kalmış isimler. Erciyesspor kaleci yönünden tam bir kapalı kutu şu anda. Ancak geçen sezondan daha kötü olacağını sanmıyorum.

Defansa bakacak olursak geçen yıl sol bekte yaşanılan sıkıntıyı Kasımpaşa’dan gelen ve önceki dönemlerde de Erciyesspor forması giyen Hüseyin Yoğurtçu çözecek gibi. Onun dışında stopere Karşıyaka’dan Ufukhan, sağ beke de Elazığspor’dan Veysel Aksu monte edildi. Defans hattında geçen sezon yedek olmadığı için altyapıdan Gökhan Açıkgöz ve Emre Öztürk gibi oyuncular ile idare edilmişti. Bu sezon alternatifi bol bir defans kurgusu düşünülerek Erciyesspor’un işi şansa bırakmadığını görüyoruz.

Orta sahada geçen yıl ile bu yıl arasında çok fark var. Geçen yıldan 4 oyuncu gönderildi yerlerine 5 oyuncu transfer edildi. Orta sahaya baktığımızda bütün oyuncular ilk 11’de oynayacak düzeyde. Osman Özköylü çalışan formayı kapar mantığını izleyecektir. Yeni transferlerin yanı sıra Sofiane Hanni gibi yetenek avcılarının peşinde olduğu bir futbolcuyu takımda tutmakta büyük bir başarı örneğidir. Sofiane Hanni gidecek olsaydı yerinin doldurulması çok zor olurdu. Bu yıl Erciyesspor’un orta sahasında tecrübeli isimlerin gençlerle nasıl harmanlandığına şahitlik edeceğiz.

Forvette geçen sezon Emrah’ın sakatlığı Berk Elitez ve Gökhan Kaba’nın yetersizliği takımda telafi edilemeyen zararlara yol açtı. Etkili kanat hattı olmasaydı geçen yıl Erciyesspor’un gol atması çok daha zor olurdu. Bunları iyi tespit eden yönetim ve teknik heyet Denizlispor’dan Kenan Şahin’i aldı. Sivasspor’dan Cihan Özkara’yı kiraladı. Bunların yetersiz olduğu görüldükten sonra da birçok takımın peşinden koştuğu Spor Toto 2. Lig’in gol kralı Üstün Bilgi’yi transfer edildi. Emrah Bozkurt’un da sözleşmesi uzatıldı. Forvet hattında da çetin forma savaşlarının geçeceği Erciyesspor’da önümüzdeki sezon bir gol kralı daha neden çıkmasın?

Erciyesspor sezon öncesi kampında çıktığı hazırlık maçlarında neredeyse bütün futbolculara forma şansı verdi. Hazırlık maçlarına skordan daha çok takımın birbirine adapte olması gözüyle bakan Erciyesspor teknik heyeti Bolu Kampının gayet verimli geçtiğini ve takımda uyum sorunu kalmadığını açıkladı. Hazırlık maçlarında alınan sonuçlar ise şu şekilde:

Erciyesspor 2-2 Sumqayıt
Erciyesspor 0-1 İskenderun D.Ç
Erciyesspor 1-0 Denizlispor
Erciyesspor 1-0 Karşıyaka
Erciyesspor 0-3 Kartalspor

Benim öngörüme göre Erciyesspor ligin ilk yarısını ilk 5 takım arasında bitirecektir fakat sezon sonunu ilk 6 arasında görebilir mi orası meçhul…

Necati Bildik

Twitter: @necati146

Hiç yorum yok: